Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak tahat světelné okruhy?

Od: kovarna odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

mám dotaz, na chalupě budu po něčem předělávat elektřinu. Budu začínat světlama. Zeptám se, bude lepší, když od rozvaděče natáhnu kabel, udělám někde v chodbě velkou krabici (hlavní okruh) a z ní potom tahat do místností přívody do krabic, které budou nad vypínačem do které bude přívod z hlavního okruhu + kabel ke světlu (ve vypínači jeden kabel), nebo tahat do vypínače dva kabely (přívod z h hlavního okruhu a ze světla) a všechno to propojit za vypínačem?

Díky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

To je len a len na vas. V byte, aby som sa zbavil krabic pod stropom som to sluckoval pod vypinacmi. V pivnici, kde nejde o estetiku klasika, odbocne krabice. Hlavne dodrzte spravne farby.

Okruhy si dajte aspon dva, aby pri poruche na jednom ostalo nieco svietit.

hodnocení

2x

Nevim kolik mate mistnosti, ale natahnul bych minimalne dva samostatne okruhy. Od rozvadece bych to nasmyckoval pres odbocne krabice nad vypinacema v mistnostech. Jde to tahat i do vypinace, privod a kabel do svetla, ale zalezi na tom, jestli tam date hlubsi krabici na vypinac. Neresil bych zadnou velkou krabici na chodbe a pod...Mozna nejlepsi bude zavolat nekoho, kdo tomu rozumi a zvladne to i zapojit a zaridit revizi elektroinstalace.

kovarna
hodnocení

Díky, to mě nenapadlo přivádět si přívod z krabice do krabice. A když se to tahá pod vypínač, tak jsou do vypínače dva kabely? Tedy přívod a odvod do světla? V tom případě by nebyla krabice nad vypínačem a nebude možnost smyčkování přívodu do jiné místnosti. Je to tak?

Vezmu to takto:

přívod na 1.světelný okruh do místnosti. Dát ho do krabice nad vypínačem. Z krabice kabel do světla a dolů do vypínače. Další kabel jako přívod odvézt z krabice do další místnosti do krabice nad vypínačem.

Vlezou do krabice 4 kabely s wagovkama? Krabice mám 68 mm hluboké.

Bude to tak technicky správně?

V krabici (hlbokej) sa vam stretnu 3 kable : privod, trvalo pod napatim (bud z predoslej krabice alebo od rozvadzaca), dalej vyvod do svetla (spinany spinacom) a vyvod do dalsej krabice (nespinany). Miniete viac kabla, ale ziadne krabice pod stropom nebudu.Teoreticky vam staci 2 x trojita svorka, pre N a PE, prichodziu a odchodziu fazu date pod skrutky alebo zasuniete do vypinaca a spinana faza pre svettlo pojde zo spinaneho kontaktu vo vypinaci.

Pokial to podla toho popisu nechapete, berte to ako signal povolat elektrikara.

Kdyz to tahate jen do vypinace, tak tam mate tri kabely. Privod, odvod do dalsi mistnosti a kabel k svitidlu. Do krabice KU 68 zapojite i ctyri kabely do wagosvorek...

kovarna
hodnocení

4 kabel - krabice nad vypínačem:

1 kabel - přívod pod stálým napětím

2 kabel - do světla

3 kabel - do vypínače

4 kabel - do další krabice v další místnosti

Nebo 3 kabely - propojení za vypínačem:

2 kabel - do světla

3 kabel - do další krabice ve vedlejší místnosti.

Zvolit druhou variantu? Je to v rámci norem OK?

hodnocení

0x

Trendem je co nejméně zbytečných krabic. Takže buď napojovat pod vypínači nebo táhnout pro každou místnost samostatný kabel, tak to mám já. Pokud je rozvaděč zhruba uprostřed objektu, tak je to i nejjednodušší.

kalina
hodnocení

4 kabely - krabice nad vypínačem:

2 kabel - do světla

3 kabel - do vypínače

4 kabel - do další krabice v další místnosti

Nebo 3 kabely - propojení za vypínačem:

2 kabel - do světla

3 kabel - do další krabice ve vedlejší místnosti.

Zvolit druhou variantu? Je to v rámci norem OK?

Ano, druhá varianta.

kovarna
hodnocení

Je zajímavý, že budu mít v každým vypínači tři kabely. Teď jsem doma rozdělal dva vypínače a je tam jen jeden kabel a v jednom jsou připojené tři vodiče, ve druhém dva. Čili přerušená fáze. Nikde nemám krabice. Tak nevím jak to tu je udělané. Protože ten co má tři vodiče, světlo další ovládání nemá.

Krabice určitě máte, jen už je pod vrstvami maleb asi nevidíte. Ten co má 3 vodiče je možná "lustrák" - ovládání dvou žárovek zvlášť v jednom svítidle. Ale bez měření není vědění. Podle toho, jak to líčíte, o tom nemáte ani páru, vážně to chcete dělat sám?

kovarna
hodnocení

Krabice tu nikde nejsou, jsou tady sádrokartony jednou vymalované. Na chodbě je jedna krabice, kde jsou velké 8 vodičové vagovky, nějaké troj a nějaké dvoj vodičové. Teď jsem kuchnul další vypínače, wc, pokoje, koupelna, chodba, komora. Všechny jsou připojené třemi vodiči. Není to nachystané třeba kvůli doutnavce? Lustráky to nebudou.

kovarna
hodnocení

Přidávám fotku vypínače z WC.

Jak tahat světelné okruhy?

kovarna
hodnocení

A v tomto případě tahat všechny kabely klasickým - hnědá, modrá, zelenožlutá. Je to tak?

Ano, ale zjavne nemate dost praxe a vedomosti, aby to bolo bezpecne zapojene.

kovarna
hodnocení

Snažím se nějaké načerpat. Dělal jsem 15 roku sádroše, něco jsem viděl. Když jsem si pozapojoval zahradní domek s letní kuchyni, elektrikar říkal že je to na výbornou.
Udelam to takto. Každá místnost bude mít sólo kabel do rozvaděče. Zapojení pod vypínačem. Jeden kabel bude stále pod napětím, druhý za vypínačem do světla. Nulu i zem propojím wagovkama, fázi přes vypínač. Vše kabelem 3 X 1,5. Zásuvky udělám na každou místnost okruh 4 zásuvek. Vše kabelem 3 X 2,5. Světla chodeb nechám na jednom okruhu. Pračka bude sólo, lednička taky, k varné desce natahnu 5 X 2,5, i když jedna fáze nebude potřeba. Půdu udělám sólo. Zatím netuším, jak udělat schodišťák. Ale na netu to najdu.

Zásuvky udělám na každou místnost okruh 4 zásuvek. Vše kabelem 3 X 2,5

do místnosti dávám více než 4 zásuvky, nikdy nevíte, jak budete chtít pozměnit nábytek a pak bude některá za nábytkem, ať jsou náhradní. Co se týká obýváku, tak tam, kde je televize, dávám aspoň 4 zásuvky vodorovně-rámeček, někdy dávám svislý rámeček, pokud to dyzajnově vyhovuje.

kovarna - něco vidět není kvalifikace pro odbornou práci a zvlášť v nebezpečném oboru elektro (který řada lidí podceňuje, dokud se nestane malér). Zavolejte odborníka, ten nejen viděl, ale na rozdíl od vás umí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]