Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porucha mikrovlnky

Od: jaroslav2 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den.

Mikrovlnka je ve velmi dobrém stavu, moc nepoužívaná, po záruce přestala najednou fungovat.

Kryt šel lehce odmontovat - porucha pojistky v přívodu, po výměně opět fungování na nízkém, střední i vysokém výkonu.

Po úplném vypnutí a následném otevření krytu - prsk a opět došlo k poruše pojistky.

Elektro schema samozřejmě nemám, je to Alaska, střeva Samsung.

Kde je asi chyba?, ( než ji vyhodím, nebo rozeberu na něco jiného).

S pozdravem Jarda

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli se spálí mohutná pojistka na vstupu, tak to tipuju na špatně přepínající bezpečnostní přepínač v rámu označený jako monitor. Návod od Samsunga nemám, tak přikládám jiný. Zapojení všech je podobné.

Mikrovlnka Daewoo KOM-9P2CBS.pdf1.52 MB
Porucha mikrovlnky

olinl
hodnocení

2x

Podívej se kde je co "oprskané" od zkratu/ohořelé/zuhelnatělé okolo elektroniky i elektriky a jestli nejsou holé vodiče okolo vysokého napětí moc blízko "kostry". Píšeš, že si všechno úplně vypnul a po odkrytování to prsklo + pojistka pryč.. Nevím jestli to nebylo zbytkovým nábojem nebo si úplně všechno nevypnul *smich*. Přikládám schéma mikr. trouby Philco

Porucha mikrovlnky #2

I u téhle je spínač, který při otevřených dveřích zkratovává vstup. Vidím to na vylomený plast v zámku.

hodnocení

2x
Před časem mě taky mikrovlnka vyhazovala pojistky.
Po chvilce měření a pátrání zjištěny spečený kontakty na spínači u otevírání dvířek.

kami123
hodnocení

0x

MW mají schémata principielně hodně podobná.

Co bývá častou poruchou nevím, nemám s opravami praxi ,ale odhalit příčinu by nemuselo být nijak složité.

Určitě ti tu k tomu někdo ještě něco užitečného napíše.

! ! ! POZOR, otevřením MW pod napětím vystavuješ sebe případně i okolí smrtelnému úrazu. Při práci postupuj s maximálním ohledem na bezpečnost.

hodnocení

0x

Před časem jsem měl mikrovlnku (značka "profesor"?), která se chovala podobně. Občas, nepravidelně vyhazovala drastickým způsobem 8A pojistku na vstupu (pojistka černá, její sklo popraskané). Po výměně pojistky zas nějakou dobu (i pár týdnů) běžela normálně. Nikdy se mi nepodařilo zjistit, čím to bylo.

Pozor! Uvnitř je vysoké napětí několik tisíc voltů.

jaroslav2
hodnocení

Díky,díky Všem, přátelé.

Porucha se zdá dost divná. Vše opravdu jako nové, nebyla moc používaná. Nic není ohořelé ani zbarvené teplem.

Upřesnění poruchy.

Mikrovlnka byla odpojena od sítě, vyměněna pojistka, kryt byl namontován a přenesena do jiné místnosti. Poté zapojena do sítě, nespustěna, pouze otevřeny dvířka, kdy nastal zkrat. Nechtěl jsem si kreslit schema, tak jsem šel cestou internetu. Ted až budu mít chvíly čas, rozeberu ji do šroubku i s elektronikou. A dám pak vědět.

Jsem tak trochu Jarda Mravenec, práce všecho druhu. Samozřejmě si dávám pozor, nebot mě elektřina neupozorńuje, ale rovnou udeří (nízký odpor kůže). Hrabu se v tom cca 55 let (auta , moto, hračky, spotřebiče,apod., elektro, strojařina, stavařina, chemie, práva aj.).

I 50 tku samozřejmě mám. svařečák, různé ISO (i řidičák na tank).

Ješte jednou Všem díky, hlavně za schema . Super rychlá reakce od Všech.

S pozdravem Jarda z Čako

kami123

Pokud umíš anglicky, tak mrkni do toho manuálu od hlada, je tam jednoduchý diagram řešení problému.

K té bezpoečnosti ještě přidám, že tam bývá 2kV tvrdých, což třeba nemusíš vědět. Takže to dokáže zabít i přes měřák.

Jinak hodně štěstí. Kdyžtak z MOTů (trafa) se dají dělat zajímavé věci. Třeba bodovačka.

maruna58
hodnocení

0x

Hlavně nesahejte na nic okolo trafa a magnetronu.

Fakt VÁS TO MŮŽE ZABÍT.

Ani měřákem. Jen v něm zasyčí. Je tam frekvence 2400MHz a alespoń 2kV. TVRDÝCH.

Já bych si primár trafa odpojil. VN část ...nebo raději NE. Je to nebezpečné.

ale ..1-.buď to jsou spínače na liště dveří.Musí hrát spolu.Dva se sepnou a současně se jeden rozepne.

Ten je zapojen na kostru.To aby nenajelo VN záření při otevřených dveřích.

2.- Vevnitř v troubě je otvot ,kudy jde záření.Bývá tam Dielektrická kryka.(10x8cm) ta bývá opálená a mastná

protože se jídlo nepřikrývá při ohřevu.V mikrovlnce TO SVAŘUJE A PRSKÁ..

3. někdy to je žárovka.Má vevniř GETR, jako v elektronkách..

4.-Když se MWlnka zavírá třísknutím dveří.Musí se zavírat plynule.

ALE POZOR-TEN NÁPIS NA KRYTU JE PRAVDIVÝ

Maruna58

hodnocení

0x

Jednou jsem zažil obrovskou ránu a vyletěl jistič v bytě a i na chodbě... Už jsem to viděl na novou troubu a ona se ve skutečnosti spálila žárovka přisvětlení a protože bylo napájení z plošného spoje, tak ten uhořel a nešla i trouba... Po opravě desky jde asi šestým rokem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]