Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topné těleso z vaflovače

Od: clayman® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
nezná někdo zapojení topných těles ve vaflovači? Myslel jsem, že můžu topné těleso zapojit na přímo bez další elektroniky, ale s překvapením jsem zjistil, že topné těleso, které na sobě mělo napsáno 350W mělo odběr 1.400W. Do ruda se rozpálilo do 20sec. Ale je pravda, že šlo o vaflovač z kopřiv značně promoklý, ač jsem se ho snažil vysušit. Nevím jestli to bylo tím...

Uprostřed každé plotny je zřejmě temostat. Ten jsem dal pryč, protože teplotu hlídám prostorovým termostatem.

Chtěl bych topná tělesa použít jinak, pokud možno s co nejméně dalších věcí. Nezkoušel jste je někdo?

Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Tady chce koukám někdo vyhořet...
hodnocení

děkuji za užitečnou radu, moc mi to pomohlo.

Jsem rád, že ušetříte výjezd hasičům.
hodnocení

Jestli u vás hoří beton, pak ano. *jasne*

hodnocení

2x

Nakreslite si schemu toho vaflovaca z toho, co vidite pocas jeho rozoberania. Lacne smejdy maju len jednoduchy termostat s bimetalom a mozno tepelnu poistku. Regulovat to mozete triakovym regulatorom bez spatnej vazby alebo digitalnym termostatom s rele a snimacim termistorom od Aliho.

Co to ma cele robit? Pytam sa, aby to nefungovalo ako pozvanka pre hasicov. Myslite na elektricku a poziarnu bezpecnost.

hodnocení

Chtěl jsem to použít jako malý zdroj tepla pro udírnu. Regulaci nepotřebuji, pokud ji nemusí mít ke svému provozu. Ohlídám si teplotu prostoru termostatem, který těleso vypne. Ideál pokud pojede stabilně na 350W... překvapilo mě, že si těleso dokázalo vzít 1400W místo 350W. Ale bylo to z příkopu, takže nemuselo být v pořádku.

Udiaren pobezi bez dozoru vacsinu casu, cize urcite havarijny termostat. Riziko poziaru tam ale stale bude, setrite na nespravnom mieste. Musite zvazit aj poruchu termostatu, napr prepatie pri burke vam odpali elektroniku, zopne sa to trvalo a poziar je tu. Musi tam byt tepelna havarijna poistka.

hodnocení

termostat tam samozřejmě můžu nechat, chci tam nechat stejně celé kovové platíčko. Ale druhá spirála (koupená jako topná spirála pro tyto účely) žádný termostat nemá... jen těleso + kabely. Spíše mi šlo o to, zda tam být musí z hlediska zapojení a odběru tělesa.

Topné těleso cca 200-400W koupit nelze. Minimálně 500W (remoska) a je tam stejný problém se zapojením. Hotové řešení se neprodává.

hodnocení

2x

Problém ani okrajově nesouvisí s termostatem a nemá vůbec žádný smysl ho brát v úvahu. Jestli má těleso větší příkon, než je udávané, tak je vadné a žádná regulace ho neopraví. Prostě je tam někde uvnitř zkrat.

hodnocení

Moc děkuji za informaci. Bylo mi divné, že může brát více než udává jeho hodnota. Jsem rád, že na to nemá vliv další elektronika. :)

Možná by mi místo tělesa stačila i 200W žárovka *smich*

hodnocení

Záhada vyřešena. Do vaflovačů používají topné spirály na 115V. Pokud do ní pustím 230V má odběr cca 4x vyšší. Je tedy nutné provozovat obě za sebou společně. :( Což mi nevyhovuje...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]