Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakončovací dutinky

Od: tig odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli jdou nějak zmáčknout dutinky bez kleští, kleště na dutinky nemám, nějaké rady? Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Kleště na dutinky jsou nenahraditelné.

Dutinky můžeš zmáčknout téměř čímkoliv, ale problém je následně s montáží roznáčklé dutinky do nějaké svorkovnice.

Kleště na dutinky udržují nějakopu šířku dutinky i při lisování. Jakékoliv jiné kleště tu dutinku splácnou, takže je hodně široká a potom ji nusíš zmáčknout z boku, abys zmenšil šířku a tím zase uvolníš sevření dutinky na vodiči.

Já jsem ze začátku bez kleští používal dutinky, které jsem propájel cínem. Nesmělo to trvat dlouho, protože plastový klobouček na konci dutinky teplo nemá rád.

hodnocení

4x

Ano, jdou zmacknout i obycejnyma klestema. Kombinacky, Sikovky...

danecek*
hodnocení

1x

Dutinky slouží jako ochrana laněného drátku pod šroubky. Ve svorkách, kde se nic netočí, nejsou ani nutné. Když to přeženu, lisovat se ani nemusí, samotné zmáčknutí zajistí i ten šroubek ve svorce, ten i lisovanou dutinku tak jako tak deformuje. Takže lisovací kleště jsou sice fajn nástroj, nicméně nejsou nezbytné, cínování dutinek snad netřeba ani komentovat.

Prasečina amatéra.

hodnocení

0x

danecek@ Jen dotaz z vaší praxe: kolik slaněných konců vodičů jste zapojil bez lisovací dutinky do řadových svorek? A jaké průřezy? A co by mě zajímalo, projevilo se to nějak na fukčnosti elektrických obvodů; to,co radíte? Doporučují se na slaněné vodiče dutinky...ale když to funguje bez nich...zrychlilo by to o hodně montážní práce. Díky...

danecek*

Ne ne, to jsi si špatně vyložil. Já jen píšu, že norma primárně požaduje dutinky do šroubových svorek. To neznamená, že se nesmí použít i jinde. Taky se používají, líp se s nima dělá, líp to vypadá atd. Zas by se to ale nemělo přehánět, třeba wago do svorek klik užití dutinek nedoporučuje. Taktéž použití kleští, chtěl jsem jen negovat slovo z horního příspěvku -nenahraditelné-. Kutil na tři dutinky si kleště asi nemusí kupovat. Prostě se mi nelíbí, jak někteří rádci své pocity a názory vydávají za zákon a jediné správné.

hodnocení

0x

@nonek

z praxe nedoporučuji dávat dutinky bez jejich předchozího lisování. Nezalisovaná dutinka-jen přišroubovaná šroubkem svorkovnice-vodič se při ne příliš silném zatažení za něj z dutinky vysmeknul, sic byla dutinka šroubkem zmáčknuta. Neutrnul se slaněný vodič, prostě se z dutinky VYSUNUL. Kdyby byla na vodič dutinka nalisována, tak se nevysmekne a i při zatažení za něj zůstane ve svorkovnici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kleště na dutinky
Otázky na téma lisovací kleště
Otázky na téma lisování dutinek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]