Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společný nulak

Od: miki1 odpovědí: 25 změna:
Dobrý den, mám v pokoji jedno světlo a chtěl bych z něj udělat dvě (nahradí vypinac dvojtym). K tomu světlu vede trojlinka a můj záměr je, že bych z toho udělal dvoulinku se společnou nulou, je to možné?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ne, vy máte kabel který je určen do sítě TN-S a vy z toho chcete udělat TN-C, a to je zakázáno. Případně jaké barvy ten váš kabel má? Je možné že máte ještě síť TN-C a někdo dal trojžilový kabel jako rezervu, v tom případě by to teoreticky šlo. Pošlete foto co vám jde ze stropu ;)

Navíc, okruh musí mít plný počet vodičů, tj. L N a PE a vy byste z toho udělal L¹, L² a společný N, chybí vám PE (ochranný vodič) a to je nepřípustný stav *tyty*

miki1
hodnocení

Ano je to TN-S, ale PE není vůbec použit.
Společný nulak
danecek*

Je tam nálepka se symbolem uzemnění, svorka na svítidle někde bude. Minimálně je na plíšku za objímkou. Svítidlo zapojoval nějaký flink. To, že zž drát není zapojený a dosud ti svítidlo neublížilo přece neznamená, že je to tak správně.

Tak v tomto případě vaše řešení nelze použít. V dnešní době nelze v domovních instalacích použít zž vodič jak pro N tak i PE, tj.PEN. Navíc, pokud máte tento okruh chráněn proudovým chráničem, může vám vaše řešení způsobit to že vám chránič bude vybavovat

hodnocení

3x

Len zopakujem, co vam vravia ostatni :

- mate to nebezpecne zapojene, ked je na svietidle symbol stromceka (uzemnenie), musi tam byt pripojeny zltozeleny

- zltozeleny sa nepouziva na nic ine, nez ako ochranny vodic

- vas kabel teda beznym sposobom neumoznuje rozdelit svetlo na dve samostatne casti

- riesit sa to da ovladanim na baze radioveho signalu s prijimacom v svietidle, bud Cina alebo cesky vyrobok

- pre led ziarovky da to spravit aj dvoma diodami vo vypinaci a dvojitym vypinacom, dalsie dve diody v svietidle, ale nie kazda led ziarovka tam bude fungovat, muselo by sa to vyskusat, co je pre laika nebezpecne

riva
hodnocení

2x

A není jednodušší přidat do světla rádiový přijímač a ovládat si třeba 4 skupiny světel? Dálkový ovladač se dá do držáku vedle současného vypínače. Baterie v něm vydrží roky. aliexpress.com/...

kami123
15.08.21 23:33

*palec*

hodnocení

0x
Když tam bude jen jedna fáze a jen to rozdělí na vypínači na dva obvody tak by mu to podle mě žádnou neplechu dělat nemělo. To že to nebude podle normy pominu.

Že by to nebylo podle normy by se (s přivřenýma očima) pominout dejme tomu dalo. To, že ho to třeba srazí ze štaflí při pokusu o výměnu žárovky už ne.

miki1
hodnocení

Ochranný vodič není vůbec použit a neměl jsem nikdy problém s výměnou žárovek.

Jistě, problém s výměnou žárovek nebude, pokud je všechno v pořádku, případně máte lustr, který ochranný vodič nepoužívá (zřejmě ten Váš). Nikdy ale nemůžete vědět, jestli tam někdo nepověsí lustr jiný. V případě lustru třídy I. pak stačí přechodový odpor na společném nuláku (PEN) kdesi v krabici a může to i zabít.

Ve svítidle máte značku ochranného ukostření, tzn., že se jedná o svítidlo tř.I a musí mýt zelenožlutý vodič zapojený.

hodnocení

0x
Teoreticky by to bylo možné při použití svítidel třídy 2 (bez kontaktu pro ochranný vodič). Potom by v kabelu byly 2x spínaná fáze a 1x N. Narazíte ale v tom, že se žlutozelený vodič nesmí použít na nic jiného než jako ochranný a ani se nesmí přeznačit.
miki1
hodnocení

Je to myšleno pouze teoreticky nebo i prakticky?

Zelenožlutý vodič je jediný, který se skutečně nesmí přeznačovat a nesmí se použít na nic jiného, než na ochranu (uzemění) kovových částí spotřebiče (pokud jsou třídy I.). Je to dáno poměrně přísnými předpisy, má to své důvody a žádný zodpovědný elektrikář to neudělá. Jestli to nějaký kutil nedodrží je ovšem věc jiná.

Ještě doplním - když Vám revizák přijde na přeznačený PE, bude trvat na výměně celého kabelu (vysekání ze zdi). Takže je to sice teoreticé, ale může to mít velmi nepříjemné praktické následky.

danecek*

Navrhované řešení není možné ani teoreticky. Do svítidla musí jít plný počet vodičů bez ohledu na to, že je světlo ve třídě 2. Právě proto, že někdo může vrátit zpět to tvoje plechové svítidlo, kde MUSÍ být uzemnění připojeno.

hodnocení

0x

Takhle to nejde, ten zelenožlutý musí být zapojený na kostru, značka pro ukostření tam je a je to tedy svítidlo tř.I a pokud tam není svorka, tak se jedná zase o pochybné svítidlo, pochybného výrobce. I konstrukčně se jedná o svítidlo tř.I, které musí mít připojený ochranný vodič. Řešení by bylo. Nevím jaký jste kutil a preferoval bych raději návštěvu elktrikáře. Osobně jsem řešil podobný problém, chtěl jsem do svítidla vložit nouzák a nebylo kde vzít trvalou fázi.Použil jsem rádiový modul s dálkovým ovládáním a ovladač jsem sucháčem přilípl vedle vypínače.

Pokud na svítidle není svorka pro ukostření, tak minimálně bude šroubek na kostru na té porcelánové objímce ze zadu.

hodnocení

0x
Pokud chcete různou intenzitu osvětlení, poznám pár řešení.
1. Vypínač je možné vyměnit za dvojitý, teda lustrák. Z odchodu jedné polovičky půjde světlo normálně, naplno, po stávajících drátech.
Odchod druhé polovičky vypínače je třeba v krabičce vypínače propojit s odchodem z první polovičky usměrňovací diodou potřebného výkonu, podle příkonu žárovky ve světlu. Na polaritě nezáleží. Potom bude žárovka svítit jen na půl vlny střídavého napětí, teda asi polovičním výkonem. Pozor na proud, který dioda snese, dokáže pěkně hřát!
Někdo může při pohledu na žárovku vidět kmitání světla. Hlavně při slabé žárovce. U silnější žárovky zřejmě pomaleji chladne rozžhavené vlákno, proto síťová frekvence není tak markantně vidět.
Roky používám...
2. Diodu je možné nahradit svitkovým kondenzátorem aspoň na 250V, s kapacitou 1 až 3 mikrofarady. Pokud se vejde do krabičky vypínače.
S třemi přepínači a čtyřmi kondenzátory různé kapacity jsem kdysi skokem reguloval intenzitu svitu žárovek od 15 do 100Watt. Systém Udělej si sám...
miki1

A neměl byste nějaký nákres toho prvního zapojení?

hejkal - zapojení s diodou jsem kdysi chtěl používat v reflektoru pro fotografování. I při žárovce 200 W bylo patrné nepříjemné blikání, pokud se závěrka foťáku strefila zrovna "do tmy", mohl jsem fotku zahodit (což jsem samozřejmě zjistil až po vyvolání filmu).

Tazatel má ve svítidle LED žárovky. Nejsem si jistý, jestli by to s nimi také fungovalo (nezkoušel jsem, ale pochybuju).

@magdon máš pravdu.
Na možný problém s LED jsem mohl upozornit. Bohužel té fotografii jsem nevěnoval velkou pozornost.
Při svícení to blikání tak nevadí. Já tím reguluji pětiramenný lustr. Nefotím.
S kondenzátorem v sérii se žárovkou nic nebliká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]