Nejste přihlášen/a.
Ahoj všetci!
Tak po dedovi nám tu ostalo toto staré celkom zachovalé gramorádio Tesla z roku 1982. Chcel som ho zase spustiť po asi 15 rokoch čo stálo v prachu. Bohužiaľ malo pretrhnutú tú šnúrku s ktorou sa ladia stanice. Ale zistil som že sa dá ladiť aj bez toho aby tam bola, pretože zo spodu je kolečko na ladenie.
No a teraz ktomu ladeniu. Urobil som si anténu z kábla (kábel od reproduktora) asi 2,5m dlhú, a vložil ju do "Diaľkový VKV" (prikladám aj foto). Potom som na prednom paneli stlačil AFC úplne vľavo, k tomu VKV v prostriedku, a U tlačidlo prvé sprava, a samozrejme zapínacie tlačidlo uprostred uplne pravo. No v repráku žiaden šum ani počuť nebolo. Vyskúšal som aj iné Dlhé vlny, krátke vlny ale tak isto žiaden šum ani nič nechce naladiť.
Naozaj neviem kde by mohol byť problém ešte možno niečo s anténou ale naozaj neviem, tak Vás prosím o nejakú radu čo by mi pomohla
(Chcel som to písať na slovenský poradte.sk ale našiel som už tému o moderato 1037a tu na tomto fóre tak skôr to dám sem, dúfam že to neprekáža.)
Vopred Ďakujem.
V tom rádiu je odhadem 500 součástek a to, že rádio nehraje může dělat prakticky kterákoliv z nich. Určitě to nebude laděním. Nelze opravit podle rady na interneteu. Byl na to náročný 3letý učební obor, později dokonce 4letý s maturitou. Nepočítejte s tím, že se Vám to bez potřebných znalostí podaří rozchodit.
Mimochodem - VKV anténa pro dálkový příjem znamená 3metrový dipól na střeše domu. Myslet si, že ho nahradí kus drátu od reproduktoru je pošetilé. Navíc tohle rádio má pro FM rozsah tak zvanou "východní normu" (daly se chytit 2 až 3 stanice, ale tuším, že už se na ní nevysílá).
Pro příjem AM pásem (krátké, střední, dlouhé vlny) je vestavěná ferritová anténa, ale pro lepší příjem se připojuje vnější anténa do té dírky vpravo od Vašeho provizória (na to by ten kus drátu stačit mohl).
Už je to hódně dávno, co jsem se tomu věnoval, takže si to přesně nevybavuji , ale jaké kolečko na ladění je zespodu? Jste si jistý, že skutečně otáčíte ladícím kondenzátorem a že jen neposouváte ukazatel na stupnici?
Tak částečně beru zpět - tohle rádio má skutečně obě VKV pásma, takže by na něm dnešní vysílání mělo jít přijímat. Na to ladění už si skutečně nepamatuju, ale dejme tomu.
Na ostatním trvám.
Zase nesmysl.
Pro KV vlny-( rozsah)- jedna i dvě tam žádná feritová anténa neni.Balamutíte tazatele.
Stačí vyhodnotit schema a funkci.Nic víc.
Monku, Monku. Tentokrát píšeš nesmysl ty. 1) není řeč o KV, ale VKV. Jistě uznáš, při své vědomosti, že to není zanedbatelný rozdíl. 2) stačilo opravdu strčit kousek drátu a VKV šlapaly jako víno. Samozřejmě záleželo na vzdálenosti od vysílače. Ostatně to se ještě nedávno používalo a někde stále používá u příjmu TV. Ne nadarmo se ujalo rčení, že to hraje i na žárovku. Tak asi tak. Když nevíš, tak neraď.
Co to jsou zase za nesmysly.!!Kdyť mu nejde nic z VF dílu.Vy neumíte ani číst co napsal.Víte vůbec co
se tam děje.Podívejte se do zapojení a nemelte něco o VKV.Nejde VKV,AM-LW,MW,KV1,KV2.To má nějaký
důvod.Třeba ve společném dílu mezifrekvence nebo něco jiného.To že to hrálo na metr drátu je jasné.No ale
nehraje nic.Tak nekritizujte a poraďte mu ze schematu kam šahnout.Nebo měňte Ty jističe.
Omlouvám se za to, že jsem si nepřečetl celou diskuzi. Ale to, že jsi machr v oboru neznamená, že se tady můžeš k diskutujícím vyjadřovat povýšeně a dělat z nich debily. Ostatně nevím, co znamená ta poznámka o jističích. Jináč za celý můj život jsem opravil tolik radiospotřebičů, že už teď v 75letech mě to ani nebaví. Přeji ti, aby tě v tvém životě nikdo tak nenasr.. , jako ty mne. Tím tady končím své angažmá.
Samozřejmě jak je libo.Já ale dbám na čistotu odpovědí tazatelům.Ty si to ani nepřečtež a hned někoho soudíš.
Podívej se.!To je jak na FB.Tam každej jenom žvaní a googluje a nikdo ničemu nerozumí.Prostě žvanírna.
Tak když nevím tak nic nepíšu!Nebo aspoň nepíšu nesmysly a neudělám z toho FB žvanírnu.
No a přijdeš sem s nějakým nedefinovaným drátem aniž by Tě zajímaly radiokomuniční předpisy.
To je jako Jabraka se svým zázračným 60cm drátem.Pořád dokola.
Kdyť nemáš žádné argumenty o kterých by se dalo ve prospěch Tazatele diskutovat.
Někdo tady napsal jak se to dá nouzově naladit a muže být chyba ve zdroji.To je odpověď.
Ale, ne kolik si toho opravil.Že.!
A co by jsi chtěl ukázat.Když se mne na něco odborně zeptáš, tak Ti odborně jenom odpovím.
Taky se mohu mýlit.Ale mám pocit že je poškozeno Tvé EGO.Nic víc.Tady jsou lidi kteří tomu
moc nerozumí ,ale snaží se aspoň smysluplně odpovědět(Viz nouzové ladění).Tak co.
Aspoň něco smysluplného a pravdivého.Že.
Kéžby tomu tak bylo. Možná, že tomu rozumíš a blbej nejsi. Když vidíš otázku, tak odpovíš. Ano. Ale těch debilních keců kolem... Slušnost ti asi nic neříká. Kdyby tomu tak bylo, tak sem nebudeš plácat něco o jističích, dokonce i radiokomunikační předpisy jsi do odpovědi zamíchal a to jenom kvůli tomu, že jsem napsal, že to hraje i na kus drátu. Jabraka ti taky vadí, ... hele, toto jsou normální povýšenecké urážky. Ale co, každej jsme nějakej a obrázek si o nás jistě lidé taky udělají každý jiný.
No to mi teda Jabraka nevadí.111 mu to už 100x řikala a je to pořád dokola.Hele Ty máš problém s tim
že jsi pravděpodobně důchodce a tak máš potřebu umravňovat mladší lidi.Lepší by bylo se soustředit
na otázku a správně odpovědět.
No a jak to tady je? Jeden Jouda vymyslí nějaký nesmysl(vygoogluje) a další Joudové mu za to dají body.
Je uplně jedno že jsou to nesmysly.Oni mají body do pochybné ankety a tazatel je v omylu.
Pokud technicky správně a adekvátně nereaguješ, tak musíš měnit ty jističe nebo měnit žárovky.
To je technická diskuze a ne Polepšovna.
P.S
Takový kus drátu (který nevykazuje správnou rezonanci a impedanci)muže natropit spoustu
nepříjemností.
Nejdřív musí aspoň trochu šumět. Jde do toho elektrika? Svítí to (jestli to tedy má podsvit stupnice)?
No musel som vymeniť žiarovky lebo predošle boli vypálené už. Vymenil som ich presne kúpil som tie malé 12V dal som ich tam (3x) jedna začala svietiť ale teraz už vôbec nejdú. odmeral som či ide prúd tam ale nejde iba slabo predtým tam išlo 14V teraz 0.06V. Možno kondenzátor odišiel nejaký ale ťažko povedať alebo nieco ine... A do gramofónu id elektrina
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.