Nejste přihlášen/a.
Resim takovy problem mam zdroj 11V 1000mA ale misto 1000mA dava az 1170mA takze premyslim nad regulatorem jinak je to zapojeni led jde mi taky o zivotnost tak premyslim jestli to udelat bud odporem aby to vyhovovalo nebo tam dat :
Zdroje dávají většinou víc než je na nich napsáno, to by musely být jako zdroj proudu (stabilizovaný proud) a to běžné zdroje nejsou.
Na napájení led je tedy vhodné použít stabilizaci proudu a nejlépe pulzní, nemá žádné ztráty. Omezovat proud odporem je nanic, úspora světelného zdroje příjde v niveč ve ztrátách na odporech.
tak jsem hledal pulzní stabilizátor a nenašel jsem toho zrovna moc a proto se ptám jestli by se dal použít i pulzní regulátor
Je vidět,že o této tématice nemáš mnoho znalostí.Může se mluvit o pulzním zdroji,ten nenabíjí stálým SS proudem,ale ten je přerušovaný.Někde se uvádí lepší účinnost takového dobíjení.
JABRAKA
diky za info ale ja bych potreboval najit neco cim by se dal regulovat pouze proud to asi neexistuje a proto bych chtel vedet jestli neni nejaka tabulka kde zjistim do jakyho proudu a napeti dioda dela 100% svet. energie najit proste to aby led svitila na max ale proud a napeti bylo takovy aby moc nehrala nevim jak to proste jinak vysvetlit omezit prou a napeti na mez kdy je to tak akorat aby byla zivotnost takova jak udava vyrobce
ale existuje, pokud se má využít hlavní výhoda LED tak to jinak ani nelze:
atd...
doplněno 12.01.13 21:18:ten druhý odkaz je přímo vynikající
ten druhy odkaz se mi taky zamlouva ale je to jen do 500mA a ja k ty my 10w led potrebuju neco okolo 1000mA a protoze se v tech IO nevyznam tak nevim jakej tam dat aby snes aspon tech 1000mA . Jo a kdyby se dalo nějak regulovat e max proud do led je 1000mA a potenciometrem to sníit třeba a na 800mA.Někde jsem totiz vycet ze tech 1000mA ledku zbytecne hreje a ona pak nema takovou vydrz ze se da proud snizit tak a ledka sviti jako pri doporucenym proudu ale nehreje se tolik
Ty obvody se běně dají posílit jedním transistorem a jeliko je to pulzní tak pak není problém řídit desítky ampér bez nějakého velkého chlazení.
Hoj hoj.
Prosím tě jak si změřil, že ten zdroj dává 1170mA?Nezatěžuj si peněženku kravinamaNapiš jaké je .Zapojení LED - na kolik je Voltů (napětí)
na 12? Je to pásek, nebo potřebuješ shodit na 1 LEDku , nebo co tím chtěl básníl říci. Vyjádři se a poradím!
Viktor elektro.
To že zdroj dává 1170mA jsem změřil multimetrem. Zapojení led je na 11V a 1000 mA jde o 10w led .
Měřil jsi to s LED nebo do zkratu?
doplněno 18.01.13 16:52:Tak to změř ještě jednou a s LEDkou v obvodu. A zajisti jí lepší chlazení - tak, aby se na ní dal udržet prst.
doplněno 19.01.13 17:13:Mám nápad: Připoj tu LED ke zdroji a změř na ní úbytek napětí a napiš ho sem.
*1170mA a pokud je do zkratu bez spotrebice teda led tak jsem to meril do zkratu .dneska jsem led na chladici zapojil asi na 20s a po tech cca 20s jsem se nechte dotkl toho od f :D prostě toho co svítí a nechtě se spálil je normální že led takhle topí? Ale jako seskvarena kuze nebo puchyr z toho nebyla takze to nemelo 100 stupnu
Prosim tě, všechno jde. Jednoduchý řiditelný zdroj proudu. Na netu najdeš. Fakt nevim, esli nás jenom nezkoušíš.
Měřil si úbytek na diodě? Jak už ti psali.. Do zkratu není dobré měřit zdroje, a to ani na 12V. Když to bude aku z auta, dá 200A
a vidím multimetr co tomu řiká. Za Komančů jsi šel koupit novej Avomet.(Nic jinýho nebylo). Tchán také měřil kolik dává zásuvka v domovním rozvodu proud v Ampérech. No a hádej co se stalo? No měřák to nevydržel. Prostě proud měřit sériově!
8-9tř.Zš. Řešíš tady základní věci a neposloucháš, co ti zkušenější radí. Dej typ diody, zkusíme najít v katalogu a neni co řešit.
10W- je to max příkon? Nebo doporučená jmenovitá hodnota ... Přibliž nám to a
jak už bylo v odkazu a bylo to tu psáno jde o :
10W led
napájení : 10-12V 1000mA
Zdroj přidán k led jako dostačující je to nějaký NO name jediný co je tam napsáno tak je asi značka : LEC
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.