Motor na 380V co mám na vrtacce nejde rozjet, spínání je do pomala a do rychla tedy poloha 1 a 2 ,,, delší dobu se rozběhl jen na poloze 2 do rychla, pak už za chodu šel přepnout na 1 ,, teď se už nerozjede ani na 2 ,,, jen vrčí a snaží se točit ale nejde to,,, na výstupu spínače jdou všechny fáze, měřeno jen na diodku v sroubovacku,,,
Je potřeba pořádně změřit, zda jdou z vypínače všechny fáze. Doutnavka na šroubováku bude svítit i když bude celý elektromotor na jedné fázi, protože se přes vinutí bude vracet na všechny další kontakty. Pokud vrčí většinou má jen dvě fáze. Dá se s ním ručně otočit (mechanicky je v pořádku)?
Potom se dá poradit dál.
shiny
Ručně se točí, tak na výstupu vypínače jde 6 kablu do svorkovnice motoru, modré na horní 3 šrouby černé na dolni 3. V poloze 1 je proud v obou řadách, v pol 2 jen na horní řadě, mezi fázemi na motoru je 200, 200, 400V
kami123
Pravděpodobně ti tam chybí jedna fáze,
Změřil bych přítomnost fází na přepínači. (přívod / odvod)
Zkus zahejbat všema kaáblíkama a podotahovat co se dá.
Při práci pod napětím postupuj s maximální opatrností
Vidím to, že nejde do motoru 1fáze. Motor je dvourychlostní, tedy dvouvinuťový... Tak by bylo podivné, že by nefungovaly obě rychlosti (vinutí). Prověřit přívod a přepínač..
Měl jsem podobný problém s kalovým čerpadlem,proměřil jsem každou fázi proti zemi,každá měla 230 V ,až když jsem měřil mezi fázema tak mi to ukázalo 0 a ne 380 V,zavolal jsem na čez a ti zjistili kilometr ode mně v rozvodně propojení dvou fází,zvláštní bylo ,že ta závada trvala celý den,a nikomu to v dědině nevadilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.