Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Senzory a světla na chodbách bytového domu

Od: drenko odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, ve tří patrovém bytovém domě máme na chodbách světla, která jsou ovládaná na každém patře tlačítkem, vždy se rozsvítí na nastavenou dobu na časovači světla ve vsech poschodích.
Byl jsem požádán, jestli bych to nemohl předělat tak,aby v každém patře byl pohybový senzor, který by snímal pohyb v každém patře zvlášť. Rozsvítilo vy se pouze patro ve kterém byl byl pohyb.
Kdybych to předělal, bylo by pak potřeba splnit ještě nějaké podmínky?
Musela by se třeba udělat možnost, zapnout všechna světla ručně?
A revize také?
Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Proč to máte dělat? Má to nějaký smysl?

Tak ještě pro ty pomalejší ..

Tři patra - tři LED svítidla po 10W (svítí jako blázen). Pokud budou svítit všechna tři dejme tomu dohromady hodinu denně, bude roční spotřeba 3,65 kWh. Tedy asi 15 Kč. Pokud bude svítit vždy jen jedno patro, ušetříte ročně 10 Kč. A budete muset vytvořit složitý systém snímající schodiště tak, aby byl člověk vždy některým čidlem viděn a tedy mu osvětlení nezhaslo po cestě a současně s tak malým dosvitem, aby stejně nesvítilo celé schodiště než sejde tři patra. Ovšem krátký dosvit znamená, že jak se zastaví, zhasne ..

hodnocení

2x

Je to dnes běžný způsob osvětlení chodeb. Předělat to ze stávajícího zapojení není problém, ale měl by to dělat elektrikář s příslušnou kvalifikací. Následovat by měla revize.

Ano, podle předpisů by měla jít zapnout všechna světla zároveň i ručně (většinou tomu tak ale není). Je to pro případ nouzového stavu (požár, evakuace...), nebo třeba kvůli údržbě chodby (je protivné, když Vám při mytí schodů zhasíná světlo, kdykoliv se zastavíte). To už ovšem tak jednoduché není, ale lze to vyřešit třeba dalšími svítidly na samostatném okruhu, případně dvěma nezávislými žárovkami v jednom svítidle (na stejném okruhu).

doplněno 14.05.21 09:58:

Osvětlení se senzory je sice pohodlné, ale jestli mysíte, že ušetříte, tak na to zapomeňte. Vždy Vám sice bude svítít menší počet žárovek kratší dobu, ale ty senzory berou sice minimálně, za to však 24 hodin denně.

Já to zaváděl v domě o 8 podlažích. V domě jsou místa, kde se musí rozsvěcet i ve dne. Na ručně ovládaný "automat" se tak kvůli pár vteřinám v těchto místech rozsvěcelo 25 žárovek na dobu 3 minut. Tam už to smysl má. Pro 3 patra je to celkem zbytečné.

hodnocení

0x

Revizia instalacie spolocnych priestorov ma intervaly zo zakona (bezny dom 5 rokov, starobinec menej). Po zasahu do rozvodov by ste asi potrebovali novu.

Vyznam to nema, dajte si tam LED svetla a nechate to cele svetit, ako to je teraz. Spinanie senzorom = caste spinanie a kazdy zdroj svetla najviac trpi zapinanim. Mozno usetrite 200 CZK rocne na spotrebe, ale na ziarovkach (alebo ich LED nahradach) zaplatite kvoli skrateniu zivotnosti 500 CZK.

Pri 3 poschodiach to vobec nema vyznam riesit, zamyslal by som sa nad tym v 20 poschodovom veziaku.

hodnocení

0x

U babičky v 7-mi patrovém paneláku je to řešené tak že na každém podlaží je na stropě svítidlo a vedle něj pohybové čidlo. Na stoupačce kde jsou elektroměry a hlavní přívody do jednotlivých bytů je vypínač kterým se přepíná: SVĚTLO ČIDLO / SVĚTLO TRVALE ÚKLID(což vyřadí čidlo z provozu). Takže vlastně musí být přívod 230V ke každému světlu a k čidlu, a na stěně vypínač kterým se přemostí čidlo v případě úklidu.

hodnocení

0x
U jedné takové rekonstrukce sem se také podílel, tam jsme stávající svítidla měnily za nové plus do každého podlaží přidaly svítidlo se senzorem.
Pokud uděláte jenom menší změny které neovlivní stávající ochranu před úrazem elektrickým proudem tak stačí jen doplnit do dokumentace.
Pokud přidáte nové obvody je už nutné udělat dílčí výchozí revizi.

drenko
hodnocení

Lidé to u nás chtějí, na chodbách je přítmí i přes den a po vstupu do suterénu, kde je druhý východ z domu je opravdu málo světla.
Dům má 3 patra a jedno přízemí, má i výtah tak pěšky chodí jen občas někdo, spíš výjimečně.
Jde mi i o to, když bych to dělal já, zda se lidé v domě po mě nepovezou závistí, že jsem si za práci vzal peníze, je to samozřejmě přes fakturu přes bytové družstvo.
Navíc pokud by mě pak měl pořád někdo upozorňovat, že by chtěl seřídit senzor trošku jinak a chodili za mnou i po záruční době, tak by mi to za to nestálo a nechal bych to udělat někomu cizímu.
Jaký je váš názor?
Děkuji

Můj názor? Nechte to udělat někomu jinému.

Už proto, že (soudě podle dotazu) asi nemáte vyhlášku 50, minimálně § 6.

A že se na tom furt někomu nebude něco líbit se můžete spolehnout.

Když je tam přítmí, je problém zmáčknout tlačítko?

ra252 - není problém zmáčknout tlačítko. Problém je ten, že po zmáčknutí tlačítka svítí i ve dne zbytečně celé schodiště (v mém případě 25 žárovek) několik minut, kdežto po sepnutí senzorem svítí jen jedna žárovka v temném koutě pár vteřin. Pro třípatrový dům to ale velký smysl skutečně nemá.

Když tam nebudou žárovky, ale LEDky stejného světelného výkonu, spotřeba bude zanedbatelná.

jabraka*
hodnocení

0x

Jedná se také o to,že u nás chodba od výtahu k tlačítku znamená,několik kroků zcela potmě.Protože se dají připojit místo původních s tlačítkem,aniž je potřeba měnit rozvody,je velice výhodné.Spotřeba 10 % půvpdního.jedno z mnoha svet-svitidel.cz/...

JABRAKA

"Spotřeba 10 % půvpdního"

To sice ano, ale jen pár minut po dobu svícení. Mimo tuto dobu je spotřeba u klasického zapojení nulová. Senzory sice odebírají proud minimální, za to ale 24 hodin denně, 365 dní v roce. U 25 klasických žárovek jsem po přestavbě prakticky nezaznamenal rozdíl, který by stál za řeč. Po namontování LED žárovek počítám, že bude spotřeba se senzory dokonce vyšší, než by byla bez nich.

Co se týká komfortu a pohodlí, tak jsou samozřejmě senzory ve výhodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]