Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit svítidlo I.třídy na dva dráty

Od: veki odpovědí: 15 změna:
Dobrý den. Koupila jsem nové svítidlo do dětského pokoje, dle recenzí mělo být zapojení jednoduché. Bohužel když jsme odlepili pásku na stávajícím "světle", zjistili jsme, že ze stropu vedou jenom dva dráty, i to černej a hnědej. Dle majitele měli být rozvody nové, no nevím. Nelíbí se mi ani stávající připojení. Po rozdělání vypínače, si myslím, že fáze by měla být černá a ne hnědá. Přikládám foto. Je vůbec možné nové stínidlo zapojit. Předem děkuji za odpověď
Jak zapojit svítidlo I.třídy na dva dráty
Jak zapojit svítidlo I.třídy na dva dráty #2
Jak zapojit svítidlo I.třídy na dva dráty #3

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

4x
Nová je ta elektrika cca 20 let, to se ještě mohli tahat dva dráty k jednofázovým spotřebičům jako jsou světla. Ve tvém případě tu elektriku netahal "opravdový" elektrikář a je potřeba zkoušečkou (ideálně dvouhrotovou a která i pozná fázi) zjistit, který z drátů je "nulák" a který fáze. "Nulák" by bylo potřeba přeznačit např. smršťovací bužírkou v barvě "zelenožluté" a vodivě spojit nejdříve s "kostrou" nového svítidla a potom na drát, co vede na kontakt do objímky svítidla, který je blíže k širokému otvoru objímky, ne "na dně" objímky. Toto se týká objímek se závitem E27 a E14. Pokud je tam nějaký elektronický předřadník, je potřeba připojit fázi na L a nulák na N. Barevné značení FÁZOVÝCH vodičů v kabelech je od výrobců různé, jak barvou tak odstínem barvy, nejlepší je tedy měřit nebo pozvat elektrikáře..

"Barevné značení FÁZOVÝCH vodičů v kabelech je od výrobců různé,"

Nikoliv, barevné značení fázových vodičů v kabelech je zcela přesně dané normou (nepočítám čínské šunty). Může se sice lehce lišit odstín barev, ale jinak musí být fáze černá, hnědá, nebo šedivá, nulák světle modrý a zem zelenožlutá.

U velmi starých kabelů (dvoudrátových) může být pracovní a zároveň ochraný nulák zelený. V dobách ještě sterších byly barvy sice jinak, ale s takovým kabelem jsem se naposled setkal někdy v 60 letech minulého století.

"Nulák" by bylo potřeba přeznačit"

Mimochodem - ochraný vodič (zelenožlutý) je jediný, který se přeznačovat zásadně nesmí!

olinl

magdon-díky za upozornění, špatně jsem tu poslední větu zformuloval, chtěl jsem napsat, že barvy vodičů pro fáze v kabelech od výrobců jsou různé, tedy pro upřesnění pro neznalé- je používána černá, hnědá a šedá barva izolace. K nuláku v uvozovkách: Na fotce od tazatele jde ze stropu plochý kabel (taky by tam být neměl, měl by tam být kulatý, ale možná je v husím krku..) a z něj dva vodiče, jeden černý, druhý světle hnědý. Ten co je nyní použitý jako nulák pro stávající (asi) svítidlo, by měl mít správně barvu izolace zeleno-žlutou. Dělali to zřejmě ukrajinci nebo Franta z hospody, ale po případné revizi se budou muset udělat drobné změny.

Tady můžete přeznačit jen N vodič, a úbec bych se nedivil kdyby přes vypínač šel N místo L.
Ten kabel je CYKYLo a může být pod omítkou.
Toto svítidlo třídy jedna bych tam nezapojoval, jedině svítidlo druhé třídy.

hodnocení

3x

Můj názor - rekonstrukce pro nájemníka, dělalo to hovado. Mohlo by to svítit, pokud se někdo vybodl na barvy vodičů, to chce vadasku a měřit. Za mě - co leze ze stropu je špatné, vypínač naprd, instalace vodičů do vypínače na facku. Jen maličkost - fáze může být černá,hnědá,šedá... Dodám, pokud by ze stropu třeba černý měl fázi a hnědý ne (příp. opačně), dá se předpokládat, že ten bez fáze je pracovní nula a potom to bude svítit. Ale je to špatně.

Poslední fotky to dorazily, hnědý má simulovat žz...*alene*. Na revizi zapomeňte, na to, že to je nová elektrika (nemyslím tramvaj) taky... Hnus, velebnosti.

hodnocení

3x

Tie novsie fotky - strasne. Esteticky aj elektrikarsky. Pripada mi to ako svetlo vytiahnute z okruhu pre zasuvky, spajanie stareho TN-C hlinika a novej medi. Farby vodicov : cele zle. Stary hlinik modry + hnedy? WTF? Kde je zltozeleny? Na to nadpojene hnedy + cierny ...

hodnocení

0x

Pozadujte od majitela bytu reviznu spravu elektro. Zarucene ju nema, tahane je to nejakym krcmovym "majstrom" z materialu, aky sa kde podarilo ukradnut. Budete mat dovod pytat zlavu na najomnom. Kde su zapojene takto svetla, daju sa cakat aj ine nebezpecne zverstva.

Ak ste ochotni investovat, zaplatte reviziu z vlastneho a konfrontujte majitela s vysledkom.

V podstatě s Vámi souhlasím, ale jaká myslíte, že bude reakce pronajímatele? Osobně bych předpokládal něco ve smyslu: "Při Vámi zadané revizi se ukázala skutečnost, že byt není z důvodů závad na elektroinstalaci vhodný pro užívání a proto je nájemní smlouva ze zákona neplatná".

Aneb "Hledejte si jiné bydlení".

veki
Dobrý den. Taky jsem na to myslela, že majitele budu kontaktovat, ať nám to přijde zapojit sám nebo někoho sežene. Ať si za to v případě nějakých problémů ručí sám. Nebo, že radši koupím jiné svítidlo, II. třídy, ať se nemusí uzemňovat. Nevím, jak by reagoval...

veki
hodnocení

Dobrý den. Přikládám ještě dvě fotky. Toho,co je teď zapojené. A pod vypínačem je ještě rozvodová krabice. No nejlepší řešení bude nejspíš svítidlo II. třídy
Jak zapojit svítidlo I.třídy na dva dráty #4
Jak zapojit svítidlo I.třídy na dva dráty #5

Kvůli špatné barvě drátu nemusíte kupovat jiné svítidlo. O vadě by ale měl vědět majitel a ten by měl zjednat nápravu. Troufám si pochybovat, že bude vysekávat kabel ze stropu. Myslím, že ekonomicky smysluplné je označení obou konců hnědého zelenožlutou smršťovkou a rozbočení v lustru Wago svorkou. Třebaže se jedná o nedovolenou úpravu, nejde o striktně zakázané přeznačení zelenožlutého. Funkčně žádné nebezpečí nehrozí. Jak to majitel udělá, je jeho věc. Předpokládám, že se kvůli špatné barvě drátu nebudete chtít stěhovat.

Majitel ví v jakém stavu je elektroinstalace, je nová a v pořádku.
Ochranný vodič musí být označen zelenozlutě v celé délce a bez výměny kabeláže ho tam nedostanete
Pro tazatelku nejjednodušší vyměnit svítidlo tř.1 za tř2 přidělat a svítit a né investovat do cizího.

bery*
hodnocení

0x
Bez ohledu na správnost provedení elektroinstalace podle norem - jestli jde o svítidlo zavěšené na stropě mimo dosah uzemněné osoby, tak přece nemůže nikoho ohrozit snad ani přivedení fáze na kovový kryt :) Musel jsem si rejpnout :) (nepočítám teda teoretickou možnost výměny žárovky na kovových štaflích stojících v louži ... )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]