Dobrý den, měřím kondenzátor, který je sice ještě na desce, hodnoty na měřáku ESR ukazují něco jiného než je skutečnost. Je možné, že je tento kondenzátor špatný? Děkuji za radu
@hiawata: Jenže okolo onoho kondenzátoru je mnoho dalších součástek které mohou ovlivnit měření. Proto je lepší vyletovat jednu nožičku a až poté měřit
Neviem, co riesite, ale zmysel to nema. Je to odrusovaci kondenzator triedy X2, zvitkovy, nejaky plastik metalizovany. Merat ESR ma vyznam u elektrolytov, nie tu.
Pokial nebude uplne vybity, co v sietovom obvode hrozi, lahko si odpalite ten cinsky merak s procesorom.
Ak to chcete opravit, musite zhruba pochopit, co to robi. Podla suciastok to odhadujem na zdroj napatia, kde sa to sietove zraza kondenzatorom, potom je tam zenerova dioda, vykonovy odpor na obmedzenie prudoveho narazu. Integrovany obvod bude asi komparator / operacny zosilnovac, reguluje teplotu.
Problem je v nasledovnom : nema to trafo, cela doska je komplet pod sietovym napatim, velmi nebezpecne pre cloveka ako vy, nemate dost skusenosti, kedze idete merat ESR tak, ako merate a tiez chcete nejako "merat integrovany obvod".
Potřeboval jsem zjistit, co je špatné na ŘD od jogurtovače DOMO DO2306Y type: TSK-5113 U všech součástek je nějaká hodnota, ale nevím, zda to znamená, že jsou součástky dobré? Jen ten integrovaný obvod nejde změřit.
Takto sa veci neopravuju ... treba overit funkcnost, merat, ci to ma napajanie atd.
kare
I ten integrovaný obvod jde změřit jen musíte vědět co je jaký vývod (poté zvolit vhodný měřák). Pokud měříte obvod musí být kondenzátory vybité! Jinak hrozí zničení esr meřáku ! Navíc tohle je tak jednoduchá ŘJ, že by šla vyrobit nová Zkuste napsat co to dělá a nedělá... Osobně bych se zaměřil na ty dva tranzistory, ESR je může zobrazit jako diodový ekvivalent což by mělo být pro Vás znamení, že je něco v nepořádku. Což je obrovská výhoda ESR oproti multimetru. Jak bylo psáno, i ESR měřák můžou ovlivňovat součástky v obvodu. Jinak (žlutý) kondenzátor není kvůli odrušení, ale v obvodu funguje jako kondenzátorový zdroj!
zarda
Ty dva tranzistory ještě můžu zkusit změřit znovu. Samozřejmě měřím, až po tom co jsem zkratoval raději všechny kondenzátory na desce. Po zapnutí tlačítkem to jen problikne a hned se vypne, měl by zůstat zapnutý a nahřívat. Děkuji za rady
zarda
Tak přikládám výsledky měření, vypadá to, že jeden je tranzistor a druhý triak, ale jak zjistím, že jsou dobré? Díky
miraest
Je zluty kondik v ceste sitoveho napajeni? Zkus kondik odpojit a zmerit. Pokud nema +-820nF, tak bude problem v nem. Bude mit mensi hodnotu a vznika na nem velky ubytek napeti. Sezere tedy pomalu cele sitove napeti a nezbude nic pro napajeni integrace. Promer zlutyho a napis. Tyto veci dost odchazi. Pokud je zapojen jako filtracni, tak nic z toho co pisu neplati.
zarda
Kondík je zapojený ze sítě takto: na jednom vývodu zapojený přes odpor a na druhém přes diodu.
zarda
A ukazuje 103.3nF což je málo a vyměnit ho?
kare
Jak vidím pouzdro TO92 tak píšu rovnou tranzistor... Jednoduše: IO spíná NJFet, který sepne Triac na výstupu. Pokud se oba ukážou na ESR testeru můžeme je považovat za funkční... (Jak je otestovat lze najít na pár kliknutí, jde o to složit pro ně jednoduchý obvod a ověřit spínání. Počítám s tím, že červené vodiče vedou k topnému členu či co vlastně je to jogurtování , není teď pro nás podstatné ověřovat funkčnost výstupu... Čili pokud přístroj vůbec nefunguje/problikne přikláním se se také ke snížené kapacitě žlutého kondenzátoru(jak již bylo v úvodu dotazu naměřeno), který funguje v obvodu jako zdroj. Nejednodušší by bylo vyzkoušet jiný kondenzátor(původní změřit ještě jednou a mimo desku. ) nebo zapojit celou desku na náhradní zdroj. Dle Zenerovy diody zjistíte optimální napětí, datasheetu/katalogu IO nebo alespoň přibližné dle napětí kondenzátoru.
miraest
jestli ma 100nF, tak vymenit. Vznika na nem moc velky ubytek napeti. Hlavne u noveho dodrzet stejne napeti a typ X2.
Kondenzatory ktere srazi sitove napeti (usetreni trafa) jsem hodnekrat menil. Je to celkem bezna zavada.
zarda
Ten kondenzátor zkusím vyměnit podle vašich rad a napíšu jak to dopadlo Ano ty červené dráty jdou k topným odporům.
Jako první doporučuju změřit ohmetrem tlačítkovou soupravu, jestli v ní není svod nebo zlomená membrána vypínače. Rozhodně nedoporučuju měření na desce pod napětím. Je potřeba oddělovací trafo nebo laboratorní zdroj.
Prikláňam sa k názoru mireest. Tieto kondenzátory zapojené v serii, v obvodoch napájania, veľmi často strácajú kapacitu. Je veľká pravdepodobnosť aj v tomto prípade, že po jeho výmene bude zariadenie plne funkčné. Radiť niečo ako kresliť schému, merať, atď niekomu, kto na úvod dá takú otázku akú dá, tak to už je s odpustením iná diagnóza.
Dobrý den, kondenzátor jsem z desky vypájel a změřil, měl pořád tak nízkou hodnotu. Po výměně ejhle, opravdu to tím bylo a ono to funguje. Chci vám tady moc poděkovat, že jste mi tak dobře poradili a já vidím, že se mám ještě mnoho učit
miraest
dobra zprava . Tento problem jsem uz hodnekrat resil na lednickach, prackach. Myslim ze i jednou na indukcnim sporaku. Proste klasicky problem. Hlavne at to dal slouzi.
zarda
Děkuji vřele za pomoc. Jsem rád, že to běží a že jsem se zase něco naučil
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.