Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pračka Bosch shazuje chránič

Od: totak® odpovědí: 12 změna:

Zdravím elektro-odborníky. Pračka Bosch začala vyhazovat chránič ale když ji dám do zásuvky mimo chránič, tak jistič neshodí. Pokud by někdo měl nápad, co můžu s měřákem obejít, tak sem s ním. Můj první tip byly uhlíky motoru ale pak mi došlo, že to padalo už během napouštění vody, kdy motor ještě netočí.

Vesnický elektrikář mi tvrdil, že s tím nic neudělám, že to může být navlhlá elektronika a tisíc dalších věcí. Ale že i tak může pračka běhat další roky pokud bude napojená mimo chránič.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Tak snizený izolační odpor... Tak mrknout kde je vlhkost.. Ale nejčastěji to bývá prorazené topné těleso... Ale můžu to byt ledasco. Když vyhazuje fíčko, tak je to proto, že to může být nebezpečné. Proto tam ten chránič je! Tak je třeba závadu odstranit řádně.
hodnocení

Dík za tip, těleso jsem měl na seznamu jako druhé v pořadí, ale pračka když teprve napouští tak ještě do tělesa proud nejde, takže by to vyhodilo chránič až v dalším kroku.

Všechny vás obodovat nemůžu tak všem díky za odpovědi a na koho se nedostane, ať se nezlobí.

hodnocení

6x

Svod musí být řádově v kiloohmech, takže na jeho zjištění musí stačit obyčejný multimetr. Pračka je naštěstí docela jednoduchá skládačka pospojovaná fastony, takže by neměl být velký problém odpojovat jednotlivé díly tak dlouho, až svod zmizí. Jako první bych vyzkoušel filtr na vstupu, pak postupně těleso, čerpadlo, ventil, desku, zámek...

hodnocení

5x

Niekde dochádza ku slabému prierazu na kostru a pre chránič to už stačí na vyhodenie. Vodivé spojenie môže byť vytvorené vlhkosťou. Napr. to môže byť vlhkosť cez hriadeľku vypusťacieho čerpadla.

doplněno 20.07.21 11:16:

Skúste sa zamerať na napúšťací elektroventil.

hodnocení

4x

V prvé řadě je potřeba zjistit, kdy se chránič vybaví, jestli ihned po zapojení šňůry do zásuvky, nebo až po zapnutí pračky, nebo v dalších krocích pracího procesu. Podle toho se zaměřte na lokalizaci závady.

Pozor při měření multimetrem s malým měřícím napětím. Svod s ním vůbec nemusíte naměřit, "prorazí" se to až při vyšším /síťovém/ napětí. Měřit pak jedině "megmetem" s vyšším měřícím napětím.

hodnocení

3x

Moje whirlpoolka před praním zamkne zámek dveří a začne krátce vypouštět vodu, pak napouští a zapíná topné tělěso.

sap32
hodnocení

1x

Bosch classic xx4, no mě vyhodí jen občas chánič okamžitě při zapojení do zásuvky. Pak a za provozu už nikdy. Už jsem hledání čím to je vzdal. Kdyby vás něco napadlo dejte mi prosím vědět.

Odrusovaci clen a jeho kondenzatory medzi L a PE. Samo o sebe nevadi, ale ked mate centralny chranic na cely byt, nejake unikajuce prudy su tam a toto je posledna kvapka.

hodnocení

0x

Bude to zřejmě vlhkost v některém vnitřním zařízení, souvisejícím s napouštěním, případně v elektronice. Tedy ventil přívodu, něktará čidla pro hlídání hladiny, nebo i řídící deska. Doporučuji spíše pračku zkusit, jako celek, pořádně uvnitř vysušit, třeba delší foukáním, po odejmutí zadního krytu, teplým vzduchem pomocí fénu na vlasy, nebo teplovzdušné pistole. Pouze pozor na kabely a plasty, ty většinou vysokou teplotu nesnesou.

rrrr

To s tím fénem bych nezkoušel, muže se to přehřát něco uvnitř pračky. Spíš bych ji odmontoval ten zadní nebo vrchní kryt a nechal třeba 1-2 týdny bez provozu

rrrr
hodnocení

0x

Naše pračka Bosch Serie 6 napouští vodu a u toho normálně otáčí bubnem, pak čidla zjistí jestli je tam dost vody, jaké je znečištění a kolik je tam prádla (cca 5-10min) pak to v ni cvaknce, pracka změní čas praní a začne hřát. Jen doplním že pokud používáte program AllergyPlus tak tam pračka zapíná topné těleso opakovaně během cyklu, aby udržovala teplotu vody - proto allergy. Pokud volite ale krátké programy, do topného tělesa jde více proudu a proto to tak muže vyhazovat že mate třeba velký odběr. Můžete kdyžtak ještě napsat jaký model přesně máte? Náš model který jsem popisoval je WAT286H1BY

Chranic nevypne ani pri 40A, ak vsetko pojde medzi L a N. Mylite si to s isticom.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]