Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anténní zesilovač

Od: millcom® odpovědí: 16 změna:

Rád bych se zeptal odborníků na anténní a satelitní techniku, zda mohu do dvojitého slučovače satelitní a pozemní televize
připojit TV anténu, která má po kabelu napájený zesilovač. Přiložil jsem obrázek zapojení a jedná se mi prakticky o vedení vyznačené červeně. Modrá kabeláž je již zapojená a plně funkční. Mám trochu obavy, zda něco nepokazím na LNB nebo na televizních DVB-S/S2 vstupech, když na vstup slučovače přivedu kabel od TV antény, na kterém je kromě signálu i stejnosměrné napájecí napětí ant. zesilovače. P.S. někde jsem zaslechl, že je snad možné napájet ten anténní zesilovač použitím napětí, které používá satelitní tuner pro napájení LNB - je to pravda? Pokud to lze, jak to prosím udělat?

Anténní zesilovač

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jsou slučovače, které mají jednu větev průchozí pro napájení.

111®
hodnocení

2x
Je to vporadku

hodnocení

0x

Ak mate presne taku krabicku, ako obrazku na cervenom kabli, bude to ok. Krabicka posle 12V do anteny, ale je oddelena kondenzatorom od vystupu, kam prejde len signal, ale napajanie nie. Pre istotu sa o tom mozete presvedcit voltmetrom alebo led diodou a odporom povedzme 1 kohm. Dioda nesmie svietit na vystupe do zlucovaca a svietit musi na vystupe smerom k antene.

hodnocení

@peter ... ano fotka toho slučovače je autentická. Je to slučovač EMP-Centauri C5/4ENP(T+4S)-2

hodnocení

0x

Napatie pre satelit je 14 alebo 18 V a meni sa , ked sa prepina polarizacia. Museli by ste to pre antenu stabilizovat na 12 V alebo inu hodnotu, nepoznam typ anteny.

hodnocení

Anténa ani zesilovač zatím není. Chci napřed vědět, zda je to vůbec realizovatelné. Pokud to napájení ant. zesilovače neudělá žádný problém, pak nemám důvod jej napájet napětím pro LNB.

ja1
hodnocení

0x

No k té poslední části dotazu - nevím s tím napájením zesilovače pomocí napětí z sat. tuneru pro LNB.

Anténní zesilovače bývají na 5 až max.12V, sat. tuner používá pro přepínání polarizace LNB H/V dvoje napětí cca 13 a 18V. To už je trochu moc.

hodnocení

Na toto téma už jsem dostal odbornou instruktáž od člověka, kterému to takto funguje. Stačí prý napětí z LNB prohnat stabilizátorem podle napětí potřebného pro ant. zesilovač, třeba 7809. Dala by se použít i zenerka, ale k ní by se musel dopočítávat rezistor podle odběru proudu. Ten stabilizátor je jednodušší a dá se dobastlit přímo do napájecího konektoru ant. zesilovače.

jabraka*
hodnocení

0x

Do slučovače připoj jen anténu,bez zesilovače.Dnes je síť televizre DVBT-2 vybavena natolik dostatečně dobrým pokrytím,že zesilovač signál spíše znehodnotí,nehledě na zesílení rušení.

JABRAKA

hodnocení

... s tím pokrytím bych si dovolil polemizovat - není všude dobré pokrytí a není všude dost silný signál. Není náhodou ant. zesilovač tak trochu konstrukčně založený na pásmové propusti a zesílení jen určitého kmitočtového pásma? A proč by měl signál znehodnotit? To všechny zesilovače znehodnocují signál? Pokud ano, měly by být přejmenovány na znehodnočovače.

monk

Chtělo by si to něco přečíst o interferenčním nelienárním zkreslení.Pokud bude zesilovač přetížen-právě

v propustném pásmu, tak Vám nepomuže ani svěcená voda!

Respektive pomůžou jenom zádrže na přetěžující kmitočty.!

To je ale nad rámec normálního uživatele ale i komerčních produktů.

hodnocení

Já si zase myslím, že ten zesilovač jde vypnout nebo ne? Já jej přece vůbec nemusím použít, pokud mi na příjem signálu stačí samotná anténa. Já jsem se ptal proto, že jsem pořídil sice dobrou anténu, ale je u ní zesilovač a já si nebyl jistý tím zapojením do slučovače. Odpovědi, že to tak lze zapojit, jsem dostal a to mi stačí. Dalších diskuzí o přebuzených zesilovačích, interferenčních rušeních, pásmových propustech zádržích nebo dokonce o potenciálových jámách se opravdu účastnit nechci. Děkuji všem za odpovědi.

111®

zesilovač nejde vypnout, zesilovač se musí vymontovat a místo něj dát symetrizační člen..

hodnocení

Asi jsem to nevhodně napsal *bzum*, ale takto jsem to měl na mysli. Vypnutím (nepoužitím) zesilovače jsem myslel jeho demontáž z antény a nahrazení symetrizačním členem.

111®
hodnocení

0x

s tím zesilovačem se to má následovně:
1) nejlepší je pořádná anténa
2) i když je pořádná anténa a signál je slabý, pak se zkusí zesilovač
3) pokud je signál dostatečný a přidá se zesilovač doje k jednomu z těchto stavů:
a) přebudí se vstup zesilovače silným signálem a tv to nezpracuje
b) nepřebudí se zesilovač ale vstup TV a kanály budou kostičkovat stejně jako v případě a)

toliko ve stručnosti..

jabraka*

Pokud použiji zesilovač jen pro jeden MUX,pak zesiluje v tomto pásmu lineárně.Ale nezesilujeme analogový signál,ale digitální,ten má určitě zcela jinou chrakteristiku.Také při normálním příjmu je úroveň rušení daleko od signálu,.ovšem zesílím li signál dostatečné kvality,mohu se dostat s úrovní za mezní úroveň a a kromě toho zesílím i rušící signály,které překryjí užitečný signál.Nedokážu to přesně teoreticky zdůvodnit,ale vím z praxe,že se často odstraní mnohé problémy příjmu tím,že se antenní zesilovač vyřadí.Je jasné,že anteny z dob analogového příjmu s tehdejšími zesilovači mají určité konstrukční vlastnosti,které jsou s příjmem digitálních kanálů neslučitelné.Možná,že jsou na trhu zesilovače,které mají vlastnosti vymakané pro příjem na kanélech DVBT- 2 ale spíš o tom pochybuji..

Mám zkušenost s příjmem na provizorní antény,které přijímají běžný signál s parametry zcela vyhovujícími-Žádný zesilovač nepotřebují-.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma anténní zesilovač

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]