Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adaptér místo baterek-odpor?

Od: jirkabrnojirka* odpovědí: 11 změna:

Ahoj, chci zapojit baterkový osvěžovač vzduchu do zásuvky. Mám adaptér výstup: 6V, 300mA, 1,8VA . Potřebuju výstup jako dve tužkové baterky. Vzoreček je R= U/I, ale jaké napětí mám dosadit? Díky za odpověd

Jirka

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Jirko,důležitý pro použití napáječe je proudový odběr.Při nabíjení baterek ti stačí mnohem menší proud než je pak z baterek odebírán.Proto ten napáječ nemůžeš použít,pro přímé napájení motorku.Mohlo by se stát,že ti i chvíli pojede,ale proudové přetížení napáječ oddělá.Proto se snaž měřit ne napětí,ale proud,který motorek odebírá.Ten nesmí přesáhnout hodnotu proudu max.na zdroji.

JABRAKA

jirkabrnojirka*
hodnocení

Ahoj, ale jak zjistím ten proud? Na baterkách je napsáno 2600mAh . Mám multimetr, jak ho mám zapojit? Z toho zdroje nápájím přímo takovou lampičku na 3tužkové baterky, sice ji nemám zapojenou stále, ale třeba 12hodin v kuse a v pohodě svítí:)

Díky za odpověd

jabraka*

To je kapacita,znamená,kolik je v nich energie.Pokud odebírá žárovička nebo čím to svítí,třeba 50 mA,znamená to,že s tím můžeš svítit asi 50 hodin.Pokud bys odebíral prod 100 mA, budeš svítit jen 25 hod.Při 1 A budeš na dně za 2,5 hod.

JABR

jirkabrnojirka*
hodnocení

OK a jak zapojim ten multimetr k tomu motorku?

doplněno 06.03.10 08:50:

Tak jsem ho zapojil a motorek se chvilku točí jedním směrem a pak druhým. Je tam kolísavý proud chvilku 50mA a pak chvilku 120mA. Tak jak?

el2*
hodnocení

2x

Jelikož není uvedený proud motorku,typnu si že motorek bere 0,15A. Pak vychází,že na odporu se při 6V musí 3V stratit a odpor by vyšel 3V/0,15A=20 Ohmů. Další možnost je,použít obvod např. LF33CV. Ten dává 3,3V/1A a bylo by to hotové. Dnes už se prodávají i na 3V pevné stabilizátory.

jirkabrnojirka*
hodnocení

Super, moc díky, tak zítra jdu do obchodu, koupím 20Ohmový odpor, zapojím a je to. Díky Jírka

repak*
hodnocení

1x

Vzoreček zní: dojít si koupit adaptér, který umí i 3V. Jsou přepíneče s adaptéry. A máte vyřešeno samotné připojení? Má osvěžovaž "samičku" pro koneltor? Pokud ne tak jsou lepším řešením 4 tužkové akumulátory a nabíječka.

jirkabrnojirka*
hodnocení

Na tom adapteru už mám něco napojenýho, tak chci k tomu ještě pripojit ten osvěžovač. Ptám se tedy, jak vypočíst odpor. Díky

doplněno 05.03.10 18:37:

Samičku si samozřejmě dělám nyní a v pondělí si skočím koupit ten odpor...

repak*

Ten osvěžovač to je vrtulka s motorkem

jirkabrnojirka*
hodnocení

Je to AirWick s motorkem. Stlačuje nádobku s vůní.

el*
hodnocení

1x

Použij nastavitelný stabilizátor LM317T ten umožňuje plynule nastavit napětí v rozmezí od +1.2V do +37V jeho proudové zatížení je 1.5A.Nebo použij ZENEROVU DIODU na 3.6V možností jak to udělat je dost.

doplněno 05.03.10 20:43:

Zadal jste parametry toho zdroje co máte ale ne jaký proudový odběr má ten motorek?.

doplněno 05.03.10 21:18:

Při použití ZENEROVY DIODY na napětí 3.6V a použití toho zdroje 6V/0.3A,vychází předřadný rezistor pro tu Zenerovu diodu a maximální odběr ze zdroje 0.25A hodnota rezistoru zhruba 9.4R/0.6W a Zenerova dioda na 0.54W přibližně.Při maximálním odběru ze zdroje 0.3A vycházi hodnota předřadného rezistoru 8R/1W pro Zenerovu diodu a uvedený odběr a Zenerova dioda na 0.7W.Typ Zenerovy diody který je třeba možno použít je BZX85/3V6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]