Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna zásuvek

Od: jirkary odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěl bych vyměnit staré zásuvky za nové. V bytovce se zásuvky zapojovali jedna do druhé. Neřešil někdo, jak dostat dva hliníkové dráty průměr 4 od fáze, nuly a uzemění zásuvky nové. Nové zásuvky jsou dělány na 2,5 v mědi. hliník o půměru 4 tam sice dostanu, ale hodně špatě a navíc v nové zásuvce jsou spoje nešroubované a popravě tam moc nedrží. Jediná věc co mě napadla je nějak spojit dva hliníkové dráty od fáze k sobě a vyvézt 2,5 v mědi do zásuvky. Existuje nějaká varianta krom vago svorky, která se musi napustit čímsi z důvodu oxidace? Díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Krimpovací zásuvky nejsou určeny pro Al dráty.

Pouze pérové wago s pastou snesou Al vodiče.

Cu a Al drát nelze spojovat bez pasty ve wago svorce ani v běžné čokoládě (svorkovnici).

Pouze celomosazná svorkovnice s mosaznými šroubky a dráty nesmí ležet přes sebe (jen v koncích pod šrouby).

...

Vyměňte zásuvky za šroubovací.

...

Vytrhejte ten hliník...

Oficiálně nelze, ale reálně mi Al+Cu ve wago bez pasty i v obyčejné čokoládě vydržely bez problémů skoro 20 let, a to byla práce elektrikářů... A ještě v koupelně... Přišel jsem na to, až když jsem po těch letech potřeboval rozebrat podhled...

A viděl jsem i krutispoj bez známky, že by se to nekamarádilo... Tak nevím no :-D

A byla tam pračka nebo přímotop? To by asi 20let nedalo. Možná světlo nebo zásuvka na holící strojek. Ale těžko říct. Nehádám se. Píšu jen to, jak se má. ;)

Ono to vydrží, pokud se k tomu nedostane vlhkost :) ale rozhodně neříkám, že je to tak správně.

Zrovna na tom krutispoji bylo snad celé patro, ale ten aspoň nebyl v koupelně :-D

hodnocení

3x

Med a hlinik su v suchom prostredi v poriadku. Top riesenie je zbavit sa rozvodov z hlinika uplne. Ak nie, lebo napr nechcete sekat stenu, tak potom pozor na zlomenie hlinikoveho vodica, neznesie to tolko manipulacie ako med. Asi 15 rokov som prevadzkoval hlinik spojeny wagovkou na dne instalacnej krabice a odtial kratku odbocku v medi do strojceka zasuvky. Zalezi aj na tom, co budete na tom okruhu pouzivat, nejake male spotrebice ako TV, mobil, NTB su ok, horsia je pracka alebo umyvacka so svojim 2 kW ohrevom vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]