Nejste přihlášen/a.
4x
"Barevné značení FÁZOVÝCH vodičů v kabelech je od výrobců různé,"
Nikoliv, barevné značení fázových vodičů v kabelech je zcela přesně dané normou (nepočítám čínské šunty). Může se sice lehce lišit odstín barev, ale jinak musí být fáze černá, hnědá, nebo šedivá, nulák světle modrý a zem zelenožlutá.
U velmi starých kabelů (dvoudrátových) může být pracovní a zároveň ochraný nulák zelený. V dobách ještě sterších byly barvy sice jinak, ale s takovým kabelem jsem se naposled setkal někdy v 60 letech minulého století.
"Nulák" by bylo potřeba přeznačit"
Mimochodem - ochraný vodič (zelenožlutý) je jediný, který se přeznačovat zásadně nesmí!
magdon-díky za upozornění, špatně jsem tu poslední větu zformuloval, chtěl jsem napsat, že barvy vodičů pro fáze v kabelech od výrobců jsou různé, tedy pro upřesnění pro neznalé- je používána černá, hnědá a šedá barva izolace. K nuláku v uvozovkách: Na fotce od tazatele jde ze stropu plochý kabel (taky by tam být neměl, měl by tam být kulatý, ale možná je v husím krku..) a z něj dva vodiče, jeden černý, druhý světle hnědý. Ten co je nyní použitý jako nulák pro stávající (asi) svítidlo, by měl mít správně barvu izolace zeleno-žlutou. Dělali to zřejmě ukrajinci nebo Franta z hospody, ale po případné revizi se budou muset udělat drobné změny.
3x
Můj názor - rekonstrukce pro nájemníka, dělalo to hovado. Mohlo by to svítit, pokud se někdo vybodl na barvy vodičů, to chce vadasku a měřit. Za mě - co leze ze stropu je špatné, vypínač naprd, instalace vodičů do vypínače na facku. Jen maličkost - fáze může být černá,hnědá,šedá... Dodám, pokud by ze stropu třeba černý měl fázi a hnědý ne (příp. opačně), dá se předpokládat, že ten bez fáze je pracovní nula a potom to bude svítit. Ale je to špatně.
0x
Pozadujte od majitela bytu reviznu spravu elektro. Zarucene ju nema, tahane je to nejakym krcmovym "majstrom" z materialu, aky sa kde podarilo ukradnut. Budete mat dovod pytat zlavu na najomnom. Kde su zapojene takto svetla, daju sa cakat aj ine nebezpecne zverstva.
Ak ste ochotni investovat, zaplatte reviziu z vlastneho a konfrontujte majitela s vysledkom.
V podstatě s Vámi souhlasím, ale jaká myslíte, že bude reakce pronajímatele? Osobně bych předpokládal něco ve smyslu: "Při Vámi zadané revizi se ukázala skutečnost, že byt není z důvodů závad na elektroinstalaci vhodný pro užívání a proto je nájemní smlouva ze zákona neplatná".
Aneb "Hledejte si jiné bydlení".
Kvůli špatné barvě drátu nemusíte kupovat jiné svítidlo. O vadě by ale měl vědět majitel a ten by měl zjednat nápravu. Troufám si pochybovat, že bude vysekávat kabel ze stropu. Myslím, že ekonomicky smysluplné je označení obou konců hnědého zelenožlutou smršťovkou a rozbočení v lustru Wago svorkou. Třebaže se jedná o nedovolenou úpravu, nejde o striktně zakázané přeznačení zelenožlutého. Funkčně žádné nebezpečí nehrozí. Jak to majitel udělá, je jeho věc. Předpokládám, že se kvůli špatné barvě drátu nebudete chtít stěhovat.
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.