Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dynamo jak ho zapojit

Od: vlk95® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den chci se zeptat mám doma klasické dynamo z kola na 6V jde z něho jen jeden drátek a já nevím jak ho připojin například k žárovce která potřebuje + a - z dynama jde jen - (černý drát) a to je vše. můžete mi prosím poradit jak se to zapojuje? děkuji

já ho nechci na kolo ale jako zdroj napětí doma na hraní

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

0x

Dynamo na kolo je vlastně alternátor a tam nerozlišujeme +-. Takže jeden pól je kostra a potenciálně kovové části kola a druhý je potom ten drátek. Mezi tyto dva body musíš připojit světlo.

1jara*
hodnocení

0x

Dobrý den, ten černý ze středu je proud. Napojte jej do středu žárovky. Druhý drátek napojíte na kostru dynam a k žárovce. To je tak zhruba vše.

Není to zcela tak zhruba vše, ale není to zase tak důležité. Fungovat to bude, i když ten černý ze středu nenapojíte na středžárovky, ale třeba i na závit žárovky a ten druhý z kostry dynama nenapojíte k žárovce, ale třeba i na střed žárovky. Omlouvám se za hroznou formulaci, ale použil jsem předřečníkovu.

Teď vážně: Dynamo je zdroj napětí, žárovka spotřebič, když je propojíte vodiči a dynamem někdo bude otáčet, v obvodu bude protékat proud. Ten rozsvítí (většinou) žárovku. Teď je to tak zhruba vše.

Poznámka: To hraní Vám asi dlouho nevydrží. Hraní by vydrželo, ale to točení dynamem Vás asi brzo omrzí, případně bude bolet i ruka.Pokud použijete na pohon dynama nějaký elektromotor, brzo přijdete na to, že je to neefektivní získávání napětí s velkými ztrátami. Potom bude podstatně jednodušší jako zdroj napětí na Vaše hraní použít originální a bezpečný síťový zdroj, podobný např. nabíječce na mobil.

alf*

třeba ho časem připevní na rotoped a má dvě mouchy jednou ranou

hodnocení

Já nato jaké mám zatím zkušenosti s elektřinou jsem moc nechápal jak to může svítit když tam nejde do žárovky druhý drát jsem zvyklý dávat + a - jinak děkuji už jsem na to přišel

stejný princip je i v automobilech.! jeden pól baterie (zdroje) je napojen na kostru vozidla (KASTLE) a druhý je veden dráty. Ušetříte tak druhou kabeláž - chápete? Dnes se dává na kostru obvykle Minus pól. Dříve to bylo plusko - Např. některé morocykly s dynamem a pod. kolem roku 1960.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]