Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohovaní PIR čidla

Od: vkarel odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

jak vyřešit zálohování PIR čídla při výpadku elektřiny? U alarmu mám bezdrátové PIR čidlo (7-14V) napájené z ploché 9V baterie. Abych nemusel 3x do roka měnit baterie, přivedl jsem si k čidlu 12V napájení. Jak zapojit dohromady beterii a 12V napájení, aby vše fungovalo dohromady? Když nepůjde proud, aby čidlo fungovalo na baterii?

Našel jsem tenhle přepínač:

postavrobota.cz/...

Je ještě nějaká jiná alternativa jak vše vyřešit. Popřípadě budu rád za každý jiný (co nejmenší) přepínač, tak aby se mi ideálně vešel do čidla.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zapojíš 9V baterii přes diodu a je to hotovo.. Mezi + baterie a + PIR zapojíš diodu tak, aby na baterii byla anoda a na PIR katoda... Je to proto, aby proud zdroje (vyšší napětí) netekl do baterie při provozu na zdroj.

vkarel
hodnocení

Viz nákres - je to správně? Jakou diodu k tomu mám vzít?

Zálohovaní PIR čidla

V podstatě ano.. Obyčejnou usměrňovací diodu ... Třeba nějakou takovou: gme.cz/...

Nebo stejným způsobem, ale místo zdroje centrální baterii a zase přes diodu... Respektive akumulátor a ten dobíjet...

vkarel
hodnocení

jj, díky. Tak se to pokusím nějak zbastlit dohromady.

kami123

Pokud jde ke konektoru baterky káblík, tak jen přestřihneš jeden drát a spojíš jej diodou.

Pokud je baterka napružená na kontakty, tak by to šlo vložením kousku tišťáku s SMD diodou mezi kontakty.

hodnocení

0x

Za cca padesátikorunu bych použil ten z odkazu, teď vidím, že je tam poštovné, tak hledat jinde

vkarel
hodnocení

A vše tohle nacpu do čidla...

kami123

ne, vše tohle dáš místo toho 12V zdroje a budeš mít 12V zálohovaných powerbankou. Těch 12V pak můžeš použít i na jiné čidla. Do něčeho máš to PIR přece připojené?

Teď čtu, že to máš bezdrátové. To řešení s diodou je celkem elegantní, baterka takto vydrží dlouho . Dával jsem to jako alternativu.

olinl
hodnocení

0x

Osobně bych volil u ZS záložní baterii pro celý systém někde u záznamového média-tedy kabelové rozvody pro každé čidlo, většinou se to v rodinných domech takto dělá kvůli spolehlivosti. Baterky v čidlech by mě nebavilo měnit.

vkarel
hodnocení

Ovládací jednotka má svůj vlastní záložní zdroj. Nicméně čidla jsou komplet bezdrátový a baterie se mi též v čidlech několiktrát do roka měnit nechce.

olinl

..a ani tahat kabílky k čidlům *smich*. No věřím, že někde je to hodně problematické (průrazy skrz železobeton, půdy se "skelnou" vatou nebo jen stěží průlezné, kabely zemí, sekání fasády..), takže holt ty napaječe..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]