Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se zjistit kapacita baterie z délky nabíjení?

Od: kondik2 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám li-on baterii na elektrokolo a potřeboval bych zjistit její kapacitu. Předpokládám, že je složena z článků 18650. Dostal jsem k ní nabíječku 54,6V 8A. Když jsem začal nabíjet, měla baterie 48V a nabití na na 54,6V trvalo 1 hodinu 40 minut. Displej na kole mi ukazoval, že při 48V že má baterie ještě 30% kapacity.

Dá se z těchto dat spočítat alespoň orientačně kapacita? Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

llll
22.08.21 10:33
hodnocení

0x

Ne.

hodnocení

0x
Ne.
To čemu říkáte nabíječka je napájecí adaptér. Nabíječka je integrovaná v akupaku a nabíjení není konstantním proudem. Reálnou kapacitu můžete orientačně změřit zapojením watmetru do zásuvky a odhadnout účinnost nabíjení.

kondik2
hodnocení

Dobře, tomu rozumím. Zeptám se ale ještě jinak. Nedala by se z toho spočítat maximální možná kapacita baterie? I tento údaj by mi stačil. Nabíječka v baterii si to řídí, ale nevezme si víc, než co jí dá adaptér. Pokud to tedy počítám dobře, baterie nemůže mít víc než 1000Wh?

kami123
hodnocení

0x

Spočítat se to nedá.

Velmi hrubým odhadem bych řek, že baterka bude mít kolem 750Wh.

riva
hodnocení

0x

Nabíječka nenabíjí pořád plným proudem. Zpravidla nabíjí v režimu CC/CV, tedy nejprve plným proudem a když dosáhne plného napětí, tak ho drží a proud postupně klesá. Když tento dobíjecí proud klesne na předdefinovanou hodnotu (třeba 10%, tedy 0,8A) nabíječka usoudí, že baterie je nabitá a přestane nabíjet.

U baterie je elektronika (BMS), která hlídá napětí na jednotlivých článcích, teploty baterie, popřípadě i balancuje články mezi sebou. Pokud je u některého článku napětí mimo rozsah, BMS baterii odpojí.

Stačí jeden vadný článek a dojezd se dramaticky sníží (článek se dá vyměnit).

Stačí rozbalancované články a dojezd se dramaticky sníží (články se dají manuálně vybalancovat).

Displej (řídící jednotka) obvykle z napětí baterie vypočítá nějaká hausnumera, která zobrazuje jako % baterie, dojezd v km a podobně.

hodnocení

0x

Nedá, každá baterie se chová jinak, stejně tak nabíječka má svůj režim. Solidní baterie mají štítek. Pochybná baterie může i explodovat.

hodnocení

0x

No, šlo by to změřit podstatně snadněji vybíjením.

kondik1
hodnocení

Jakou metodu byste zvolil?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]