Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjecí baterie NiCd do budíku?

Od: leosss odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám nabíjecí tužkové baterie NiCd, zajímalo by mě zda se tyto baterie jde možnou používat i do takových zařízení, ve kterých se vybijí až třeba za půl roku-rok, např. budík, hodiny...Chci se i k tomu zeptat zda je možné v nabíječce pro NiCd i NiMh? Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

3x

Problém je někde jinde. Trošku lepší alkalická baterie v hodinách, budíku ale i v dálkovém ovládání vydrží i několik let. Jenže nabíjecí baterie mají samovybíjecí efekt a tak by se musely častěji dobíjet. Jsou pochopitelně typy u nichž je tento efekt menší.

chip.cz/...

fidonet*
hodnocení

3x

Opoměli jste jednu věc. Nabíjecí baterie nemá ani potřebnou voltáž. Nabíjecí baterie, vám v ovladači sice pojede, ale krom vybíjení samotným ovladačem, dochází k vybíjení i samovolnému. Koupíte-li pořádnou kvalitní baterii ( nějakou lepší, třeba za 30 korun ) tak vám vydrží rok. Po dvou letech to máte 60,- Počítáte-li že ušetříte, tak možná časem, ale budete co dva měsíce nabíjet, a šílet proč vám olvadač ( hodiny, budík .. ) opět nejede. Věřte, mluvím o podložených věcech. Pokud k tomu zakoupíte nabíječku v TESCO za 200 kč ( to si připočtěte ) tak tu baterii akorát odrovnáte ještě za poloviční dobu. K NiMh musíte mít nabíječku na NiMH a na NiCd také jinou. Pravdou je, že oboje nabijete TESCO nabíječkou, pro oba typy současně, ale nabijete je tak 50x a baterky jdou do pána boha

hodnocení

3x

Velmi se mi líbil fundovaný článek, na který dal link kolega jirbar. Laikovi osvětlí problematiku a dá možnost porovnat.

Snad jen musím podotknout, že by bylo vhodné nazývat věci pravými jmény, teda nabíjecí jsou akumulátory a ne baterie.

Akumulátory mají jmenovité napětí po nabití 1,2 V, baterie nové by měly mít 1,5 V. Je tam rozdíl 0,3 V, teda asi 20%.
Baterie je vhodné používat na přístroje, o kterých se zmínili kolegové, akumulátory jsou vhodnější např. do fotoaparátů, masážních strojků, vibrátorů, svítidel a podobně. Úplně nejvhodnější jsou akumulátory do dětských hraček na elektriku, co mi potvrdí nejeden rodič nebo starý rodič. Děti v nich dokáží zlikvidovat baterie velmi rychle, i ty kvalitnější.

Já osobně používám NiCd akumulátory už drahná léta, min. 20 let, samozřejmě ne jedny a ty samé, už jsem pár sad vyměnil, a když přišly lepší NiMH, zakoupil jsem je i novou vhodnou nabíječku. Nelituji toho, fotím hodně, vždy mám ssebou i sadu náhradních nabitých, a foťáky kupuji zásadně na tužkové baterky (akumulátory) a ne na vestavěné drahé akumulátory s malou kapacitou. Tužkové baterky dnes koupíte na každé benzinové pumpě a i na mnoha dalších místech, je to "jednoducho rychle a snadno obnovitelný zdroj energie".

fidonet*

Ano jak píše Hejkal : baterky koupíte všude, a sice ty na benzinkách nejsou tak SUPER, ale za 10 kč vám v ovladači ( i hodinách ) pojedou 6-12 měsíců určitě. O té voltáži jsem mluvil, zbytečně si nabíjecími ubírat napětí v hodinách ( oni pojednou ale ne tak dlouho ) Osobně mám taky raději NiCd, ale do fotáku s kvalitní nabiječkou stačí i NikloMethal. To co píše Hejkal berte jako podložený FAKT. BOD pro něj

vratimovka*
hodnocení

1x

Použít je lze, ale je to zbytečné. Nabíjecí baterky se dávají tam , kde vydrží mnohme kratší dobu.

vosikac*

*jasne*Souhlas*palec* Vcelku drahá záležitost dát nabíjecí baterie do ovladačů:D

doplněno 02.03.10 11:42:

budíků,hodin...atd

leosss
hodnocení

Časem se to ale přeci vyplatí ne? Vrátí se zpět...Já pořád někde měním tužkové baterie, tak jsem si říkal zda nekoupit zrovna nabíjecí...Jaká je jech životnost u těch hodin, budíků atd? Vydrží tolik nabití jako u jiných zařízení, kde se rychleji vybijí?

vratimovka*

životnost nabíjecí baterie je daná počtem nabíjení, jenže v tomhle případě ti to poleze jen do peněz, v ovládačích, budicích a pod. je to skutečně zbytečné.

leosss
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]