Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární sestava

Od: art13® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chci poprosit i radu . Tento obor jde úplně mimo mou hlavu a ikdyž jsem hledal nějaké info , jsem stále úplně vedle.
Potřeboval bych vyřešit malou ledničku na 3-5 dní u vody v létě když budu na rybách. Zatím bych jí umístil do maringotky a později bych ji využíval na cesty a spaní venku v osobním autě nebo v bivaku.
Napadla mě varianta pořídit baterii díky které bych ledničku napájel. Investice do baterie není problém, protože jí stejně občas využiju na rybářský člun, nebo se kloním i k nějakému solárnímu systému abych mohl případně baterii namístě i dobíjet. Solární systém by neměl být namontovaný napevno na střeše maringotky .
Dokázal by mi někdo poradit, jak nejlépe za rozumnou cenu vyřešit?
Napájení ledničky, nabíjení telefonu + kdyby šel napojit notebook , bylo by to ideální , ale primární je ta lednička kvůli lékům a jídlu .
Moc díky za rady a odpovědi které budou podány pro laika :D

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomas11*
hodnocení

2x

Z praxe - jako bývalý chlaďař , rybář, majitel solárního systému na obytné lodi , pro váš účel doporučuji něco jako na obr.

Buď novou nebo z druhé ruky - napájení 12V , 230V , propan butan - pro vás z 2kg bomby.

Solární sestava
hodnocení

Díky za rady , tohle jsem zvažoval jako první, ale kolegové rybáři mě varovali, že dlouho trvá než se nachladí, na více dní prý super, ale na 2-3 dny nefunkční, ale já nemám zkušenost, tak budu rád za každou radu .

tomas11*

však doma si ji zapnete do zásuvky, v autě do 12v zásuvky , a venku na bombu , -jinak tato truhla je nachlazená do 4hodin v ní máte okolo +- 3 stupňů C , problém není jen musí fungovat správně a být ve vodováze (je to absorční systém) v případě potřeby můžete vložit z domova namraženou petku vody kterou pak stejně spotřebujete.Ale musí to být truhla ,jinak se to pro váš účel nehodí.- truhlu otevřete a žádný studený vzduch vám z toho nevyteče jako z normální lednice.

hodnocení

Díky za radu, první měsíce jí budu mít na stálo s maringotce a od příštího roku už vozit domů, takže pak už nebude problém s namražením

tomas11*

No jo tak k vodě? nebo do maringotky (tam možná ten solární systém)- to je velký rozdíl ,ale i do maringotky bych volil propan asi větší lednici , to fakt záleží pro jaké využití , jenom - solárka a kompresorová lednice se vám značně prodraží ale pak to chce už udělat pro všechny spotřebiče a vymoženosti.

No nic - jen vy víte k čemu to přesně má sloužit , a já to beru zase z pohledu letitých zkušeností od vody a pod.

Přeji Petrův zdar a hezké chvíle u vody.

hodnocení

Maringotku mám jen do konce roku, takže bych rád řešení které využiju i nasledně kdy už nebudu mít maringotku a budeme k vodě jezdit osobákem a budeme spát buď v autě, nebo v bivaku.

tomas11*

Tak to bych na solár zapomenul.

hodnocení

0x

Prvně si musíš ujasnit vlastně jakou ledničku vůbec chceš...Chladnička má celkem velký příkon a to ať absorbční, tak kompresorová obzvlášť... Taková (absorbční) 24L má 45W... (50L/60W). Tak si spočítej, jak ti dlouho pojede na 100Ah akumulátor.. 100:3,75=26 hodin.. A to je baterie velká jako vepř. Obvyklá automobilová je tak okolo 60Ah... A pokud chceš nabíjet tento akumulátor , tak by ty panely ze zkušenosti měly mít poměrně velký výkon, neboť jejich udávaný výkon je ve skutečnosti maximální a v praxi krátkodobý.. Za předpokladu velmi slunečného dne. .A to by ještě chtělo MPPT regulaci...

Viděl bych to tak na panel 150-200W určitě...

Není to jenom o nějakém levném řešení a zakoupení obyčejného akumulátoru..

hodnocení

Ledničku bych pořídil takovou která se bude hodit , potřebuju na jídlo pro dva na pár dní a na nějaké léky. Takže spíše se podřídím tomu co je reálné ( jestli to reálné vůbec je ) . Baterii budu mít určitě boat007.cz/... , protože tu použiju i na člun , případně bych koupil ještě boat007.cz/... právě na dobíjení třeba telefonu, notebooku a případně nějakého osvětlení .

riva
hodnocení

0x

Nejlevněji nakonec vyjde druhá baterie (olověná? LiFePo?), která by se dobíjela nastartováním auta a držením na zvýšených otáčkách. Ale jestli chcete experimentovat s fv panely, tak na http://mypower.cz/ najdete spoustu informací. A k baterii je potřeba měnič, který zvládne i proudový náraz při sepnutí kompresoru lednice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]