Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení el. zámku dveří

Od: apiari odpovědí: 30 změna:

Dobrý den, poradíte jak zapojit el. zámek dveří, když na schematu od telefonů/panelu tlačítek zvonku z něho vedou pouze dva dráty a fyzicky má tři (šedý, hnědý a černý)? Schema od telefonů/panelu tlačítek zvonku nemá ani označení + - , pouze zapojení. Nevím tedy které dva dráty oze tří zapojit do telefonu (pozice 3 a 4).Děkuji

Zapojení el. zámku dveří
Zapojení el. zámku dveří #2

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Asi to nepůjde.

Ten zámek na dva dráty k telefonům je nejčastěji elektromagnet s pružinou.

To co máš na tři dráty je servo, které na dvou drátech zamče a dalším odemče. Zůstane v tomto stavu i bez elektřiny.

apiari
hodnocení

Má to nějaké řešení? Výměna zámku atd., protože telefony jsou již nainstalovány včetně kabeláže.. Dole u dveří je ve zdi svorkovnice a v ní prázdné pozice 3 a 4 (od telefonů), čekalo se jen na dveře a zapojení dvou drátů...

Mělo by to být kompatibilní se zámky třeba BEFO.

Jazyk v zárubni drží jazyk kování dveří, který posune klika. Z druhé strany venkovní bývá koule a tak je potřeba zabzučet elektromagnetem, aby jazyk v zárubni pustil jazyk kliky, když se vchází dovnitř.

To tvé třídrátové je posuvné servo, kdy dáváš dva signály.

Do BEFO elektromagnetu jde od telefonu jeden signál (odblokace dveří po dobu působení proudu).

O jaký objek se jedná? Jak budou dveře využívané? Jak mají být obsluhované?

apiari
hodnocení

Volal jsem firmě, která instalovala dveře a pán mi tvrdí, že to jde normálně zapojit i na dva dráty, že je to buď A-opener (2dr.) nebo A-opener servo (3dr.), že má prý dvě možnosti ten zámek.. Tak teď nevím, ale zítra asi obvolám elektrikáře aby na to koukli a řekli mi na čem vlastně jsem... Jinak ty dveře jsou s koulí, je to činžovní dům, jen se měnily dveře, intercomy tu jsou již nainstalované a fungovalo to, ty tři dráty mě zmátly, myslel jsem že to jen napojím a je hotovo.. Díky moc

apiari
hodnocení

Pán mi napsal v mailu:"Plus minus je na to, aby zamek žil. A ten dratek "proud" ho jen ovlada. Takze, kdyz pripojis dratek "proud" a minus na ten spinac 3a4 v telefonu, tak to bude fungovat."

No vyzkoušej si to nanečisto mimo dveře na stole a uvidíš, jak se to bude chovat.

apiari
hodnocení

Vyzkouším, ale nakonec si myslím že to asi nepůjde, protože může být opravdu udělané na dvě cívky. Stisknutím tlač. interkomu by se rozepla jedna a aktivovala druha třeba přes nějaký stykač.. K tomuto typu zámku jsem navíc objevil i toto: raabkey.cz/... No uvidíme, pokud zachovám polaritu, tak doufejme nic neodpálím..

danecek*
hodnocení

0x

Dyť to máš na svém obrázku namalované. Káblík od zámku natáhneš až do tabla u dveří, tam najdeš trvalé napětí a tlačítka bytů už máš nyní připravené. Funguje to tak, že tlačítkem z domofonu dáš zámku jen impuls, ten už sám zatáhne jazýček a po chvíli ho znova vysune, proto potřebuje stálé napájení.

apiari

To je ten problém, žádné trvalé napětí tam nenajdu.. Na svorky 3 a 4 jde napětí 20V (DC) až po stisknutí tlačítka pro otevření dveří na telefonu..

Z toho horního schema není jasné, jak se to napájené. Kdyby se tam napájení dokreslilo, vyplynulo by, kam zámek připojit.

apiari

Na telefonech 1 a 2 jsou jen audio, telefon je připojen do sítě 220V, na 3 a 4 není nic, po stisknutí a držení tlačítka jde na 3 +20V a na 4 -20V...

Napájení je pořád popsané nejasně. K síti je připojený jeden telefon nebo každý má svůj napáječ?
V každém případě je ale jasné, že je koupené něco, co k sobě nepatří. Servo potřebuje trvalé napájení, které u dveří není. Aby to fungovalo, musel by se ke dveřím nainstalovat napáječ připojený k servu a zároveň + pólem k vodiči č.2. Jeden z paralelních (3 nebo 4) by se musel v telefonech zapojit tak, aby se při stisknutí odemykacího tlačítka spojil s vodičem č.2.
Jako nouzovku bych vyzkoušel na servu spojit ovládací s + a připojit ho na současné dva dráty 3 a 4. Motorek by se točil jen při držení odemykacích tlačítek na telefonech. Je potřeba zjistit, jestli je v něm pružina, která při ztrátě napájení vrátí západku do zamčeného stavu, aby se nemohlo stát, že zámek zůstane otevřený.

111®
hodnocení

0x
Tady se dohadujete a možná by stačila fotka. Jestli je to klasický elektrizamek tak by mu nelistscit napětí po stisknutí tlačítka
apiari

GU-Secury Automatic with A-opener / A-opener servo... Po stisknutí tlačítka na telefonu jde do svorkovnice DC 20V (+ a -), ale zámek má kabel se třemi žílami

apiari
15.06.21 16:04
Zapojení el. zámku dveří #3

111®
hodnocení

0x

ze zámku vedou tedy 3 dráty a jdou do Tabla? a v tablu musí být také někde + tak si ho přitáhněte a proti jedné ze dvou svorekod ovládání ho najdete a ta svorka bude -, druhé + pak přijde po stisku tlačítka..ale musíte měřit, jestli nemáte měřák, jděte od toho..

apiari

V tablu je + a - bez napětí... Po stisknutí (po dobu držení) tlačítka otevírání zámku na telefonu jde do tabla 20V DC (na svorce 3 je +20V a na svorce 4 je -20V)... Čili změřené to mám, ale nevím jak napojit ten zámek, jestli hnědý + a černý + spolu připojit na svorku 3 a šedý - připojit na svorku 4.. Nechci to nějak zmrvit..

111®
hodnocení

0x

a zámek jeproměřen Ohmetrem? jestli je tam jedna cívka nebo dvě? nebo dokonce servo? Víte vůbec co v tom zámku je?

Sakra v tablu jsoiu talčítka a jdou na zvonky domů tak tam snad bude přitaženo + a - a zvláště jestli je prosvětlovací tablo..

apiari

Vždyž to tu píšu už po 3. že je to servo.. Proč řešit tlačítka, když ze svorkovnice se pouze odopojili dva dráty od starého zámku - plus a mínus.. Na ně jde napětí DC pouze po stisknutí tlačítka na telefonu a to 20V, jiné volné svorky tam nejsou, není tam ani žádných 12V nikde..

111®
hodnocení

0x

mám jednoduché doporučení, ať to zapojí dodavatel dveří, ten si měl zjistit co tam máte a co tam má dodat..

apiari
Jj presne, jeste jsem mu rikal ze tam chceme klasiku elektronagnet bzucak na dva draty.. Kdyby to tam bylo, uz to davno funguje
danecek*

Tak o tom velmi velmi pochybuji. Dodavatel dodal standardní dveře, přesně takové, jaké si zákazník objednal. V ceně dodávky bude jen osazení, možná max i zednické zapravení. Pokud by zákazník požadoval zapojení, výrobce ty to stejně vyřešil externím elektrikářem, toho si teď může majitel domu zavolat sám, bez prostředníka-dodavatele. Ale stejně bude chtít technickou dokumentaci od dveřního zámku.

danecek*
hodnocení

0x

Ještě jsem neviděl domofon, který by běžel na volnou energii, tvůj asi taky nebude. Tak ještě jednou; někde v rozvaděči budeš mít trafo, odtamtud povede malé napětí přímo do tabla u dveří. Proti jednomu z pólů napájení bude fungovat tlačítko bytových telefonů. Ještě si ohlídej správnou velikost a druh napájecího napětí, případně použij usměrňovač. Pokud to nejsi schopný rozpoznat a správně zapojit, někoho si na to zavolej.

apiari
Jedine co jsem tam nameril bylo 5V.. Zeptam se tedy jinak, jak dle daneho schematu zamku vyzkousim jeho funkci bez zapojeni do toho okruhu? Jen ciste jestli otvira a zavira..
apiari
Napr za pomoci obyc trafa 12V
apiari
Jinak trafo tam neni, je to napajeno primo z tech telefonu, ktere se zapojuji do site na 220V. Asi bude trafo v nich.. Vse je zapojeno dle schema, na nem zadne trafo rovnez neni.. A navic to 10 let fungovalo, stacilo by mi pripojit ten zamek.. No nic, diky a uz jsem podal zadost dodavateli na zprovozneni..

111®
hodnocení

0x

proti střednímu vývodu - na 2 přiložíš + na 1 a pak na 3 a mělo by to otevřít a pak zavřít

apiari
Funguje a rovnou jsem to tam pripojil a uz to jede, diky.. Jen jsem to nechtel poskodit

111®
hodnocení

0x

tak funguje ten zámek nebo ne? funguje to i z telefonu?
Sakra napiš pro ostatní co a jak...

Také by mě to zajímalo. Hlavně, jestli se servo samo, bez napětí, vrací do zamčené polohy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]