Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám nabíjecí tužkové baterie NiCd, zajímalo by mě zda se tyto baterie jde možnou používat i do takových zařízení, ve kterých se vybijí až třeba za půl roku-rok, např. budík, hodiny...Chci se i k tomu zeptat zda je možné v nabíječce pro NiCd i NiMh? Děkuji
Opoměli jste jednu věc. Nabíjecí baterie nemá ani potřebnou voltáž. Nabíjecí baterie, vám v ovladači sice pojede, ale krom vybíjení samotným ovladačem, dochází k vybíjení i samovolnému. Koupíte-li pořádnou kvalitní baterii ( nějakou lepší, třeba za 30 korun ) tak vám vydrží rok. Po dvou letech to máte 60,- Počítáte-li že ušetříte, tak možná časem, ale budete co dva měsíce nabíjet, a šílet proč vám olvadač ( hodiny, budík .. ) opět nejede. Věřte, mluvím o podložených věcech. Pokud k tomu zakoupíte nabíječku v TESCO za 200 kč ( to si připočtěte ) tak tu baterii akorát odrovnáte ještě za poloviční dobu. K NiMh musíte mít nabíječku na NiMH a na NiCd také jinou. Pravdou je, že oboje nabijete TESCO nabíječkou, pro oba typy současně, ale nabijete je tak 50x a baterky jdou do pána boha
Velmi se mi líbil fundovaný článek, na který dal link kolega jirbar. Laikovi osvětlí problematiku a dá možnost porovnat.
Snad jen musím podotknout, že by bylo vhodné nazývat věci pravými jmény, teda nabíjecí jsou akumulátory a ne baterie.
Akumulátory mají jmenovité napětí po nabití 1,2 V, baterie nové by měly mít 1,5 V. Je tam rozdíl 0,3 V, teda asi 20%.
Baterie je vhodné používat na přístroje, o kterých se zmínili kolegové, akumulátory jsou vhodnější např. do fotoaparátů, masážních strojků, vibrátorů, svítidel a podobně. Úplně nejvhodnější jsou akumulátory do dětských hraček na elektriku, co mi potvrdí nejeden rodič nebo starý rodič. Děti v nich dokáží zlikvidovat baterie velmi rychle, i ty kvalitnější.
Já osobně používám NiCd akumulátory už drahná léta, min. 20 let, samozřejmě ne jedny a ty samé, už jsem pár sad vyměnil, a když přišly lepší NiMH, zakoupil jsem je i novou vhodnou nabíječku. Nelituji toho, fotím hodně, vždy mám ssebou i sadu náhradních nabitých, a foťáky kupuji zásadně na tužkové baterky (akumulátory) a ne na vestavěné drahé akumulátory s malou kapacitou. Tužkové baterky dnes koupíte na každé benzinové pumpě a i na mnoha dalších místech, je to "jednoducho rychle a snadno obnovitelný zdroj energie".
Ano jak píše Hejkal : baterky koupíte všude, a sice ty na benzinkách nejsou tak SUPER, ale za 10 kč vám v ovladači ( i hodinách ) pojedou 6-12 měsíců určitě. O té voltáži jsem mluvil, zbytečně si nabíjecími ubírat napětí v hodinách ( oni pojednou ale ne tak dlouho ) Osobně mám taky raději NiCd, ale do fotáku s kvalitní nabiječkou stačí i NikloMethal. To co píše Hejkal berte jako podložený FAKT. BOD pro něj
Časem se to ale přeci vyplatí ne? Vrátí se zpět...Já pořád někde měním tužkové baterie, tak jsem si říkal zda nekoupit zrovna nabíjecí...Jaká je jech životnost u těch hodin, budíků atd? Vydrží tolik nabití jako u jiných zařízení, kde se rychleji vybijí?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.