Nejste přihlášen/a.
Je na ní psané 3.5B 0.26A.
Na kolik voltů je ta žárovka? Když jsem multimetrem změřil její odpor tak jsem naměřil 1Kohm.
Díky
4x
6,3 V/03 A (ten proud není podstatný).
Bývala to nejběžnější žárovka do starších elektronických přístrojů (elektronková rádia se žhavicím napětím 6,3 V).
doplněno 03.08.21 07:31:
Jasně, já psal o páječkách česoslovenské výroby. Nenapadlo mě, že by to soudruzi ze sovětského svazu mohli mít jinak, i když je to z údajů na žárovce jasně patrné (což jsem přehlédl)
.
3x
2x
Túto odsávačku používam, je ok. Neviem, či Vás alebo niekoho iného to osloví, no ako inšpirácia prečo nie. Proskit ss-331h e/...
Ale jinak děkuji za typ.
Proč jsem ale na staré žárovce naměřil okolo 1000ohm?
Zkusím ještě multimetrem na pájce v místě žárovky naměřit napětí jestli he tam je opravdu 3.5V střídavých při stisknuté pájce.
Na přepálené žárovce můžete klidně naměřit odpor okolo 1 kohm. "Výpary" z přepáleného vlákna "pokoví" okolí vývodů v baňce žárovky ..a je to ..!
0x
U běžné trafopájky je žárovka 6,3V 0,3A E10. Těch 3,5V jsem ještě nepotkal, jaká je to trafopájka? Pošlete foto ať víme co přesně máte... Já tam mám zase LED chip cca 1W napájený z 230V jelikož je vinutí pro žárovku přerušené ![]()
Tak tohle skutečně není sovětská páječka, ale jedna z nejpoužívanějších československých trafopáječek. Takže jak jsem psal výše - žárovka 6,3 V / 0,3 A. Ta tam na rozdíl od té 3,5 V vydrží věky.
Ještě mám jednu tu starou zakulacenou a tam jsem naměřil 2.4V, tam bude jaká žárovka?
Ta měla v hranaté verzi plastový kryt a verze 75VA,100VA,125VA.
Navíc označení pouze štítkem!
Na prvním obrázku máte dvě plastové verze ETP (Mechanika Praha).
Na druhém obrázku máte bakelitovou ETP 100VA (Mechanika Praha) a TRP 90VA (Lidokov).
Novější verze TRP měli opět 90VA nebo 75VA.
ETP 90VA od Lidokovu je nesmysl, nikdy taková nebyla.

Proč by, ale Lidokov používal značení Mechaniky Praha?
Inzerent na Bazoši píše Tesla.
Ale uznávám, je tam i logo Lidokovu Boskovice.
Co používáte na odsávání cínu? Odsávací pistolí mi to někdy ani nejde odsát, obzvlášť něco menšího.
Díky
0x
Když už chceš bastlit, tak si tam dej rovnou vysoce svítivou diodu, dělá se s tím mnohem lépe. k ní patřičný odpor, nebo lépe regulátor proudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.