Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Telefon na focení do 15 000 Kč

Od: had2021 odpovědí: 12 změna:

Zdravím, rád bych zjistil váš názor na to, jaký nejlepší fotomobil vybrat ve zvolené cenové kategorii. Zatím jsem měl vždy levnější střední třídu jako Xiaomi Redmi Note 8T, ale kvalita fotek mi prostě nevyhovovala (lidé si ho sice v recenzích pochvalují, ale fotky jsou i při mírném zvětšení jako omalovánky a to platí i u dražších modelů nejen u této firmy). Nechci si ale zatím vybírat zrcadlovku, protože chci jednoduše "univerzální" zařízení. Pokud bych si ale vybíral foťák, zvažoval bych Nikon D3500 a proto chci i telefon v podobné cenové kategorii. Četl jsem že spousta lidí kvůli focení preferuje např. iPhony, vyplatí se tedy připlatit za novější modely nebo sáhnout po starší generaci? Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jestli ti opravdu záleží na fotkách, ale nechceš kupovat něco za drastické ceny, tak si kup kompaktní foťák. Vejde se do kapsy a s nadsázkou mohu říci, že skoro každý kompakt udělá lepší fotky než nějaký mobil. Už prostě z principu fyziky.

Např. Canon Ixus 285HS, Panasonic Lumix DMC-TZ 90, Panasonic Lumix DMC-TZ 100, Canon PowerShot G1 X Mark II, nebo Sony CyberShot DSC RX 100-III.

sirokko
hodnocení

4x

Už se tu ty zvětšené omalovánky mobilem řešily jednou. A moje rada byla dehonestována tím, ať jdu s foťákem někam, že tazatel chce na focení mobil. Tak nevím, jestli jsi ten dotaz pokládal tehdy ty nebo kdo.

Mobily jsou sice jinde, než před pěti lety, ale já si dovoluji tvrdit, že co se focení týče, narazily na své limity. On ten mobil může mít třeba skvělých 48 megapixel, ale k čemu to je, když čip je malý jako špendlíková hlavička.

Takže píšu to znovu a ještě jednou. Pokud chceš na focení mobil, je jedno, co dnes koupíš. Všechno bude při zvětšení jako omalovánka. Způsobuje ji právě čím dál větší počet pixelů na čím dál menším čipu. Spolu s malým otvorem "objektivu" na takovém pixely přehuštěném čipu dochází k takzvané difrakci, což způsobí právě rozlití hran v detailech obrazu. Světlo se prostě za malou štěrbinou "objektivu" ohýbá i na sousední pixely, proto že jsou malé a hustě vedle sebe. Takže buďto malý čip s menším počtem pixelů, ale při zvětšení tam budou zuby rastrového obrázku, anebo malý čip s obrovským počtem pixelů, ale bude to při zvětšení sice bez zubů, ale omalovánka.

To jsou ony zde zmiňované fyzikální zákony optiky u mobilních telefonů. Více se s nimi už dělat bohužel nedá.

smode*
hodnocení

2x
Hezký den. iPhony ano, nicméně dal bych osobně na recenze s reálnými fotografiemi. To co se uvádí u telefonů za foto parametry berte spíše s rezervou. Každopádně stále platí že zkratky neexistují - tedy telefon je k telefonování a s žádným telefonem neuděláte už vzhledem k objektivu nikdy snímek jako s fotoaparátem. Vaše cesta je ale také v pořádku - dnes jsou lidé zvyklí na stále se zhoršující kvalitu spotřebního zboží - tedy i fotografií - tzn. jestli fotíte s mobilem nebo ne stejně skoro nikdo nepozná.

hodnocení

1x
Telefon je na "volání", fotoaparát na focení. Fotit mobilem je je něco jako " napůl "...
snake2021
hodnocení

Chápu že zrcadlovky i bezrcadlovky samozřejmě pořídí kvalitnější fotky a také vhodnější na pozdější úpravy. Ale myslím si že telefony jsou už někde jinde než třeba před 5 lety a pro běžného uživatele úplně stačí a fotky jsou stejně tak kvalitní.

ano, mobily jsou někde jinde každým rokem.. ale fyzika očůrat nejde

Nicméně fotky udělá dobré jenom dobrá ruka a sebelepší mobil nebo zrcadlovka fotku nevylepší. Od toho je zase photoshop

... hledal bych telefon s nižší cenovkou - Xiaomi Mi 9 6GB/128GB

snake 2021 - zdá se, že jsi ještě neviděl kvalitní fotku, když můžeš tohle napsat.

hodnocení

1x
Můj názor je, koupit si dva přístroje.
Ale na druhou stranu také záleží, k čemu to vlastně chceš používat. Pokud jen k nějakým pár fotkám který stejně hned mlaskneš na Facebook, tak je úplně zbytečný luxus si kupovat jakýkoliv foťák a bohatě stačí ten co je v běžném telefonu. Pokud to máš k jiným účelům, je lepší mít samostatný foťák.
Taktéž je třeba mít na paměti, že sebelepší foťák není zárukou dobrý fotky.

snake2021
hodnocení

1x

Ještě upřesním použití. Fotím památky a především přírodu a snímky chci jako vzpomínku prostě kvalitní, protože si je chci zobrazit např. na PC nebo je i sem tam vytisknout. V budoucnu stejně k 2 přístrojům možná nakonec dojde, ale nyní potřebuji nový telefon s tím, že když už ho použiju i na focení, bude výsledek stát za to. Když se ale podívám ale na střední třídu tak i přes dobré recenze jsou při zvětšení prostě jako namalované, proto jsem taky zvolil trochu větší limit.

Tak v tomto případě bych koupil naprosto obyčejný telefon a ušetřené peníze přidal k penězům na dobrý foťák.
Když koupíš telefon za pět, tak za deset seženeš použitý foťák a fotky budou někde úplně jinde, nežli barevné fleky z mobilu.

Proč jednou had2021, podruhé snake2021?

hodnocení

0x

Řešil jsem podobnou věc loni a chtěl jsem eliminovat právě nutnost nosit v kapse kromě mobilu kompaktní foťák, který navíc mechanicky dosluhoval. Koupil jsem Huawei P30 Pro New Edition.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]