Nejste přihlášen/a.
To přehřívání u vidlice je způsobeno slabými "dráty" v kombinaci s materiálem, ze kterého jsou vyrobeny ty kolíky/kontakty do zásuvky. Už jsem měnil dvě šňůry s tímto problémem (pračka a sporák s el. troubou) V záruce bych reklamoval, po záruce výměna za šňůru s nalisovanou vidlicí a průřezem vodiče minimálně 1,5 mm², ještě líp 2,5 mm² (dle stáří výrobku). Lepší by bylo svěřit výměnu šňůry nějakému elektrikáři, občas je potřeba dobře nalisovat kvalitní konektory nebo koupit vhodnou šňůru již s konektory.
Tady si dovolím trochu oponovat. Co jsem zatím viděl, tak byla většinou málo zastrčená vidlice, volnější šroubky v zásuvce, unavené pérka na zdířkách atd. Prostě problém v zásuvce poškodil zástrčku tak, že se hřála až roztekla. Tím ale netvrdím, že nemůže být přívodní šňůra zmetek.
dane-těch spečených zásuvek s vidlicí už jsem také pár vyměnil (většinou nabíječky, vysavače, fény, topidla, některé šli i rozpojit) a věř, že na kombinovaném sporáku, resp. troubě s grilem, častým používáním a s přívodní šňůrou 3x0,75 už z výroby se té poruchy vidlice dá dosáhnout lehce. Už před poruchou/lehkým vyhořením vidlice si majitelé stěžovali na "horkou vidlici". V zásuvce byly šroubky dotaženy, dráty měď 2,5 mm². Někdy lituju, že si to nefotím.
je samozřejmě lepší a bezpečnější vyměnit celý kabel se zalisovanou vidlicí,ale někdy se k tomu musí rozebrat půl pračky,myčky,a pod.Pak volím výměnu koncovky.Odříznout původní koncovku,vidlici,,odstranit izolaci a u všech vývodů ocínovat honce licen je to nejjednodušší. vložit konce pod šroubky a dostatečně utáhnout je pro zkušeného kutila legrace.Jen se vše musí provádět správným nářadím.Některé dámy mají zvyk přitahovat čroubky nožem.
JABRAKA
jabraka- setkal jsem se i s tím, že spotřebič ochrany I.třídy (s "uzemněnou kostrou", nalisovaná vidlice z výroby, italský produkt, myslím že lednice) sice fungoval, ale ve svorkovnici přístroje byl na fázi "modrý" drát a na nuláku "hnědý". Říkal jsem si, že to někdo ve výrobě prohodil, ale po proměření šňůry "prozváněčkou" byl už ve vidlici/zástrčce prohozený "hnědý a modrý". Proto doporučuji novou šňůru s nalisovanou vidlicí a elektrikáře alespoň s dvouletou praxí, případně servis. Některé el. přístroje záměnou fáze s nulou nefungují nebo se mohou porouchat. Někdy lituji toho, že si takové chuťovky nefotím..
@jabraka: ty máš vždycky přesně takový rady co zákonné opatření zakazuje: Ano zaákooné optření je závazné, zatím co norma dnes jen doporučuje. A zákonné opatření ZAKAZUJE STŘÍHAT KONCOVKU A BASTLIT JINOU,
TO OPATŘENÍ NAŘIZUJE VÝMĚNU PŘÍVODNÍ ŠŇŮRY ZA NOVOU , stejné délky a stejného průřezu..
Byť je samotná výměna koncovky-zástrčky zakázaná, tak se to i tak dost často mění. Přesto by to takhle neměl prosazovat. Ale on ještě ke všemu radí cínovat konce drátků. Dneska koncovky už nemají kroutivé (pod šroubky) spoje, ale jen mačkací. Takže když už ne dutinky, tak raději nic, rozhodně ne cín.
no to proto, že by musel utratit za kleště...osobně bych mu odebral právo tady radit..v elektro..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.