Nejste přihlášen/a.
Jak se bude chovat frézka, která má max např. 2 000 ot/min. a výkon např. 1 kW. Zároveň má možnost regulace otáček. Pokud snížím otáčky snížim rovněž výkon nebo výkon zůstane na tom 1 kW?
Dík za odpovědi.
Parafrázuji klasika :
Není to nějak máto, Antone Pavloviči?
Fréza o 2.000 ot / min by nefungovala snad ani na železo. Frézy na dřevo mají podstatně víc, ty ruční, neboli horní frézky mají tak 25-28.000 ot/min. Výkon je, pochopitelně silně závislý na otáčkách motoru - pohledám a dám sem výkonový graf profi mašiny, kde je i výkon S6
Napovědět co? Sledujte tu modrou čáru - jmenovitý výkon má vřeteno mezi 12 - 18.000 ost/min. Při nižších otáčkách je samozřejmě nižší i výkon,
No rachot by se rozhodně konat neměl. Pokud je stroj v pořádku, nevydává rozhodně rachot. Pro porovnání dávám video, přičemž Skill není žádné high end nářadí
Jde z toho strach - no zásadní je, nepřekročit maximální otáčky daného nástroje ! Stejně tak v žádném případě nelze použít poškozený nástroj, velmi špatně se pracuje i s tupým nástrojem,
Dobrá volba jsou stopkové frézy od IGM - oranžová řada.
Co se týče otáček - snížením otáček docílíte jen horší kvalitu obrábění, protože pro obrábění dřeva je nutná řezná rychlost aspoň 60m/s, což vyžaduje u nástrojů tak malých průměrů, jako jsou stopkové frézy točit to na maximál, co dovolí stroj a nástroj.
Pravda je, že ten obrobek vykazuje trochu horší povrch. Zatím to řeším smirkem, ale hold budu muset překonat ty obavy. A s tupou frézou už zkušenosti mám. Hned jde do koše. Mám sice většinu čínských fréz, ale zase za tu cenu jsem jich nakoupil tolik, že když se ztupí, tak ji klidně oželím. Mám také nějaké kvalitní z uni.maxu, ale ty si zatím šetřím, až to budu pořádně umět.
No jo, no jo, ale když to začne vrčet jak čert, tak hned to snižuji. Asi mi nic jiného nezbude a budu to muset zkoušet. Budu postupně přidávat na točkách no a snad si na den hukot časem zvyknu. mamina mi radí, ať si dám tlumiče na uši Typická že babská rada
Používám frézy něco kolem 15 mm, tedy to je průměr té pracovní části. Uchycení ve frézce je 6 a 8 mm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.