Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana proti přepólování bez ztráty napětí

Od: novosad odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych ochránit 18650 baterii (3,6V - 4,2V) proti přepólování na PCB desce, abych neodrovnal ostatní elektroniku. Jakákoliv dioda nese ztráty v napětí a to už od 0,2V, což je problém, nechci ztráty v napětí už kvůli následnému nízkému napěti na baterii, kdy elektronika na PCB přestave brzy fungovat (ochrana proti vybíjení).

Dal by se použít P-FET dioda, ale tam vzniká taktéž ztráta. Dále mně napadlo použít diodu paralelně k vratné pojistce, ale mám obavy, že i ta vratná pojistka bude mít úbytek na napětí.

Potřebuji to na odběr max. 600mA a 1,4A.

Poradíte mně prosím?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak si dej tu diodu paraelně v závěrném směru na + a - a do serie pojistku.

Pokud přepoluješ, tak dioda bude v propustném směru a pojistka shoří a obvod odpojí.

doplněno 17.07.21 11:10:

Podle mě je to vpodstatě jedno.

gme.cz/...

gme.cz/...

hodnocení

1x

Preco mate obavy z prepolovania na DPS? Ved 18650 je akumulator a snad sa nebude menit 2 x tyzdenne. Kto to bude menit?

Ak mate poziadavku na ochranu bez straty napatia, tak jedine poistka a dioda polovana v zavernom smere na strane spotrebica.

novosad
hodnocení

Mohu strašně moc poprosit, kterou diodu a pojistku zakoupit. Je tolik druhů, že sám bohužel nic "super" nenajdu.

Poistka musi vydrzat maximalny odber, vratane spiciek. Zacal by som sklenenou trubickovou 5 x 20mm, stoji to par halierov, pisete o prude 1400 mA, tak 1.6A rychlu (oznacenie F). Ked to nestaci, tak ist vyssie.

Dioda musi vydrzat skratovy prud chvilu, cize aspon na 10A - 20A trvaleho prudu, potom to ma spickovy prud aspon 150A, na zavernom napati nezalezi.

Hladajte schotky diodu 20A / 45V v puzdre TO 220, zvykne to byt znacene MBR 2045

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]