Ahoj.Mám měnič 3000w. Výstupní volty jsou v pořádku, ale místo 50Hz mám na výstupu cca 1500Hz plus-minus 50Hz a to i při zátěži. Porovnával jsem to s jiným měničem,který mám a tam to bylo v pořádku. Nevím co mi tam odešlo. Je vůbec tato závada technicky možná? Děkuji za radu. JIŘÍ
Frekvence je změřená špatně. Bez osciloskopu nemá smysl dál uvažovat.
ikarus*
Proč špatně? Ve všech zásuvkách, které jsem zkoušel změřit mi to naměřilo 50-51hz. Na jiném měniči 50-51hz jen na tom problémovým 1450-1520hz. Měřením to bude asi těžko.
Je jedno jestli ten multimetr měří dobře nebo ne. Bez osciloskopu s tím stejně nic neuděláte.
gazda*
V zásuvce a možná i v druhém měniči je 50Hz čistý sinus. Ten Váš může mít modifikovaný sinus a s tím může mít ten multimetr problém. Proto jediná možnost je měřit osciloskopem. Přímo k závadě Vám musí poradit někdo zdatnější v elektronice nebo někdo, kdo už podobný problém zažil.
Těžko takovou závadu opravovat na dálku. Obecně došlo v důsledku nějaké závady na primáru ke změně kmitočtu měniče, proč se to stalo je od mého PC otázka pro křišťálovou kouli.
A opravdu má 1500 Hz výstupní "sinusovka"? Není to frekvence modulace, ze které se sinusovka tvoří? Jak jste to měřil? Chtělo by to ideálně vidět na osciloskopu.
Měřil jsem to multimetrem , který umí měřit přímo kmitočet. Jak píšu, porovnával jsem to s dalším měničem, kde mi to ukázalo 5lHz, takže to měří dobře. Špatně mi svítí ledková světla na 220v a led televize mi funguje jen když otočím vidličku v zásuvce jen na jeden způsob. Obráceně jako by do ní nešla vůbec šťáva. S tím druhým měničem je vše ok
Ak to merate nejakym cinskym smejdom za 500 CZK, tak tomu vobec neverte, aj ked to inde ukazuje 50 Hz. Potrebujete osciloskop a oprava menica s takym vykonom si ziada aj dalsie vybavenie + znalosti + prax. Tiez pri merani na odkrytovanom menici alebo opravach si musite byt vedomy toho, kde je nebezpecne a kde bezpecne napatie. Aj skrat na 12V strane, ak je tam velky akumulator, moze viest k obluku, poziaru ...
Čistou sinusovku má měnič, který je v pořádku. Tento je ale evidentně vadný. Na výstupu je nejspíš nějaká chlupatice, kterou multimetr vyhodnotí jako vysokou frekvenci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.