Dobrý den, na staré vtrafo pájce nesvítí žárovka. Je na ní psané 3.5B 0.26A. Na kolik voltů je ta žárovka? Když jsem multimetrem změřil její odpor tak jsem naměřil 1Kohm. Díky
Bývala to nejběžnější žárovka do starších elektronických přístrojů (elektronková rádia se žhavicím napětím 6,3 V).
doplněno 03.08.21 07:31:
Jasně, já psal o páječkách česoslovenské výroby. Nenapadlo mě, že by to soudruzi ze sovětského svazu mohli mít jinak, i když je to z údajů na žárovce jasně patrné (což jsem přehlédl) .
Já jsem nikde v zadání nepochopil že pájka je sovětské výroby, jen že na žárovce je napětí v azbuce... A to v tehdejší době bylo normální... A taky vím, že kdekdo si namontoval žárocku co našel doma..A třeba i blbě..
Pošli fotku trafopájky, taky je možné, že tam někdo dal jinou žárovku, třeba sovětskou... Nebo prostě takovou ze svítilny jakou našel...Nejlepší trafopájky za 40 let byli naše české, sovětskou jsem nikdy neviděl, tak nevím zda jí vůbec vyráběli a tehdy západní byla strašná kopita...
Aha koupím si na těch 3.5V a 0.3 proud pokud budou mít. Proč jsem ale na staré žárovce naměřil okolo 1000ohm? Zkusím ještě multimetrem na pájce v místě žárovky naměřit napětí jestli he tam je opravdu 3.5V střídavých při stisknuté pájce.
U běžné trafopájky je žárovka 6,3V 0,3A E10. Těch 3,5V jsem ještě nepotkal, jaká je to trafopájka? Pošlete foto ať víme co přesně máte... Já tam mám zase LED chip cca 1W napájený z 230V jelikož je vinutí pro žárovku přerušené
ninja
Tak na výstupu jsem naměřil 8.2V, asi tam opravdu někdo dal špatnou žárovku na menší napětí a ta praskla?
Tak tohle skutečně není sovětská páječka, ale jedna z nejpoužívanějších československých trafopáječek. Takže jak jsem psal výše - žárovka 6,3 V / 0,3 A. Ta tam na rozdíl od té 3,5 V vydrží věky.
kare
Já osobně bych řekl, že je to zajímavý mezityp TRP1 (bakelit) kulatá, spoušť nahoře, TRP2 (plast) hranatější, spoušť uprostřed, (třetí obrázek je dnešní TRP2) PS: další česká ETP to určitě nebude ty jsou ošklivě hranaté
Tak tato trafopájka není sovětská ale Československá, konkrétně typ ETP 90VA, výrobce myslím Lidokov Boskovice. Jako všechny československé trafopájky mají na vinutí pro žárovku cca 7V střídavých, dejte tedy do ní žárovku 6,3V 0,3A nebo jí podobnou a máte na dlouho klid
Bude tam rovněž žárovka 6,3V. Ale těch 2,5V je dost divných. Jaká je to trafopájka? Na všech československých trafopájkách je 6V vinutí, a pokud je tam méně, tak buď chybou měření a nebo je vinutí vadné. Chce to sehnat další žárovku a vyzkoušet. Aneb "nezkusíš, nezjistíš"
kare
@jenicek ani náhodou to není ETP! Ta měla v hranaté verzi plastový kryt a verze 75VA,100VA,125VA. Navíc označení pouze štítkem! Na prvním obrázku máte dvě plastové verze ETP (Mechanika Praha). Na druhém obrázku máte bakelitovou ETP 100VA (Mechanika Praha) a TRP 90VA (Lidokov). Novější verze TRP měli opět 90VA nebo 75VA. ETP 90VA od Lidokovu je nesmysl, nikdy taková nebyla.
@kare: Je to ETP 90VA, výrobce Lidokov Boskovice, viz obrázek logo vlevo na páječce. Poté ještě vyráběli TRP-1 55 (bakelitová) a TRP-2 73 (plastová).
kare
TRP1 a TRP2 (novější i starší) od Lidokovu znám, a mám nejednu doma. Proč by, ale Lidokov používal značení Mechaniky Praha? Inzerent na Bazoši píše Tesla. Ale uznávám, je tam i logo Lidokovu Boskovice.
Proč by používali jejich nazev nevím. Ten výrobce "Tesla" mě taky pobavil Je ale pravda že těchto trafopájek moc nebylo. Ja osobně mám TRP-1 i TRP-2 a stále používám. Pak mám ještě výše zmíněnou ETP 2 100VA a bakelitovou ETP 100VA, obě jsou z Mechanika Praha. Jinak to značení ETP může znamenat vlcokoliv,např.Elektrická Transformátorová Páječka, Elektro Technický Produkt apod.
Dobrý den, žárovky jsou vyměněné u obou trafopájek Co používáte na odsávání cínu? Odsávací pistolí mi to někdy ani nejde odsát, obzvlášť něco menšího. Díky
Běžně ruční odaávačku, vyjímečně odsávací knot. Je taky důležité podotknout že cín na plošňaku musí být dostatečně prohřátý, a co nejméně používat před odpájením kalafunu, právě ta odsávačku ucpává
To už je ovšem každého vkus, já na jedné mám LED chip 1W nebo kolik a na druhé obyč žárovku 6V. Více mi ale vyhovuje právě žárovka. Je ale pravda že také velmi záleží na tom jak dobrý zrak má právě daná osoba ale není zas takový problém dotáhnout lampičku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.