Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chci se zeptat mám doma klasické dynamo z kola na 6V jde z něho jen jeden drátek a já nevím jak ho připojin například k žárovce která potřebuje + a - z dynama jde jen - (černý drát) a to je vše. můžete mi prosím poradit jak se to zapojuje? děkuji
já ho nechci na kolo ale jako zdroj napětí doma na hraní
Dobrý den, ten černý ze středu je proud. Napojte jej do středu žárovky. Druhý drátek napojíte na kostru dynam a k žárovce. To je tak zhruba vše.
Není to zcela tak zhruba vše, ale není to zase tak důležité. Fungovat to bude, i když ten černý ze středu nenapojíte na středžárovky, ale třeba i na závit žárovky a ten druhý z kostry dynama nenapojíte k žárovce, ale třeba i na střed žárovky. Omlouvám se za hroznou formulaci, ale použil jsem předřečníkovu.
Teď vážně: Dynamo je zdroj napětí, žárovka spotřebič, když je propojíte vodiči a dynamem někdo bude otáčet, v obvodu bude protékat proud. Ten rozsvítí (většinou) žárovku. Teď je to tak zhruba vše.
Poznámka: To hraní Vám asi dlouho nevydrží. Hraní by vydrželo, ale to točení dynamem Vás asi brzo omrzí, případně bude bolet i ruka.Pokud použijete na pohon dynama nějaký elektromotor, brzo přijdete na to, že je to neefektivní získávání napětí s velkými ztrátami. Potom bude podstatně jednodušší jako zdroj napětí na Vaše hraní použít originální a bezpečný síťový zdroj, podobný např. nabíječce na mobil.
Já nato jaké mám zatím zkušenosti s elektřinou jsem moc nechápal jak to může svítit když tam nejde do žárovky druhý drát jsem zvyklý dávat + a - jinak děkuji už jsem na to přišel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.