Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Pořídil jsem si tuto svítilnu Emos 3810 P2307 10W s dodávanou nabíječkou bez LED diody o stavu nabití baterie, tudíž žádná ochrana proti přebíjení baterie. Chtěl bych se tedy zeptat, zda by ke svítilně šla tato nabíječka..? (H-Tronic AL-300 Pro 0,3 A 2V / 6V / 12V s indikací a s ochranou proti přebití) Jde mi o to, abych třeba ve svítilně nespálil nějaký obvod, popřípadě jakou nabíječku použít-zakoupit s led kontrolou plně nabitého akumulátoru...? Děkuji
Ta svítilna obsahuje obyčejnou olověnou baterii.
Buď budeš používat nabíječku, které byla dodaná se svítilnou a v tom případě je to, co připojuješ do zásuvky pouze zdroj napětí a elektronika pro dobíjení je vestavěná ve svítilně.
Druhá možnost je, že baterii po použití svítilny vyndáš a připojíš ji na nějakou lepší nabíječku. A až bude nabitá, tak ji zase vrátíš do svítilny.
Rozhodně nemůžeš připojit nějakou chytrou nabíječku na konektor, kam výrobce předpokládá připojení napájecího zdroje.
A ještě by možná šlo dodělat si přímé vodiče na kontakty akumulátoru a použít nějaký speciální konektor, abys nemohl otočit + a -. Pak bys tu chytrou nabíječku připojoval přímo k tomu konektoru.
Tak moje rada byla špatná.
Výcházel jsem z toho, že podobnou svítilnu mám doma a mám v ní normální 6V hermeticky uzavřený olověný akumulátor.
Netušil jsem, že už tam dávají akumulátor s nižším napětím.
Když se podíváte na štítek baterie ve vaší svítilně, zjistíte následující...pokyny k nabíjení:
cyklický provoz - 4,8 až 5,0V, počáteční proud max. 1,2A váš případ, svítilna
záložní provoz - 4,5 až 4,6V, počáteční proud max. 1,2A
Baterie má 4V, 4Ah, 20hod. nabíjení vybité baterie. Nabíjení napěťovým zdrojem, max. 5,0V! NE proudový zdroj a podobné nabíječky. Pokud chcete poměrně rychle zničit baterii, laborujte s jinými nabíječkami. JÁ zůstavám u originálu ke svítilně...a ještě, jak radí kare, použít voltmetr...a hlídat napětí; pokud se 2 hodiny nebude napětí zvyšovat, nabito...
Dobře, takže svítilnu budu dál slepě nabíjet přibližně 10 hodin, když by třeba stačilo jen dobít maximalně 2 hodky a jen kvůli levné nabíječce od výrobce EMOS, která je bez signalizace plného nabití. (Pravdou je, že nabíjet půl dne baterii a ještě si to hlídat, mě nebere... Což je i důvod proč zde píšu a ptám se, zda existuje nějaká jiná alternativa ohledně plně automatické nabíječky nez té, která je dodávána se svítilnou. Děkuji
Ve svítilně je jen relé, které při zapojení konektoru vypne žárovku. Žádná jiná elektronika tam není, takže je možné ji nabíjet přímo z konektoru jakoukoli jinou nabíječkou s charakteristikou pro olověné akumulátory.
Mockrát děkuji všem a také se omlouvám... (mám totiž dvě svítilny s olověným akumulátorem 4V a 6v. A nějak jsem si je v hlavě zaměnil a bral jsem, že svítilna Emos 3810 P2307 je s akumulátorem 6V místo 4V) Takže se ještě jednou omlouvám a děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.