Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit obrazec z LED diod?

Od: lmarek86 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chtěl bych vyrobit znak z 5mm LED diod jako na obrázku. Napájení by mělo být 12V 2A zdrojem (měl by snad stačit), pokud ne, tak na 230V. V dalším obrázku jsou napětí a proudy jednotlivých barev. Chci se zeptat jak na vlastní zapojení. Je mi jasné, že bez rezistorů se pravděpodobně neobejdu, ale nemám ponětí jaké a jak je použít. Jestli mám použít sériové, paralelní nebo serio-paralelní jako na obrázku. Chtěl bych poradit jestli dávat na každou větev (barvu) jeden odpor nebo jestli se nevyhnu řešení 1x odpor na 1x LED. Zároveň vás prosím o sdělení velikosti rezistorů. Červených diod bude 47ks, modrých 32ks a bílých 100ks.

Jak zapojit obrazec z LED diod?
Jak zapojit obrazec z LED diod? #2
Jak zapojit obrazec z LED diod? #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

když vezmu červenou, tak jedna větev bude mít 5 diod o napětí 2,2V to je celem 11V, trafo má 12V, zbývá 1V a proud je 0,02A takže R= 1/0,02=50 Ohm na jednu červenou větev, kolik jich bude si dopočítej a stejně i ty ostatní větve akorát napětí diod je jiné...a až budeš vědět celkový proud všech větví tak si spočítej jestlito nedá víc jak ty 2A zdroje

hodnocení

2x

Pri takom pocte LED je lepsie cim vyssie, ale bezpecne napatie. Dal by som 24V, da sa kupit hotovy zapuzdreny zdroj.

Potrebujete ampermeter a sadu odporov, na skusanie. Ludske oko je rozne citlive na rozne farby, takze aj pri rovnakom prude sa budu LED javit s roznym jasom.

Dalsie riesenie, ktore vam usetri pokusy, je pouzit LED pasiky, diody su zgrupovane po 3 ks, staci pasik nastrihat a nalepit do pozadovaneho tvaru, potom pospajat zem a +12V medzi pasikmi.

hodnocení

2x
Také důležité v jakém prostředí bude výtvor provozován. Doma v obyváku, nebo venku kde teplota může kolísat od-30 do+80 na slunci pod krytem a toto při návrhu musíte brát v potaz protože charakteristika led diody je nelineárni.
A také velikost bezpečného napětí se od toho odvíjí.

jirib
hodnocení

0x
Pokuď nerozumíte schématu a neumíte to spočítat dle Ohmova zákona,tak asi nic...
Ve schématu je vše uvedeno.
Na 230V raději zapomeňte.
lmarek86
Schématu rozumím, máte pravdu, že s Ohmovým zákonem mám problém. Jen jsem potřeboval vědět jake řešení použít protože,jak jsem psal dříve, nevím jestli bude lepší použít jeden odpor pro každou větev jedné barvy nebo udělat více větví jedné barvy a k nim přiřadit odpory. Ale díky alespoň za radu nepoužívat napětí 230V.

111®
hodnocení

0x

no protože k tobě nemluví obrázek zapojení, nedoporučuji ti to realizovat, protože to ani nedáš do nějakého obalu, spočítat si to neumíš, na 12V bude hafo větví protože jedna větev bude mít 3-4 diody podle provozního napětí..

lmarek86
Upřímně nevím co má společného mechanické řešení obalu s vnitřním elektrickým zapojením, ale budiž. Chtěl jsem přednostně vědět jestli použít více větví jedné barvy s X odpory nebo bude stačit jeden odpor pro každou barvu. Je mi jasné, že v případě prvního řešení bude více diod červené barvy v každé menší větví protože chtějí menší napětí. Dle schématu to zvládnu zapojit, ale máš pravdu v tom, že to nedovedu spočítat. Pro tebe možná triviální problém, ale ne všichni jsou nadaní na takovouto problematiku a nedává jim to úplně smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]