Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak najít přerušení vodiče

Od: sword® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den přátelé mám tento problém hodně roků mám ohradník na psa dráty jsou zakopané v zemině, dnes mě začal ohradník pípat to značí přerušení vodiče. Prošel jsem celou trasu na zemině jsem nic nezpozoroval, jak by se nechalo přerušení vodiče najít. Děkuji za rady

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
A ještě před vlastním hledáním zkuste změřit ohmicky odpor vodiče v zemi, jestli není problém v "krabičce", jen pro jistotu...o jak dlouhý vodič a jakého průřezu se jedná?
skodapetr
Vodič je dlouhý asi 150m průřez 1,5mm
Takže odpor vodiče Cu 1,5mm2 do 2 ohmů... při 150m délky. Zkusil bych "poprosit"někoho, kdo má vyhledávač, trasovač kabelových vedení... něco podobného radeton.cz/...

olinl
hodnocení

2x

Pokud není v zemi hluboko, není prorostlý trávou, tak ho po kouscích odhrabovat a vytahovat+konrolovat (vypnout ohradník ze zdroje napětí). Další varianta je si zapůjčit dvoudílnou vysokofrekvenční sadu na hledání přerušených vodičů/kabelů. Jedna část sady vydává bzučivý vf signál a připojuje se na jeden konec přerušeného drátu v zemi, s druhou částí-příjimačem jdeš podél drátu v zemi a ta zhruba v místě přerušení přestane "pípat" (ztratí vysílaný vysokofrekv. signál díky přerušení). Nevýhoda je, pokud je zjišťovaný vodič v moc velké hloubce, příjimač nezachytí signál (dáno ale typem sondy). Pokud víš kudy drát ohradníku vede, tak by to mohlo jít i pomocí jednoho dlouhého drátu či prodlužováku (ideálně stejně dlouhý jako ohradníkový drát) s připojenou kovovou sondou na konci (silnější měděný drát nebo kulatina ze železa)+ohmetr. Nezapomenout VYPNOUT OHRADNÍK! Sondu z kulatiny budeš opatrně zapichovat do země v blízkosti drátu ohradníku, ohmetr pokud ukáže nejmenší odpor, měl by si být na místě přerušení. Na tohle zjišťování je ideální vyrazit po dešti/vlhká zem nebo polévat trasu drátu ohradníku vodou ze studny, potoka.. Principem tedy je odpojit oba dráty od vf krabičky ohradníku (bezpečnost, většinou mají ohradníky rychlosvorky), na jeden odpojený drát ohradníku připojit dlouhý drát/prodlužovák s ohmetrem a vyrobenou sondou a projít podél zmiňovaného drátu v zemi, přitom sledovat údaje na ohmetru.

kami123

Pochybuju, že ten bzučák bude na kabel v zemi fungovat.

kami123

co jsem četl ten návod, tak to nemá být víc než 3cm hluboko , tedy by to fungovat mohlo. obzvláště za sucha.

tipa.eu/...

olinl
kami123: My jsme používali k dohledávání kabelů sadu, ta uměla při nastavení na maximum najít kabel 12 cm hluboko ve zdi. Z vodiče v kabelu se stala víceméně anténa.
kami123

Viděl jsem na youtube videa , kde to pípalo už přes půl metru daleko od zdi.

Ale vlhká zem je stínění toho signálu. Takže proto mé pochyby.

xpedros*
hodnocení

2x

Dobrý den, nedávno jsem si vyráběl jednoduchou fázovačku podle videa z Instagramu - instagram.com/... Funguje to bezdotykově, např. i poblíž vypínače na světlo. Stačí se přiblížit k vodiči se střídavým nebo pulzním napětím a dioda svítí nebo bliká. V anténce se naindukuje napětí, které se pak zesílí trojicí tranzistorů. Ve videu jsou použity běžné NPN tranzistory na malé proudy 2SC945. Lze použít analogické BC546, BC547, BC548, atd. s kolektorovým proudem do 100 mA. Fázovačka jde použít i na vodiče ve zdi. Možná by to šlo použít i na ten ohradník.

Jak najít přerušení vodiče
Jak najít přerušení vodiče #2

hodnocení

0x

Aky kabel to je? Ako je zapojeny? Podla toho by som zvolil postup pri diagnostike.

Je to pouze vodič průřezu 1,5mm2, uložený "nějak"v zemi... třeba návod k jednomu z nich google.com/...

jabraka*
hodnocení

0x

Do země se ukládá aktivní vodič.Nesmí být se zemí nikde v kontaktu.Pokud v zemi leží dlouho,pak může být porušená izolace.U PVC by to bylo skoro jisté.Nekopejte nic a natáhněte nový kabel.Pokud to jde,tak vzduchem v bezpečné výšce.

JABRAKA

A čím jsou izolovány např kabely CYKY (AYKY), které leží roky v zemi bez problémů? Že by to nebylo PVC? elektro-trutnov.cz/...

Další hovadina zeleného kouzelníka. Asi ještě neviděl kabely, které se ukládají do země (lépe řečeno, nic o nich neví), ale kafrat do toho musí.

jabraka*

U elektrického ohradníku se však jedná o napětí nejméně 12 000 V.Průraz pak způsobí i lehce poškozená izolace,případně zvlhnutí.

JB

Nepleťte si elektrický s elektronickým...viz můj odkaz výše na Návod...v zemi je "anténa", tedy zdroj zdroj signálu, na obojku krabička s hroty - tedy přijímač...trochu si to nastudujte a neuvádějte tazatele na scestí...

hodnocení

0x

Nasaď si obojek a projdi nad kabelem, budeš vědět hned kde je porušený kabel.

Pokud je kabel (anténa) přerušena, obojek udělá velké NIC... odzkoušeno, proto je na elektronice hlídání celistvosti antény... takže tak.

hodnocení

0x
xpedris@ tady je originál, bovram.cz/... chycením za hrot indikuje na vzdálenost pár cm přítomnost napětí ve vodiči. Ale má to jednu chybu, vodič musí být připojen minimálně na 100V střídavých. Trochu bych měl obavy radit připojit takovéto napětí na vodič v zemi, tu přerušenou a odpojenou anténu od elektroniky...abych zjistil místo přerušení. A pokud bude vodič v místě přerušení spojen se zemí, pak krokové napětí v blízkosti udělá své...i pro psa bude nebezpečné, nejen pro člověka... záleží sice na více faktorech, ale
... Tuto zkoušečku mám ve výbavě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]