Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlukové rezonance z ledničky

Od: petras* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, v únoru jsme koupili novou lednici (z Ikea, zn. Whirlpool). Má velice hlučný ventilátor a dále jsme přišli na to (po 3 měsících pátrání, co by mohlo onen zvuk vydávat), že po doběhu ventilátoru s v lednici ještě něco spustí - komepresor? nástřik chladiva?, které už samotný slyšitelný hluk nevydává (jen při přiložení ucha na dvířka lednici slyšíte, že tam ještě "něco běží", ale v protilehlém rohu místnosti to vydává takový dunivý zvuk, který rezonuje. Je to opravdu nepříjemné, v tomto místě máme sedačku, takže to vnímáme opravdu neustále.

Dnes tu byl servisák a to jednání bylo doslova příšerné. Vytáhl ten přístroj na měření hluku a řekl, že podle normy je to ok a že on s tím nic neudělá. Že teda ventilátor vymění, i když by vlastně ani neměl, ale s tou rezonancí v protilehlém rohu místnosti nic neudělá a že ho to vůbec nezajímá. Že ten hluk je v normě, takže se ani na ten kompresor/nástřik chladiva nemá důvod dívat a jakkoli to opravovat.

Takže jsem nejspíš v dost bezvýchodné situaci, Ikea mi na základě servisního protokolu reklamaci neuzná, takže měnit lednici za nový kus či vrácení peněz absolutně nehrozí.

Máte prosím nějaké doporučení, co bych mohla v této situaci ještě udělat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Skusil by som polozit chladnicku na zvuk a otrasy pohlcujucu podlozku. Ista hladina hluku je ale normalna pre kazdu modernu chladnicku, zaklad je nemat ju v obyvacke alebo blizko spalne.

Cele to riadi pocitac : podla udajov z viacerych senzorov teploty nastavi otacky kompresora (rozny zvuk pri roznych otackach). Dalej pri systeme "no frost" je vnutri ventilator, ktory ofukuje vymennik tepla a rozhana studeny vzduch rovnomerne vnutri). Niektori vyrobcovia (Samsung) maju namiesto zadnej steny s dlhou rurkou a rebierkami kompaktny system a je tam este jeden ventilator vonku. Ak je chladnicka vstavana, rezonovat mozu aj dosky okolo.

hodnocení

0x
Pak jí můžete prodat a koupit novou. Tímhle jsme si prošli u Haierky.
petras*
hodnocení

No jó, ale to neprodáte už za plnou cenu ne?

petras*
hodnocení

Ano, lednička je vestavná. Děkuji za rady, které jste mi ještě poskytl. Dle mého by měl ale tohle všechno provést ten servisák ne? Přece já sama, a ještě jako laik, nebudu vytahovat vestavnou lednici a zkoumat, kde co rezonuje, kde co je špatně a zda to tak lednice má nebo nemá dělat. Od toho je tady přece servis. Pak mi ještě řeknou, že jsem se v tom šťourala a že jsem to poškodila já. Až uznají, že s lednicí je vše v pořádku, pak teprve můžu řešit to, že je to třeba dát na nějakou odhlučňující podložku nebo nějak jinak postavit... Co myslíte?

Zalezi na tom, kto dodal nabytok a kto do neho zamontoval chladnicku. Je vsetko od jednej firmy na kluc?

Napr sa vam moze odkazovat servis chladniciek na nedodrzanie navodu na montaz ...

petras*
hodnocení

Nemontovala to Ikea, to je pravda. Dělala to firma, která se živí tím, že montuje kuchyně Ikea už cca 15 let, tak předpokládám, že se v tom vyznají.

hodnocení

0x

Z popisu nejsou jasné obchodní vztahy a odpovědnost za vady. Jestli tomu rozumím správně, tak jste reklamovala hlučnost lednice, přišel technik od Whirpoolu a nezjistil na ní žádnou závadu. Teprve dál jste upřesnila, že je lednice někam vestavěná. To může způsobovat zmíněnou rezonanci. Za to ale Whirpool neodpovídá a jejich technik se tím nemusí zabývat.
Osobně bych nikdy nikam lednici nestrkal. Kromě zmíněného přenosu hluku je prakticky vyloučená možnost čistění, je zhoršená cirkulace vzduchu, ve výsledku zvýšená spotřeba a snížená životnost. Doporučuju koupit lednici samostatně stojící a pokud máte požadavek na malou hlučnost, tak bez automatického odmrazování mrazáku.

petras*
hodnocení

No v dnešní době mi přijde, že je vestavných lednic víc než dost a nevěřím tomu, že se takto chová každá druhá lednice (v uvozovkách). Kdyby ten problém co máme, byl jakože "normální", tak by to musel reklamovat každý druhý a nevím teda, proč by se vestavné lednice vyráběly, to nedává smysl... Já jako nevím, ale myslela jsem si, že je normální, že přijede nějaký servisák a pořádně se na tu lednici koukne a prohlédne vše a né že jen vytasí hlukoměr, řekne, že je to v normě a tím to hasne, jako sorry, ale kde to jsme?!

Nerozčiluji se na vás, ale prostě na způsob, jak to celé funguje, nebo spíš nefunguje... Lednice není rohlík za 5 korun, to si asi těžko řeknu "hmm, je moc hlučná, a už nechci lednici s větráčkem, už jsem si to rozmyslela a nechci ji" a tak jí jednoduše vyhodim a koupím novou :(

Obecně se vyrábí to, co zákazník zaplatí. Příklady věcí nesmyslných, neekologických i zdraví škodlivých bychom všichni našli hodně. To, že vestavěná lednice bude hůř ochlazovaná, že může přenášet vibrace a že ventilátor v mrazáku bude vydávat hluk, je jisté. Když to ale zákazníci žádají, tak proč to nevyrábět?
Ve vašem případě je rozhodující to, co bylo předmětem obchodu. Jestli samotná lednice, tak ta je v pořádku. Jestli celá kuchyně, pak by asi bylo možné hluk reklamovat. Od toho by se měl odvozovat rozsah práce technika.

zdenkbk

Měl jsem velký problém s vestavnou lednicí Huttra z Ikei. Zjistil jsem, že výrobcem je Whirpool. Hluk to byl nepříjemný. Nejdříve to šlo, ale postupem času se hluk zvýšil do takové míry, že lednice musela pryč. Nechápu proč... :( Ano, mám linku v místnosti kde spím. Jako náhradu jsem koupil lednici značky Philco. Při poslouchání v elektru a po prvním spuštění v bytě jsem byl absolutně nadšený. Nebylo skoro ani poznat, jestli pracuji či ne. Pak jsem ji ale zasunul pod desku a hluk se výrazně zvýšil. Myslím, že tady je ten hlavní problém.

martin*
hodnocení

0x
Dobrý den mám ten samý problém. Zkusil jsem lednici vytáhnout mimo skříň a položit na antivibrační podložku. Musím říct, že jsem sám konstatoval, že lednice je zřejmě v pořádku a na vině budou rezonance v samotné zabudované skříni a to tak, že se mi rozdrnčí i plech v troubě. Momentálně tak zvaně po kutilsku vymýšlím praktiky odhlučnění. Lidí s tou samou potíží moc není a tak není moc co čerpat. Podotýkám, že lednice je nová, whirlpool
tomas79

Mi máem Gorenje a já pozoruji přesně stejné problémy s nízko frekvenčním hlukem. Žena ho nevnímá já ano. Odráží se přes kuchyň pomalu až do obýváku, do koupelny a někde je to, jako by vám brněly uši.

Lednici máme vsunutou do dřevěného bednění v rohu místnosti a dnes jsem se rozhodl, že tu lednici zkusím vypodložit nějakým kartonem, např. Myslím si, že se vibrace pravděpodobně přenášejí po plovoucí podlaze. Těžko říct.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]