Nejste přihlášen/a.
Dobrý den přátelé mám tento problém hodně roků mám ohradník na psa dráty jsou zakopané v zemině, dnes mě začal ohradník pípat to značí přerušení vodiče. Prošel jsem celou trasu na zemině jsem nic nezpozoroval, jak by se nechalo přerušení vodiče najít. Děkuji za rady
Pokud není v zemi hluboko, není prorostlý trávou, tak ho po kouscích odhrabovat a vytahovat+konrolovat (vypnout ohradník ze zdroje napětí). Další varianta je si zapůjčit dvoudílnou vysokofrekvenční sadu na hledání přerušených vodičů/kabelů. Jedna část sady vydává bzučivý vf signál a připojuje se na jeden konec přerušeného drátu v zemi, s druhou částí-příjimačem jdeš podél drátu v zemi a ta zhruba v místě přerušení přestane "pípat" (ztratí vysílaný vysokofrekv. signál díky přerušení). Nevýhoda je, pokud je zjišťovaný vodič v moc velké hloubce, příjimač nezachytí signál (dáno ale typem sondy). Pokud víš kudy drát ohradníku vede, tak by to mohlo jít i pomocí jednoho dlouhého drátu či prodlužováku (ideálně stejně dlouhý jako ohradníkový drát) s připojenou kovovou sondou na konci (silnější měděný drát nebo kulatina ze železa)+ohmetr. Nezapomenout VYPNOUT OHRADNÍK! Sondu z kulatiny budeš opatrně zapichovat do země v blízkosti drátu ohradníku, ohmetr pokud ukáže nejmenší odpor, měl by si být na místě přerušení. Na tohle zjišťování je ideální vyrazit po dešti/vlhká zem nebo polévat trasu drátu ohradníku vodou ze studny, potoka.. Principem tedy je odpojit oba dráty od vf krabičky ohradníku (bezpečnost, většinou mají ohradníky rychlosvorky), na jeden odpojený drát ohradníku připojit dlouhý drát/prodlužovák s ohmetrem a vyrobenou sondou a projít podél zmiňovaného drátu v zemi, přitom sledovat údaje na ohmetru.
co jsem četl ten návod, tak to nemá být víc než 3cm hluboko , tedy by to fungovat mohlo. obzvláště za sucha.
Dobrý den, nedávno jsem si vyráběl jednoduchou fázovačku podle videa z Instagramu - instagram.com/... Funguje to bezdotykově, např. i poblíž vypínače na světlo. Stačí se přiblížit k vodiči se střídavým nebo pulzním napětím a dioda svítí nebo bliká. V anténce se naindukuje napětí, které se pak zesílí trojicí tranzistorů. Ve videu jsou použity běžné NPN tranzistory na malé proudy 2SC945. Lze použít analogické BC546, BC547, BC548, atd. s kolektorovým proudem do 100 mA. Fázovačka jde použít i na vodiče ve zdi. Možná by to šlo použít i na ten ohradník.
Do země se ukládá aktivní vodič.Nesmí být se zemí nikde v kontaktu.Pokud v zemi leží dlouho,pak může být porušená izolace.U PVC by to bylo skoro jisté.Nekopejte nic a natáhněte nový kabel.Pokud to jde,tak vzduchem v bezpečné výšce.
JABRAKA
Další hovadina zeleného kouzelníka. Asi ještě neviděl kabely, které se ukládají do země (lépe řečeno, nic o nich neví), ale kafrat do toho musí.
U elektrického ohradníku se však jedná o napětí nejméně 12 000 V.Průraz pak způsobí i lehce poškozená izolace,případně zvlhnutí.
JB
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.