Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkon ruční frézky

Od: faaic* odpovědí: 13 změna:

Jak se bude chovat frézka, která má max např. 2 000 ot/min. a výkon např. 1 kW. Zároveň má možnost regulace otáček. Pokud snížím otáčky snížim rovněž výkon nebo výkon zůstane na tom 1 kW?

Dík za odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Parafrázuji klasika :

Není to nějak máto, Antone Pavloviči?

Fréza o 2.000 ot / min by nefungovala snad ani na železo. Frézy na dřevo mají podstatně víc, ty ruční, neboli horní frézky mají tak 25-28.000 ot/min. Výkon je, pochopitelně silně závislý na otáčkách motoru - pohledám a dám sem výkonový graf profi mašiny, kde je i výkon S6

Tak takhle vypadá ten graf výkonu a kroutícího momentu :

Výkon ruční frézky

faaic*
hodnocení

Nějak to tu neumím, tak se omlouvám. Ano, frézka má něco kolem 20 000 ot./min. Když to ovšem nechám na max. ot., tak z toho jde strach. Snížil jsem otáčk, ale mám dojem, že se snížil i výkon. Existuje nějaký způsob, jak snížit otáčky, ale zachovat výkon?

faaic*
hodnocení

Trochu bych potřeboval k tomu grafu napovědět.

Napovědět co? Sledujte tu modrou čáru - jmenovitý výkon má vřeteno mezi 12 - 18.000 ost/min. Při nižších otáčkách je samozřejmě nižší i výkon,

faaic*
hodnocení

Aha, teď to je jasné. Musím tedy překonat ty obavy z toho rachotu. Dík za pomoc.

No rachot by se rozhodně konat neměl. Pokud je stroj v pořádku, nevydává rozhodně rachot. Pro porovnání dávám video, přičemž Skill není žádné high end nářadí

faaic*
hodnocení

Tak já to sice nazývám rachotem, ale jde podle mne o klasický zvuk točícího se nástroje. Akorát že to jako trochu pišti, ale vibrace tam žádné nejsou, tak že stroj je v pořádku. Dík za rady, budu zkoušet a přidávát na točkách :)

hodnocení

0x

Dvacet tisíc obratlí na ruční frézku není nic moc. Tedy pokud nemáš nějakou extra velkou stopku, třeba kulatinu s nějakým r 25 mm. Normální běžný stopky můžeš točit naplno, tedy klidně 25 000 - 28 000 ot/min.

hodnocení

0x

Jde z toho strach - no zásadní je, nepřekročit maximální otáčky daného nástroje ! Stejně tak v žádném případě nelze použít poškozený nástroj, velmi špatně se pracuje i s tupým nástrojem,

Dobrá volba jsou stopkové frézy od IGM - oranžová řada.

Co se týče otáček - snížením otáček docílíte jen horší kvalitu obrábění, protože pro obrábění dřeva je nutná řezná rychlost aspoň 60m/s, což vyžaduje u nástrojů tak malých průměrů, jako jsou stopkové frézy točit to na maximál, co dovolí stroj a nástroj.

faaic*
hodnocení

Pravda je, že ten obrobek vykazuje trochu horší povrch. Zatím to řeším smirkem, ale hold budu muset překonat ty obavy. A s tupou frézou už zkušenosti mám. Hned jde do koše. Mám sice většinu čínských fréz, ale zase za tu cenu jsem jich nakoupil tolik, že když se ztupí, tak ji klidně oželím. Mám také nějaké kvalitní z uni.maxu, ale ty si zatím šetřím, až to budu pořádně umět.

faaic*
hodnocení

No jo, no jo, ale když to začne vrčet jak čert, tak hned to snižuji. Asi mi nic jiného nezbude a budu to muset zkoušet. Budu postupně přidávat na točkách no a snad si na den hukot časem zvyknu. mamina mi radí, ať si dám tlumiče na uši :-D Typická že babská rada :-D Používám frézy něco kolem 15 mm, tedy to je průměr té pracovní části. Uchycení ve frézce je 6 a 8 mm.

makk
hodnocení

0x

Ono záleží na tom jak ty otáčky snížíte, pokud je to změnou převodu (pravděpodonost tak 0,1%), tak bude výkon stejný, pokud změnou otáček motoru (pravděpodobnost 99,9%), tak bude výkon klesat s otáčkami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]