Nejste přihlášen/a.
CHCI VĚDĚT, KOLIK AMPÉR MÁ MÍT JISTIČ NA JIŠTĚNÍ NA 1000W SPOTŘEBIČ?
Nevim .. je to jedno... nas učili na střední že pojistka se dimenzuje 2,5 krat maximalni odebirany proud... ale myslim že to je jedno hlavně když to tam je aby to nikoho nezabilo.
Proboha nestraš mě mě doma vyhazuje 16A a 20A už drží ... a dát tam 16*2,5 to by byl mazec
) .Nás učili dávat nejbližší možnou k max. proudu ( a myslím že je to logické ) ... ... ale kde je tedy pravda? Mám v kuchyni 2000W konvici, běží vždy se světlem, tedy 2100W když zapnu nabíječku a ohřeji si rohník v mikrovlnce je to ted placnu pro lepší vypočet 2400W tedy 10A . Když bych dal 10A * 2,5 tedy 25 A na jednu konvici a světlo? To bude nesmysl ( myslím ) .. ale třeba se mýlím .. co na to jiní rádcové?
Pokud si vzpomínam 2,5x se dimenzují lana na výtah
OK sry... myslel jsem to spíš pro slaboproudou elektroniku a pojistky v radiich ,televizich atd.. myslel jsem ze by to mohlo byt podobne... holt nejsem silnoproudar :D
vždyt´ o nic nejde Třeba tohle jsem zas netušil já. Pradva je, že opravdu v autě máme ty pojistky silné. Ani mě to nenapadlo, nad tím zauvažovat. Aspon´ jsem v obraze.
Jde o to že když zapnu nějaky spotřebič tam se muže stat že špičkově si vezme víc... a je lepší předcházet problemum s nahazováním jističů a výměny pojistek :D S tim 2,5krat si uplne jisty nejsem ale myslim ze jsme se to tak učili :D už to taky nějaký pátek je! duležité je tam tu pojistku (jistič) mít ať už jakoukoliv.
Cyrile,jsou garsonky,kde jsou dvě zásuvky a dvě žárovky a v šedesátých letech se šetřilo,tak se dávala jedna pojistka,když se změnily podmínky,tak se našroubovala silnější a bylo to.
JB
Na 1000 W stačí Jednofázový jistič 6 A. Vypínací charakteristika "B". Vypínací schopnost 6kA .Jenže člověk je dost liknavý tvor a okruh zatíží sem tam o něco(o dost) více.Dejte 10 A a máte nějakou rezervu.Ideální by byl Kombinovaný chránič+jistič10 A/30mA.Uznáván však,že ten je 10x dražší než jistič,což je pro někoho problém.
Istice nie su urcene na ochranu spotrebicov, ale vedenia . Na mieste je preto otazka, akeho prierezu je vodic odchadzajuci z istica? Samotny spotrebic si chrani sam vyrobca.
A ten spotřebič je zapojený přes zásuvku a nebo je napojený přímo (napevno) na rozvod?
Jestli je napojený přímo,tak použijte jistič 10A a kabel 3C 1,5mm2 .
Pokud je napojen přes zásuvku tak použijte jistič 16A a kabel 3C 2,5mm2 ,jelikož nikdy nevíte co do té zásuvky budete v budoucnu zapojovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.