Nejste přihlášen/a.
"Barevné značení FÁZOVÝCH vodičů v kabelech je od výrobců různé,"
Nikoliv, barevné značení fázových vodičů v kabelech je zcela přesně dané normou (nepočítám čínské šunty). Může se sice lehce lišit odstín barev, ale jinak musí být fáze černá, hnědá, nebo šedivá, nulák světle modrý a zem zelenožlutá.
U velmi starých kabelů (dvoudrátových) může být pracovní a zároveň ochraný nulák zelený. V dobách ještě sterších byly barvy sice jinak, ale s takovým kabelem jsem se naposled setkal někdy v 60 letech minulého století.
"Nulák" by bylo potřeba přeznačit"
Mimochodem - ochraný vodič (zelenožlutý) je jediný, který se přeznačovat zásadně nesmí!
magdon-díky za upozornění, špatně jsem tu poslední větu zformuloval, chtěl jsem napsat, že barvy vodičů pro fáze v kabelech od výrobců jsou různé, tedy pro upřesnění pro neznalé- je používána černá, hnědá a šedá barva izolace. K nuláku v uvozovkách: Na fotce od tazatele jde ze stropu plochý kabel (taky by tam být neměl, měl by tam být kulatý, ale možná je v husím krku..) a z něj dva vodiče, jeden černý, druhý světle hnědý. Ten co je nyní použitý jako nulák pro stávající (asi) svítidlo, by měl mít správně barvu izolace zeleno-žlutou. Dělali to zřejmě ukrajinci nebo Franta z hospody, ale po případné revizi se budou muset udělat drobné změny.
Můj názor - rekonstrukce pro nájemníka, dělalo to hovado. Mohlo by to svítit, pokud se někdo vybodl na barvy vodičů, to chce vadasku a měřit. Za mě - co leze ze stropu je špatné, vypínač naprd, instalace vodičů do vypínače na facku. Jen maličkost - fáze může být černá,hnědá,šedá... Dodám, pokud by ze stropu třeba černý měl fázi a hnědý ne (příp. opačně), dá se předpokládat, že ten bez fáze je pracovní nula a potom to bude svítit. Ale je to špatně.
Pozadujte od majitela bytu reviznu spravu elektro. Zarucene ju nema, tahane je to nejakym krcmovym "majstrom" z materialu, aky sa kde podarilo ukradnut. Budete mat dovod pytat zlavu na najomnom. Kde su zapojene takto svetla, daju sa cakat aj ine nebezpecne zverstva.
Ak ste ochotni investovat, zaplatte reviziu z vlastneho a konfrontujte majitela s vysledkom.
V podstatě s Vámi souhlasím, ale jaká myslíte, že bude reakce pronajímatele? Osobně bych předpokládal něco ve smyslu: "Při Vámi zadané revizi se ukázala skutečnost, že byt není z důvodů závad na elektroinstalaci vhodný pro užívání a proto je nájemní smlouva ze zákona neplatná".
Aneb "Hledejte si jiné bydlení".
Kvůli špatné barvě drátu nemusíte kupovat jiné svítidlo. O vadě by ale měl vědět majitel a ten by měl zjednat nápravu. Troufám si pochybovat, že bude vysekávat kabel ze stropu. Myslím, že ekonomicky smysluplné je označení obou konců hnědého zelenožlutou smršťovkou a rozbočení v lustru Wago svorkou. Třebaže se jedná o nedovolenou úpravu, nejde o striktně zakázané přeznačení zelenožlutého. Funkčně žádné nebezpečí nehrozí. Jak to majitel udělá, je jeho věc. Předpokládám, že se kvůli špatné barvě drátu nebudete chtít stěhovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.