Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik spotřebičů můžu zapojit na jednu zásuvku?

Od: jakubbb odpovědí: 25 změna:
Dobrý den, mám jednu otázku.
Koupil jsem si "rozčtyřku" (rozdvojka se čtyřmi konci místo dvou, nevím jak se to přesně jmenuje) do dvojzásuvky a na té "rozčtyřce" mám připojenou lednici, novou pračku (energetická třída je A++) a mikrovlnku. Jinak v té zásuvce ani "rozčtyřce" nemám nic. Dřív jsem měl vše na prodlužce s vypínačem a nic to nedělalo. Ale jelikož dle mého názoru je prodlužka něco jiného než "rozčtyřka" a k tomu mám ještě hliníkové vodiče, tak se ptám. Kdybych zapl vše naráz, neshořím?
Omlouvám se za ty výrazy, v elektrických soucastech se zas tak moc nevýznam.
Předem děkuji za případné odpovědi.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Není dobré, spotřebiče s vyšším příkonem připojovat přes rozdvojky a pod. Měly by být zapojené do samostatné zásuvky. V rozdvojkách a jiných dochází k přehřátí kontaktů a může dojít i k požáru. Jinak samozřejmě záleží na proudové hodnotě jističe, který by měl u zásuvkového okruhu být 16A, převážně s charakteristikou B.

Víš jak dlouho trvá, než při 16A jistič vypne? To už dávno shoří ta rozdvojka.

gumidek® - mě to říkat nemusíš. proto jsem to napsal. Zdá se, že jsi to nepochopil.

20.05.21 22:23
ladis*

Pokud máš tyhle obavy, tak si sniž jistič na 10 nebo 13 A

kolik takový jistič udrží už jsem tady napsal...

hodnocení

4x

Pozor, tyhle ty rozčtyřky jsou většinou s kabelem 1,5 nebo 1,0mm2. Na té rozčtyřce bývá napdáno 10-6A.

Zásuvky v domě jistí vesměs jističe 16A.

Klidně vyhoříš a jistič nespadne. Ta šmejdská rozčtyřka se stane spotřebičem.

Je potřeba počítat a vrátit se na ZŠ s tímto vzorečkem.

P=U*I příkon spotřebičů = napětí v síti * proud.

Prodlužka snese př.: 10A.

Takže 230V * 10A je 2300W v těch 4 zásuvkách.

Klidně 1500W pračka a 800W mikrovlnka.

Pračky mají spíše 2000W, takže nelze!

Laicky nejde moc dobře zajistit to, aby se spotřebiče nepoužívali naráz. Vždycky příjde nějaké pako, co během praní zapne mikrovlnku.

Pak se spoje v nejslabším místě prodlužky začnou pálit a hořet. Typicky kolíky v plechových spojkách nebo vypínač či nabodované sváry ke kabeléži.

Stejně tak dvojzásuvky mají na sobě proudová omezení (10A nebo 16A) ve zdi. Nelze tedy do takové jedné hned narvat přímotop a pračku. Nebo mikrovlnku a pračku.

...

Je smutné, že ze ZŠ mizí výuka elektroniky ve fyzice a další praktické věci. To bude zas deb...ů.

archiv.ihned.cz/...

doplněno 20.05.21 18:28:

Zde v modrém poli je vidět MAX 10A!

Kolik spotřebičů můžu zapojit na jednu zásuvku?
jakubbb
hodnocení

Díky za odpověď. Tohle nás ve škole neučili. Ani na střední.
Takže budu muset sehnat prodlužku, nebo roztrojku, která snese těch 16A.

Lepší by bylo pračku zapojit na samostatný okruh. Popř mikrovlnku (dát jinam).

16A rozdvojky moc nevídám.

Pračku bych zapojil na dlouhou vyráběnou elektrikářem prodlužku na 230V/16A s vodiči 2,5mm2 a zbytek klidně tou 10A rozčtyřkou do té stávající zásuvky. Aby tam prostě ta pračka nebyla připojená, ale připojená byla na jinou silnou zásuvku.

Prodlužka (nebo rozdvojka či rozčtyřka) je vždy dočasné řešení. Bohužel stále spousta lidí to bere jako trvalé řešení, což je chybou (hlavně u těch silných spotřebičů s velkým příkonem - několika až desítek stovek W příkonu - 1000 a víc).

Řešením je alespoň do lišt od rozvaděče, kde se doplní další 16A natáhnout kabel CYKY 3x2,5mm2 k samostané zásuvce pro pračku.

Je to lepší než kdejaká prodlužka.;)

My ve fyzice měli v 8. třídě ohmův zákon a výpočet příkonu. Přitom jsme nebyla kdovíjaká škola.

jakubbb
hodnocení

Tak nakonec jsem se podíval na tu prodlužku, na které jsem to předtím měl a zjistil jsem, že je 16A, takže tam nebyla jen tak pro zábavu. Tak jsem ji píchl do zásuvky, do té prodlužky jsem píchl pračku (2100W) a mikrovlnku (1150W). V druhé díře v zásuvce mám lednici.
jakubbb
hodnocení

Koukl jsem se, kolik má rychlovarná konvice Wattů a překvapilo mě, že má víc, jak pračka

Pozor, u prodlužek určuje maximální příkon její nejslabší článek!

Vidlice 16A, kabel 1,5mm2, zásuvky 16A = MAX 10A k vůli kabelu CYSY 1,5mm2!

Nestačí kouknout na zásuvku či zástrčku prodlužky.;)

Konvice má více watů příkonu, aby spirálou velice rychle natopila vodu. Proto je rychlovarná.

3250W + lednička 100W 3350W z jedné dvojzásuvky teče proud

I = P / U tedy 3350 / 230

I= 14,56A

Krása. Čekej u takto dlouhodobě přetížené zásuvky tohle *smich*. Nebude to hned, ale bude to nečekané. Zaručuji.

Vyhřejí se teplem kontakty, vznikne horší volný kontakt, který zvedne svůj odpor a při tomhle proudu se na něm jako na každém odporu bude ztrácet napětí. To se logicky neumí ztratit, ale přemění se ve velké teplo.

Odtud jsou ty požáry kámo. Navíc ta dvojzásuvka nebude samotná od jističe. Určitě jich bude na okruhu víc. A další spotřebiče v ní, že.

Kolik spotřebičů můžu zapojit na jednu zásuvku? #2
jakubbb
hodnocení

Mikrovlnku jestli použiju tak 3× za měsíc, tak to je moc. Jsem spíš na staré dobré ohřívání jídla na sporáku. Peru 1× týdně. Pravděpodobnost, že bych zapl pračku a do toho i mikrovlnku je hodně malá.
jakubbb
hodnocení

A na stejném okruhu mám zapojenou pouze televizi a Wi-Fi router a tyto 2 věci neberou prakticky nic.

Tak pak se nic nestane, ale správně to není.

ladis*

@Gumidek kecá, elektrice nerozumí: pohyblivý přívod pro 16A má standardně dle norem 1,5mm2

A pokud má prodlužovačku pro 16A - tak tam může připojit cokoliv, kdyby to přetížil, tak bude pracovat jistič. V Lidlu nebo v Ikee ani 10 ampérové prodlužovačky neprodávají, takové šmejdy dělá Emos a Solight, mají 1,00 mm2

Požáry? To těžko, tyhle nové plastové strojky jsou samozhášivé, i krabice. Navíc v kuchyni asi těžko bude 3 kilowattový příkon při nepřítomnosti obsluhy.

Samozřejmě je lepší odběr rozdělit do více zásuvek / strojků... prodlužovací přívod je pouze dočasný přívod, jednotkou je jeden furt :))

Hujer/ladis, ale to je pro vodič (samostatný vodič). Né pro kabely s několika vodiči :-D. A nevíme nic o délce vedení, že?

IKEA nebo čína tam klidně má C E s mezerou a 20A

jabraka*
hodnocení

1x

Jediné,co omezuje zapojení více spotřebičů současně ,je proudové omezení.To je dáno použitým jističem na zásuvkovém okruhu Pokud máme zamontován jistič 16A,nesmí proudový odběr všech spotřebičů tuto hodnotu překročit.Je jedno,jestli je proud veden hliníkem,či mědí..Pokud se tato proudová hodnota při zapnutí více spotřebičů překročí,pak jistič proud odpojí a je tím zaručeno,že nic neshoří.

JABRAKA

ladis*

Ne tak docela pane, doporučuji nahlédnout na graf charakteristiky jističů a zjistíte zajímavou skutečnost: jistič může držet až 1,45 x nominálního proudu po dobu až 1 hod. Přesněji řečeno musí vybavit povinně při proudu 16A x 1,45 = 23,2A a to do 60 minut. Tedy v extrémní variantě tam 59:59 minut může téci 5336 Watt...

A tohle je to, co může roztavit jak ty strojky, tak ty prodlužky. Kabelům ve zdi to nic neudělá.

hodnocení

1x

Ako spoznate kvalitne prerobeny byt? Nie su v nom predlzovacky. Kazdy vykonny spotrebic ma svoj okruh a istic, ako vravi norma, napr pracka, bojler, umyvacka. V kuchyni je dost zasuviek, mikrovlnka je pripojena do zasuvky a ostava dost volnych zasuviek pre konvicu, mixer, robot, nabijacku mobilu ...

Zapojit cez predlzovacku mikrovlnku? Ano, da sa, bezi par minut. Ale zapojit spolu vsetko vykonne, co domacnost ponuka, vratane pracky = pozvanka pre cerveneho kohuta.

hodnocení

0x

Pro kloudnou odpověď je nezbytně nutné vědět, jaký má ona "rozčtyřka" dovolený maximální proud. Jinak je to plácání k pivu a vínu. Pravidlo je jednoduché. Současně zapnuté spotřebiče nesmí dovolený proud překročit. Nic dalšího není podmínkou. Prodlužovačky a rozbočovací zásuvky se mohou používat trvale, zvláštní okruh na pračku není nezbytně nutný. Topí maximálně čtvrt hodiny. Jinak je její odběr zanedbatelný. Nejslabším místem nejsou prodlužovačky, ale zásuvky. Narozdíl od prodlužovaček a rozboček mají z výroby často velmi křivé a uvolněné kontakty. Když je elektrikář při instalaci nedotáhne a nevytvaruje, hřejí se i při menším, než dovolením zatížení. Doporučuju proto kontrolovat teplotu zástrček.

Viděl jsem spíše šmejdy prodlužovaček než zásuvek do pevných instalací.

zpravodajstvi.sumpersko.n/...

Když už kupovat prodlužky, tak jedině EMOS nebo Legrand

Kolik spotřebičů můžu zapojit na jednu zásuvku? #3
ladis*

Jasně, Emos 10 ampérový s kabílky 3x1,00 mm2 :))

když potřebuješ prodlužovačku s jedinou vývodovou zásuvkou, tak to Emos ani v 16A neumí vyrobit! A IKEA to má :)

Prodlužky od EMOSu fakt ne.. Na nějaký slabý blbiny v pohodě. Ale né na větší zátěž.. Zvládají max 10A a i tam už bych pomalu pochyboval

ll

Ja bych 10A prodlužky regulérně zakázal, výrobně je to úspora asi tak 10 korun a dělá to jen zle. Navíc zásuvka ve zdi/jistič je dimenzovaná na 16A a přenáší klidně i 20, a všechno tohle se nakonec druhdy tlačí přes 10 ampérovou prodlužku! Viz dále:

Třeba to vypaluje vidlice spotřebičů! Onehdy tam najemce zapojil indukční dvojplotnu (3,6kW) a ještě topení (2kW), samozřejmě že to bylo zčernalé!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výpočet příkonu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]