Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení lednice a mikrovlnky

Od: zdenekjacques odpovědí: 20 změna:
Dobrý den, je možné mít takto zapojenou lednici a mikrovlnku přes prodlužovací label vedený a umístěný za lednici (viz. foto). Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Jacques.
Zapojení lednice a mikrovlnky
Zapojení lednice a mikrovlnky #2

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kazdy pohyblivy spoj znizuje spolahlivost a zvysuje riziko poziaru. Navrhujem prerobit to na pevny rozvod, extra zasuvky, napr povrchove a kabel v liste, za chladickou sa to skryje.

hodnocení

2x

Nejsem elektrikář...

Možné to podle mne ale není.

Nicméně budete asi jeden z 3 milionů (možná více) obyvatel v ČR, kteří to tak nějak podopně mají.

jabraka*
hodnocení

2x

Řekl bych to asi takto:

Už 50 let mám takovým způsobem v panelákové kuchyni zapojené spotřebiče a funguje to naprosto bez závad,dokonce to přečkalo i vytopení bytu od souseda nahoře Především jsem od počátku bydlení v tomto bytě vyměnil spinací skříňku s jističema a přívod do bytového jádra posílil silovým kabelem od jističů a chráničů až do kuchyně.Tato zásuvka,dvojitá připojuje na jené straně mrazák a lednici a další čtyři zásuvka pro touster ,světlo na stůl senvičovač a mixer.na druhou stranu je připojená trouba,pračka mikrovlnka a kávovar + tři volné zásuvky.také je zde jeden další přívod do koupelny a WC.P¨vodní jsem zrušil.

Prodlužovačky jsem volilkvalitní a značkové .Těch mnoho let funkce mi dovoluje tuto metodu doporučit,Akle rozhodně je k tomu potřeba trochu profesionality.

JABRAKA

hodnocení

2x

No ideální řešení to není, ale fungovat to bude a ničemu to v podstatě neodporuje. Když teda pominu skutečnost, že prodlužováky jsou teoreticky určené pouze k "dočasnému" připojení spotřebičů.

hodnocení

2x

Ano, je možné to tak mít zapojené. Pokud prodlužovací přívod vyhovuje ČSN IEC 60884-2-7+A1, je to tak v pořádku a žádné nebezpečí nehrozí. Nenech se zblbnout fanatiky, kteří chtějí mít na každou blbost extra zásuvku. Není to potřeba.

111®

a co o dočasnosti tam nic ení?

111 - můžeš doložit konkrétní článek a normu, která mluví o tom, že prodlužovací přívod je možné použít pouze "dočasně"? Pokud by to tak bylo, tak by to snad i mělo být uvedeno u toho výrobku prodlužovačky. Nechci "prudit" ale hledat to v normách se mi nechce a nějak se mi to nezdá. Takže pokud víš, sděl.:) Jsem starej (bývalej ;)) revizák, ale člově nikdy neví co se zase změnilo.*smich*

Prodlužovačka není syreček.

111®

nedoložím, bohužel, ale vězí to ve mně ze školení jak zaražený ty ...hledal jsem , ale marně...možná normy před rokem 89

111- Z dob před 89? Tak to těžko, z těch dob si toho ještě dost pamatuju. ;) Co bylo už tehdy ale jednoznačné (a laiky poměrně dosti často porušováno), bylo to, že pohyblivé přívody pro zařízení s ochranou nulováním (a "prodlužovačky" rovněž) vždy musely mít (i při systému TN-C v instalacích) samostaný ochranný vodič PE a samostaný pracovní nulový vodič N. Což platí pochopitelně stále.

Takže, pokud prodlužovací přívod je odborně proveden, odpovídá předpisům a je dimenzován na dané zatížení připojeného spotřebiče (případně součtu více spotřebičů na něm společně zapojených -vícezásuvková koncovka) a je uložen tak, aby nebylo nebezpečí mechanického poškození, nic nebrání, aby mohl být "provozován" dlouhodobě.

A co se týká té výměny přívodního kabelu ke spotřebiči, pokud dodržíš průřez, případně dáš silnější (a je to provedeno odborně - provede to odborník), pak tomu rovněž nic nebrání. Co se týká ochrany před neb.dot. napětím, může prodloužení tohoto přívodu o pár metrů, zvýšit impedanci ochranné smyčky (což je základ pro výpočty nebezpečného dotykového napětí při poruše a vypnutí obvodu jističem) o pár desetin ohmu, což je celkem nepodstatné. Navíc je v současné době již skoro všude požadovaná zvýšená (doplňková) ochrana proudovým chráničem max.30 mA, takže i z tohoto důvodu, prodloužení přívodu, neznamená žádné zvýšení nebezpečí. Tož toliko spíše jako příspěvek do komentářů.:)

111®

tak jsem asi zamrzl...dík za poučení...

riva
hodnocení

0x

Přesně k tomu slouží tyto rozdvojky. Aby se více spotřebičů připojilo na jednu zásuvku. Je potřeba dbát, aby celkový příkon nepřekročil dovolené zatížení rozdvojky, které bývá 10 nebo 16A.

hodnocení

0x

Nenávidím prodlužky, udělal bych to podle Petera. Už jsem jich pár viděl slušně uškvařených. Bohužel i ostatní rádci mají pravdu, ve spoustě domácností to takto funguje. K Jabrakovi - má to tak už 50 let. Já jezdím 50 let starým autem. Těch mnoho let funkce mi dovoluje takto stará auta doporučit, jen to chce trochu (hodně) profesionality. No jo,pasívní bezpečnost je sprosté slovo, žádné pytle, posilovače, asistenty, bezp. pásy. Součástí deformační zóny je rezerva.*haha*

111®
hodnocení

0x

správná odpověď je že nelze. Norma sice povoluje takové propojení ale s výhradou: "Na dobu nezbytně nutnou a to než si zařídíte aby vám elektrikář udělal pevné zásuvky!" Rovněž se nesmí vyměnit přívodní kabel za delší, aby dosáhl, protože s délkou kabelu s níž byl spotřebič dodán, byl také schválen z ohledem na dovolené dotykové napětí, aby vás to při poruše nepřizabilo!

"Rovněž se nesmí vyměnit přívodní kabel za delší,..." atd. - Hups, člověk se stále učí, toto jsem netušil.
jabraka*

Jak jsem pravil,Při vytopení domu z prasklé trubky horké vody byly tři byty tři dny bez proudu,protože se standartní rozvody v domě utápěly v horké vodě.Prodlužovačkám to neublížilo,protože se knim vodička nedostala,když prosakovala panely a příčkami.

JABRAKA

Přívodní šňůra se může vyměnit za delší, pokud se vyhoví požadavku ČSN 33 1600 na odpor ochranného vodiče, což není v praxi žádný problém. Výměnu by měl dělat člověk s kvalifikací vybavený miliohmetrem s předepsaným vyšším proudem.

hodnocení

0x
Především musíte řídit návodem daného výrobku.
V návodu může být uvedeno že výrobek nesmí být připojen přes prodlužku či adaptér, nebo může být udáno maximální délky prodlužky a minimálního průřezu.
Za mne každá prodlužka znamená potencionální průser.

Bohužel dnešní návody jsou plné nesmyslných tvrzení, které odporují nejen zdravému rozumu, ale i fyzikálním zákonům, takže je nelze vždy brát vážně.
Mikrovlnkou kvačí krátkodobě proud něco kolem 5A, lednicí řádově stovky mA. To je tak malé zatížení, že ho prodlužovačka bezpečně přenese naprosto bez obav.

"Za mne každá prodlužka znamená potencionální průser." Potencionálním "průserem" je, dá se říct, elektrika všeobecně. ;) Nejde jen o prodlužky, ale rovněž o veškěré elektrické spotřebiče, kterých je v domácnostech používáno stále víc. Jsou dnes předepsány pravidelné revize na kotle na uhlí, kdy je nebezpečí minimální, ale na spotřebiče (zatím) mimo organizace a podnikatele, pro občanskou vybavenost, povinné nejsou. Ale budiž řečeno k dobru, že u nových a rekonstruovaných el.instalací, jsou již předepsány chrániče, které podstatně, i při poruše těch spotřebičů, bezpečnost zvyšují. Ovšem vzhledem k tomu, že je stále v provozu velmi mnoho el.instalací, dokonce v systému TN-C (společná ochranná a pracovní nula), tak je nutné uživatele varovat, aby neprovozovali žádné el.spotřebiče a zařízení, která jeví nějaké možnosti evidentního ohrožení (poškozené krytí vnitřku zařízení, poškozené přívodní kabely, vidlice, vypinače a podobně). Zejména je důležité u spotřebičů s ochranou "nulováním" (pomocí ochranného vodiče PE), aby tento byl spolehlivě spojen s vodivými částmi zařízení ("kostrou") a rovněž pak pomocí tohoto vodiče s ochrannou zdířkou vidlice spotřebiče a tím pak s ochranným kolíkem v zásuvce (el. vařiče, el.trouby všeho druhu, várné konvice, žehličky, pračky a myčky, el.čerpadla vody, ty prodlužky a podobně). Což ovšem laik, bez možnosti změření el.přístrojem, nemá možnost nijak zjistit. Takže občasnou kontrolu měřením u spotřebiče (aspoň ohmetrem i v běžném multimetru za pár kaček), bych každému, i laikovi, doporučoval. Což je bezpečné a i když nejde o měření odpovídající požadavkům norem, tak alespoň prověří, že je ochranný vodič spotřebiče na kostru spotřebiče připojen a propojen na zdířku připojovací zástrčky. Měření se provádí mezi vodivou částí spotřebiče a ochrannou zdířkou ve vidlici zástrčky. A třeba u el.sporáku nechat, vzhledem k tomu, že jde, bez odkrytí připojovacího místa, o nerozpojitelné připojení, v určitých intervalech, propojení ochranného vodiče zkontrolovat měřením odborníkovi.

Toto končím svým oblíbeným "bonmotem", který jsem vždy dával k dobru při školeních z vyhl.50/78 Sb. : elektrické zařízení nezraňuje, to většinou "pouze" zabíjí!*tyty*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]