Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si vyrobit svítilnu

Od: svitilna odpovědí: 24 změna:
Dobrý den, omlouvám se ale jsem pouze kutil který vymýšlí kravinky.
Chtěl bych si vyrobit nějakou svítilnu. Když budu mít jednu z těch ledek, co dál budu ještě potřebovat kromě akumulátoru a vypínače? Děkuji mockrát. Pepa.
hadex.cz/...
hadex.cz/... a když budu mít tuhle ledku jak ji prosím přidělám na tuto podložku?
hadex.cz/...

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

0x

Proudový zdroj

kabeláž

teplovodnou pastu

chladič

případně tišťák

voltmetr

svitilna
hodnocení

Zdravím. Jak by měl ten proudový zdroj vypadat? Neměl by jste prosím nějaký odkaz? Děkuji.
kami123

ebay.com/...

ebay.com/...

ebay.com/... - ten regulátor nepotřebuje, chladič ano, pozor na 220V

svitilna
hodnocení

Zdravím, děkuji za odkazy, něco podobného si objednám a budu zkoušet. Díky moc Pepa

veronica
hodnocení

0x

Tímto modulem si nastavíš napětí (tím pádem i proud), ale u člámku 18650 se musí hlídat vybití pod 3V, nebo pravidelně dobíjet (časté dobíjení nemá vliv na životnost článku, když se nevybíjí až na doraz, naopak se prodlouží).

Cena je za 10 ks, dají se najít i kusovky

aliexpress.ru/...

kare
hadex.cz/... nebo nic nehlídat. :)
Nerad Vám kazím radost. :)
Ještě doplním, že s rostoucí teplotou LEDky stoupá proud. (S klesajícím napětím ubývá účinnost). Čili napěťový zdroj pro výkonovou LED NE!
Pokud by si tazatel chtěl složit něco z 5mm LEDek tak možná by stačil napěťový zdroj... :)
kare
06.09.21 21:56
Jak si vyrobit svítilnu
svitilna
hodnocení

Zdravím, vím jak se má zacházet s 18650 pár jich doma mám. Mám i podobnou nabíječku jako je v odkazu funguje dobře.

Mám tady i nějaké Li-pol baterie ale ty tam asi raději cpát nebudu.

@kare mohl by jste mi prosím říct jaký by byl rozdíl když bych to chtěl poskládat z diod jaké jsem třeba poslal v odkazu tudíž 10mm vs ty které píšete vy, 5mm? Děkuji mockrát za rady

kare
Žádný rozdíl :) jen jiné pouzdro. (stejný výkon a účinnost, aby Vám to svítilo budete jich potřebovat hodně).
Moc jsem na ten odkaz po přečtení zelená už nekoukal. Kdo by chtěl zelenou svítilnu *smich*
Raději spojte do série dvě 18650 (ano, se stejnou kapacitou a stupněm nabití) (pak nabíjet každou zvlášť, nebo jiným modulem, pro dvě 18650, to se dá pak nabíjet i dokonce stejným stepdown modulem, nastavíte 8,4V a 0,5A :) )
A použijte již zmíněný stepdown s omezovačem proudu (červená deska a dva potenciometry) mají i na Hadexu.
A výkonovou LED, ale s patřičným chladičem. :)
svitilna

Jo pak jsem si toho taky všimnul že jsou zelené, hodil jsem to jen na rychlo pro orientaci. Koukal jsem že silnější bílé teď nemají ale to je jedno *smich*

Ten stepdown už jsem si tam našel díky. Dalo by se to provozovat i na jedno 18650? V případě že vezmu nějaký step down modul který má vstupní napětí třeba od 1v-24v?

A tu výkonovou led může být co jsem posílal poprvé v odkazu? Je to tato - hadex.cz/...

Popřípadě tuhle podložku k tomu jako chlazení? Nevíte jak to na ni přidělám? hadex.cz/...

Nebo jak přípájet na tu ledku drátky a ještě na ni přidělat chladič když má 5,2mm vcelku a když tam na každou stranu napájím drátky tak to zmenším třeba na 3mm tu plochu?

Děkuji vám mockrát za odpovědí velmi si jich cením.

kami123

Na 5W už potřebuješ lepší chladič.

Pokud chceš svítit a ne si hrát s tím že něco můžeš sem tam spálit, tak si kup radši normální svítilnu.

svitilna

Nepotřebuju si ji kupovat. Jak jsem psal. Chci něco kutit. Z delší chvíle pro radost. A že se něco spáli nebo nepodaří se stává. Člověk se učí..

svitilna

Jinak chladič bych měl i dostatečně silný. Desku cca 5cm na 5cm. Spíš bych ocenil radu jak ten 5W čip přidělat na ten chladič a nápájet tam drátky. Děkuji

svitiln
hodnocení

0x
A ještě bych se rád ujistil. Pokud bych chtěl spojit dvě 18650 ať už do série nebo paralerně tak by měli mít obě stejnou kapacitu že? Děkuji

hodnocení

0x
Svítilen jsem několik předělával na 18650,
V jedné jsem použil takovouhle ledku hadex.cz/... kterou jsem přišrouboval na chladič, v jiné jsem použil malé paralelně.
Ledky napájímn jedním článkem přes výkonový odpor který se musí peclivě navrhnout, chce to laboratorní zdroj s omezením proudu připojit na led modul a změřit úbytek napájení na led v zahřátém stavu a s napětím na aku 4,2V navrhnout rozumnou hodnotu předřadného odporu.
Svítivost bude postupně klesat ale poškození aku nehrozí protože při 2,5V už bílá led prakticky nesvítí.
U jedné jsem použil tento modul hadex.cz/... ten umí jak nabíjet tak odpojí zátěž při podvybití.
svitilna

Zdravím, omlouvám se, tolik toho neznám. K čemu tam slouží odpor? Děkuji :)

kami123

K omezení proudu diodou, aby nemusel použít ten regulátor.

R=U/I ; U=Un-Ud (napájení-dioda)

P=R*I*I

svitilna

Čekal jsem v tom větší záludnost. *smich* Je mi to jasné.

Stejně skončím u toho regulátoru. Kdybych ho náhodou nevyužil na svítilnu použiju ho jinde.. :)

kami123

Když sem hodíš typ baterky a diody, tak ti jeho odpor někdo klidně spočítá.

Výhodou je že je to jedna součástka. Nevýhodou jsou nějaké ztráty, vzoreček pro účinnost jsem radši ani nedával.

Stejně si nakonec koupíš normální svítidlo :)

svitilna

Baterii buď 18650 nebo Li-pol.

Diody asi něco takového hadex.cz/... až budou skladem nebo je objendám od jinud..

Pokud by byl někdo hodnej a spočnul to budu rád.

Normální svítidla už doma mám. Tohle si stavím z nudy pro radost a člověk se zase naučí něco nového.. :)

Děkuji.

kami123

Toto není vůbec vhodná kombinace. musel by se zvolit kompromis mezi vážnými nevýhodami. Odhadem 15Ohm.

Největší problém je, že bílé diody mají úbytek napětí podobný specifickému napětí litiové baterky a během provozu bude jejic svit výrazně slábnout dle vybití. Regulátor si s tím tím také neporadí, jedině invertující CV-CC.

Doporučil bych 2 acu v serii a step down.

svitilna
hodnocení

0x
Kami123 omlouvám se nejde mi tam odpovědět tak píši sem.
Tudíž bude lepší vzít dvě stejné baterie aby měli 8.4V a potom použít stepdown na těch 3.5V co má psané ta ledka? Mockrát děkuji za rady. :) jinak se ještě zeptám, když bych vzal jednu baterii 1500mAh a druhou 1800mAh co by to dělalo?
Je mi jasný že se to nemánjen mě zajímá proč. Děkuji moc :)
kami123

S tou odpovědí se mi to občas také stává, podle mne je odkaz překrytý reklamou, nikdo to ale neřeší.

Ruzné lit. baterky dávat do serie povede časem k likvidaci té slabší, hrozí pak požár té silnější. Paralelně dávat jdou.

Ten regulátor musí být CV-CC (Constant Voltage, Constant Current)

CV- třeba 5V

CC-pracovní proud, pro tvou diodu 30mA.

Pozor, některé regulátory nastavovat takto malé proudy neumí, musel bys dát několik diod stejného typu paralelně.

Pokud tě to baví, kup si nějaký lepší CV CC regulátor s displejem a pár diod a dělej pokusy...

Z takového regulátoru pak můžeš udělat nabíječku na různé druhy baterek atd.

svitilna
hodnocení

0x

Opět mi nejde odpovědět nevím jestli je chyba jen na mé straně nebo ne..
Děkuji mockrát za rady zatím si myslím že jsem odpovědí dostal dost. Až mi to kamarád objedná tak se na to vrhnu a kdyžtak sem posdílím svůj výtvor a nebo přijdu pro radu. Děkuji všem za odpovědi *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]