Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

IRobot hlásí chybu 8

Od: berger® odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer, stávkuje mi Kraken. IRobot Roomba 966, vyjede z doku a po metru zahlásí chybu 8. V aplikaci v mobilu mi tvrdí, že jde o problém se sběrným košem - robota jsem vyfoukal kompresorem, koš také, filtry a kartáče nové, chyba se opakuje. Aplikace tvrdí, že možná bude nutné vyměnit koš. Nechápu proč, je to jen kus plastu, kde nic není.

Ovšem na stránkách výrobce se uvádí, že chyba 8 je problém s baterií, s tím, že robot pípne a nahlásí chybu. Jenže robot nepípá. Baterii jsem vyoperoval a naměřil na ni 0,05V. Měřením si nejsem jistý, trochu v multimetru plavu a zdá se mi to příliš málo na to, aby to krakenem pohlo a ještě stihl zahlásit problém. Osobně si myslím, že je baterka KO, po třech letech provozu, kdy krakena vypouštím třikrát denně. Prosím o názor - myslíte si, že to bude baterkou?

doplněno 15.05.21 14:53:

Chlapi,díky. Včera jsem objednal nový aku, dojde v úterý, dám vědět, jestli kraken žije.

doplněno 18.05.21 12:32:

Tak jsem v pasti. Došla nová baterie, nabil jsem ji a vypustil krakena. Ujel metr a "chyba 8".:(. Problém přetrvává...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanesmj
hodnocení

2x

Dobrý den,baterie v iRobot Romba má napětí 14.4V - pokud jste naměřil 0,05V - měřil jste špatně(při tomto napětí by se vysavač ani nezapnul.

Multimetr přepnout na Volty (DC) a měřit na větších ploškách na baterii. Ale tím určitě kapacitu nezměříte - jen napětí na prázdno.(kapacitu by jste zjistil - zatížit baterii konstantním proudem(třeba 1A) - měřit napětí a čas do min hodnoty napětí povolené výrobcem baterie)

Šlo by řešit OZ jako komparátor a nějakou časomíru (digitální stopky)- kde by se nastavilo minimální napětí na baterii.Po nabití by se článek začal vybíjet konstantním proudem 1A a komparátor by porovnával velikost napětí na baterii s nastaveným minimálním napětí na komparátoru - po dosažení minima by komparátor odpojil baterii od zátěže(třeba přes relé) a zastavil stopky pak stačí vynásobit proud a naměřený čas v základních jednotkách.

Pokud vysavač vyjel z doku a po metru zahlásí chybu - je to jasné baterie je KO - už nemá tu kapacitu (skoro žádnou kapacitu :)

S pozdravem Honza

hodnocení

Zkusil jsem to znova, měřák na DC do 20V, výsledek 0,03 ,přepnul do 2V, výsledek 0,035...:(. Cvičně jsem zkusil tužkovou baterku, ta dala 1,53... Druhý odstavec - to je, jako by jste na mne mluvil svahilsky *smich*.

S pozdravem taky Honza.

hanesmj

Měřil jste dobře :)

Na 100 % vadná baterie:)

Honza

inspa*
hodnocení

2x

Čistil jste i motorek? Na youtube je několik videí pro chybu 8 - a vždy tam šlo o zaseklý motorek.

hodnocení

Inspa, právě teď jsem to rozebral. O tom motorku jsem nevěděl a je to kouslé... Sekla se vrtule v jedné poloze, protočil jsem ji a v témže místě se kousla znova, nějaká deformovaná. Jdu modelařit a budu doufat, že to motorek přežil.

hanesmj

S tím motorkem to dává smysl :)

Po nabití roomba vycouvá z dokovací stanice - pomocí dvou manévrovacích motorů - až docouvá , nahodí motorek na vysávaní a jeden krajní sběrací a dva pojezdové(manévrovací) - pokud by se vysávací motor zasekl - zvedl by se odběr na baterii a roomba by zahlásila chybu 8

smode*
hodnocení

0x
Hezký den Bergere. Akumulátor si prošel podle všeho více než 3000 cykly, tzn. ano, přikláněl bych se k tomu že to má "za sebou". Vlastně se docela divím že vydržel tak dlouho :)

hanesmj
hodnocení

0x

1.Vytáhnout novou baterii a změřit napětí na baterii.(zda je plně nabitá 14,4V) - při té příležitosti zkontrolovat zda nejsou zoxidované kontakty v roombě - po případě očistit.

2.Pokud se nepletu - nabíjecí(napájecí )adaptér - konektor lze odpojit od dokovací stanice a připojit přímo do roomby, nechat takto nabít do plna. - před tím zkontrolovat multimetrem napětí na konektoru napájecího adapteru DC 22,5V

3.Další zběžný test - zatížit novou baterii - třeba halogenovou žárovkou 12/50Wattů - i více dvě žárovky 12V/50Wattu paralelně (100 Wattu) - a měřit napětí na baterii multimetrem na rozsahu DC - zda není nová baterie kaput.(napětí by se mělo držet okolo 14,4V

Pokud při zatížení 100 Wattů půjde napětí rychle dolů - (nová) baterie je KO

Pokud bude baterie zatížena 50 Wattů a 12 Voltovu žárovkou - 50/12=4,17 Ah (4170 mAh) - nová baterie (3300 mAh by měla vydržet tak 45 min při této zátěži - ale určitě netestovat tak dlouho - stačí pět min jen pro představu.

Pokud není baterie originál - nemusí se vůbec nabíjet

homesupport.irobot.com/...

hodnocení

*ua* Děkuji všem, neshniji ve špíně, Kraken už šlape. Vyčistil jsem ten motorek ve sběrném koši, zkusmo dal starou baterii a "chyba 8". Dal jsem novou baterku a vše OK. Prostě se sešly dvě závady.

smode*
18.05.21 17:24
*palec*
inspa*

Tak paráda :) Mě ten motorek napadl víceméně náhodou. Sám mám vysavač Xiaomi Roborock S5 a tam je více než častý problém s motorkem lidaru. Prostě se kousne a netočí lidarem. ˇV tomto případě je nutné vysavač rozebrat, motorek připojit na 9V baterku a nechat protočit, pak vše jede jak má. Je to opruz, poprvé když se mi to stalo, tak jsem byl nešťastný, že to celé budu muset posílat přes půl republiky na servis. A vida, pomohl strejda Google - nakonec taková prkotina :D Jelikož se to občas opakovalo, koupil jsem za 150 Kč nakonec nový motorek z Aliexpresu a vyměnil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]