Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení vypínače se stop tlačítkem

Od: faaic* odpovědí: 32 změna:

Potřebuji poradit elektrikářem, jak zapojit vypínač z obrázku, Je tam nějaká součást "U", což asi bude něco, co bude držet vypínač v zapnutém stavu do doby, než zmáčknu STOP. Je to nějaké relé a když ano, tak jaké? Jedná se o zapojení ke stroji 400V 2.5 kW. Jak to zapojit je zřejmé z obrázku, akorát netuším, co to je to "U". Dík za odpovědi. Jo, ještě dodávám, že takové zapojení má dělat elektrikář z oprávněním. To mi je všechno jasné, ale já to zkusim i bez oprávnění, akorát potřebuji vědět, co to je to "U".

Zapojení vypínače se stop tlačítkem

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
To U< je podpěťová spoušť. Pokud má na sobě jmenovité napětí, drží seplé kontakty, pokud napětí nemá (rozepnutí stop tlačítkem či odpojení stroje ze zásuvky), tak kontakty rozepne.
Mezi A1 a N (či jinou fázi než L1, záleží na napětí spoustě) by mělo pravděpodobně přijít vypínací tlačítko s NC kontaktem (stisknutím rozepne).

riva
hodnocení

2x

Jako neelektrikář si tipnu, že to U< znamená, že když napětí U (na cívce) poklesne, tak se vypínač rozpojí. A zapojení? STOP tlačítko musí přerušit napájení cívky. Otázkou může být, jestli je přídržná cívka na 400V, nebo na 230V (pak tam kvůli ní musíte mít přivedenou zem).

faaic*
hodnocení

To znamená, že tam musím ještě přidat nějakou cívku, nebo už je v tom vypínači?

riva

Očekával bych, že už v tom vypínači bude. Snad by to mělo být i patrné, když se na něj člověk podívá.

hodnocení

2x

Tento "bezpečnostní" spínač u různých strojů funguje takto:

1/ zelené tlačítko mechanicky sepne kontakty spínače /stykače/ - stroj se spustí

2/přidržovací cívka U podrží spínač v zapnuté poloze. Cívka drží v obvodu N - kontakt - tepelná ochrana motoru -fáze, nebo v opačném pořadí, podle vnitřního zapojení motoru.

3/ červené STOP tlačítko mechanicky rozepne kontakty spínače. Stroj se zastaví, přidržovací obvod se přeruší.

4/ Při vybavení tepelné ochrany motoru se přidržovací obvod přeruší, stroj se zastaví.

5/ Při výpadku sítě /napájení/ stykač odpadne, přidržovací obvod se rozpojí a při obnově napájení se tedy stroj nemůže sám, nekontrolovaně rozběhnout. To je důležitý bezpečnostní prvek tohoto spínače.

Doplnění předchozího příspěvku příkladem zapojení řešeného typu spínače u stolní kotoučové pily ALKO.

Zapojení vypínače se stop tlačítkem #2

hodnocení

0x

Je tam U ako znacka napatia a znak mensi, cize je to podpetova spust.

faaic*
hodnocení

Musíte uznat, že někdy nic jiného nezbývá, než když amatér se hrabe v elektrice. Sehnat na takový drbek elektrikáře je téměř nemožné. Ale s pomocí ochotných se to dá zvádnout i svépomocí.

faaic*
hodnocení

Tak to je ten zázrak. Jak to tedy mám propojit?

Zapojení vypínače se stop tlačítkem #3
Zapojení vypínače se stop tlačítkem #4
Zapojení vypínače se stop tlačítkem #5

Svorku A1 propojíte se svorkou 4 nebo 6. Máte 7p verzi, 6p verze to mají zapojené vnitřně. 7p to má pravděpodobně z důvodu možnosti připojení dalšího blokovacího kontaktu v sérii.

Takže 1, 3, 5 - přívod, 2, 4, 6 - výstup, A1 propojit s 4 či 6

Tady máte jak je zapojena 6p verze, potřebujete to zapojit stejně.

nahradni-uhliky.cz/...

faaic*
hodnocení

pro mikihans®

Děkuji, vyzkouším a doufám, že mne to nepokope :)

ještě prosím, mám ještě druhý vypínač, temtokrát na 230V. Předpokládám, že zapojení bude stejné nebo podobné.

Tak to propojení je ovšem napresleno trochu jinak. jestli mohu poprosit, jek kontakty propojit?

Moc děkuji.

Zapojení vypínače se stop tlačítkem #6
Zapojení vypínače se stop tlačítkem #7
faaic*
hodnocení

Tu je vidět lépe zapojení

Zapojení vypínače se stop tlačítkem #8
faaic*
hodnocení

Na svorky 13 a 23 jsem připojil 230V

Svorku 14 jsem propojil drátem s A1

Bohužel, nefunguje to. Když zmáčknu zelené tlačítko "I" tak napěti 230V je na 14 a 24

ale jen po dobu, kdyý zapínací tlačítko "I" držím. Když ho pustím, tak napětí na 14 a 24

zmizne. Tak teď jsem v koncích

faaic*
hodnocení

Druhý pokus s vypínačem na 230V a o5 neuspěšný. Nevím, kde dělám chybu. Zatím jsem vypínač 400V nezkoušel. Musím to před tím připravit. A už se obávám, že dopadnu stejně. Určitě někde dělám chybu já, ale kde?

Aby cívka při sepnutí držela, musí se spojit A1 s 24.

Jak píše @hlada, musíte připojit svorku A1 na 24. Při připojení obou konců na 23 to logicky fungovat nemůže, protože na dívce nebude žádné napětí.
faaic*
hodnocení

Dík za trpělivost se mnou. Zapojil jsem to podle schématu na vypínači, tj. na 13 a 23 230V. Tam je nakresleno, že A1 propojit s 14. To ovšem nefunguje. Dnes už do dílny nemohu, tak že podle vašich rad to odzkoušet nemohu. Ale zítra určitě vyzkouším, tzn. že zůstane vstupní napští 230V na svorky 13 a 23. A1 propojím s 24. Snad to tak bude fungovat. Ještě úvaha, jestli nemá vliv, zda na svorce 13 bude faze nebo nulák? Ale to by asi nemělo mít vliv. Pro dnešek pánové děkuji. Zítra hned dopoledne se na to vrhnu a určitě dám zprávu, jak jsem dopadl. Pak ještě musím připravit zkušební propejení vypínače 400V. Tam to propojím podle tehle rady: "Takže 1, 3, 5 - přívod, 2, 4, 6 - výstup, A1 propojit s 4 či 6". Schema na vypínači sice ukazuje propojení A1 s 2, ale vyzkouším všechny možnosti. Děkuji přátelé.

Na schématu ale nic o tom, že A1 má přijít na svorku 14 není. Na 14 je vnitřně propojena druhá svorka cívky. A pokud zapojíte obě svorky cívky na jeden potenciál, není na ní žádné napětí a proto to nemůže fungovat. Nezlobte se, ale vám chybí základní znalosti o elektrickém obvodu a zapojujete bezpečnostní vypínač na silovém přívodu spotřebiče... Doufám že na ty fastony máte aspoň správné lisovací kleště a máte to izolované...
faaic*
hodnocení

Asi neumím číst schéma, ale vidím čáru od A1 přes U< směrem na 14.
Teď jaem z toho jelen :(
faaic*
26.08.21 22:04
hodnocení

Zapojení vypínače se stop tlačítkem #9
faaic*
hodnocení

A pokud jde o bezpečnost, bez obav. Už jsem se několikrát "proškolil", tak že si dávám velkého bacha.

Uznáte sám, že na takový "drbek" sehnat elektrikáře jre dost problém. Jó, kdybych chtěl instalaci baráku,

tak to je jiná, alke tohle musím zvládnout a to také díky ochotným, kteří poradí, za což jsem vděčný.

faaic*
hodnocení

Teď už to začínám chápat (konečně). Nakreslené schéma je tedy vnitřní zapojení a nikoliv postup, jak mám propojit A1.

Už se rozjasňuje. Nemohu se už dočkat zítřka.

A podobné to bude s tím 400V vypínačem. Tam je také nakreslené vnitřní zapojení. Já to vyzkouším samozřejmě podle

Vaši rady, a sice 1, 3, 5 - přívod, 2, 4, 6, - výstup, A1 propojím a 4 nebo 6.

Ale vás zajímá ta strana, kde je A1. Druhá strana vede na 14 (zapojeno uvnitř vypínače), takže strana A1 musí vést samozřejmě jinam, na jiný potenciál, a ten je na svorce 24
faaic*
hodnocení

Jo, jo, už to chápu. Ta značka U< v obdélníku je asi cívka, která je napájená z jedné strany 14, a já přivedu na tu cívku napěti z druhé strany, tzn. z 24.

Ale mi to dalo zabrat. Vám specielně děkuji za trpělivé vysvětlování. Nevolám hop, než přezkočím, tak že zítra se uvidí. A jen pro Vaši informaci. Jedná se o výměnu vypínače na hoblovce, který je velmi nešíkovně umístěn a už se mi podařilo hoblovku spustit, když jsem prknem zavadil o ten vypínač. Tak proto chci tohle bezpečnější řešení. Já se bavím se dřevem, ale k elektrice mám také nějaké znalosti. Pravda, že mi nedošlo, že se nejadná o schéma, jak to mám zapojit, ale je to schéma, jak je to zapojeno vnitřně.

Ještě jednou Vám děkuji. Hin se zítra ukáže. :)

faaic*
hodnocení

Zdar přátelé.

Odzkoušeno, funguje, dík za pomoc.

Moje kardinální chyba byla v tom, že jsem si myslel, že schema na vypínači je návod na zapojení

a ono to je schema vnitřního zapojení. No prostě, nenapadlo mne to. Nikdy jsem střeva toho vypínače

neviděl, tak že nevím, jak to vlastně funguje.

Ale už jsem spokojen. ještě jednou děkuji všem ochotným za pomoc a trpělivost.

Btw: zkouška na nečisto se obešla bez kopance :-D

hodnocení

0x

Vzhladom na to, kto kazdy sa hrabe v elektrike, dokonca v ovladacich bezpecnostnych obvodoch strojov, je celkom malo urazov ...

111®
hodnocení

0x

ale to jsme pořád jen u toho jak to zapnout. Jak je řešen pak ten stop?

Stop rozopne prud cez podpatovu spust, je tam rozpinacie tlacitko.

111®
No dobře, ale naco tam pak má červené tlačítko, na okrasu?
@111 to je řešeno vnitřně, je to naštěstí v tomto ohledu blbuvzdorné.
111®

aha, tak dikec...

hodnocení

0x

Fakt, ze to funguje nemusi este znamenat, ze to je aj bezpecne. Ako ste napojili vodice na vypinac? Je spravne na kostru stroja pripojeny zltozeleny vodic? Ak je privod dvojvodic, dodrzali ste dvojitu izolaciu vnutri stroja?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lisovací kleště

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]