Dobrý den, měl bych dotaz jak lze sčítat napětí a proud solárních panelů? Lze vůbec sčítat napětí u solárních panelu? Mám to zapojit za sebou nebo vedle sebe. Koupili jsme špatný panel a už nejde vrátit. Je 12V a chceme s nim nabíjet 12V baterii, takže chyba veliká v nepozornosti. Myslíte, že stačí koupit ještě jeden a zapojit je, aby se sečetli?
Panely lze zapojovat sériově-za sebou (zvýšení napětí) i paralelně-vedle sebe (zvýšení proudu). (I kombinace) Jaký máte regulátor? Nebo se jedná o takový ten 20W panel (běžné nazývaný 12v) se svorkami přímo na autobaterii (bez regulátoru), který dává až 18voltů? doplněno 21.04.21 09:21: PWM regulátor otevírá již při 8V, ale k nabíjení dochází až při napětí vyšší(z panelu) než je napětí baterie. (PWM umí napětí z panelu jen snížit). MPPT regulátor je v tomto směru efektivnější a umí napětí z panelu zvýšit a dobíjet i při nižším napětí panelu než je napětí baterie. (MPPT zcela upravuje hodnoty dle potřeby) Samotný panel monokrystal/polykrystal je tvořen z menších panelu spojených sériově i paralelně. K dotazu, můžete spojit dva 12V panely sériově a vytvořit jeden 24V za předpokladu, že jejich umístění bude blízko u sebe (nesmí být jeden panel osvětlený a druhý neosvětlený). Pozor na napětí naprázdno !PWM regulátor při nabíjení 12V baterie snese maximálně 24V naprázdno z panelů! Rád bych Vám poradil více, ale neuvidíte žádná fakta. Jen mám panel 12V (reálně může mít napětí na prázdno 21V a v zátěži 18V a je dostačující) a pak píšete nějaký regulátor... Pro představu vkládám štítek 12V panelu, který je dostačující k nabíjení 12V baterie při použití i PWM regulátoru.
Napětí při zapojení do série se samozřejmě sčítá. Panely by měly být stejné (hlavně co se týká dodávaného proudu). Ovšem když použijete dva 12 V panely, budete potřebovat pro nabíkení 12 V baterie ještě nějakou regulaci. Výsledných 24 V by bylo moc.
Ano, to se jsem zapomněl zmínit. Máme regulátor pro nabíjení 12V baterie, takže snad reguluje od těch 13V. Takže říkáte, že když je zapojim za sebou, tak se mi zdroj sečte a budu mít 24V nebo jste myslel, že se to dá běžně zapojit?
Ano, budete mít 24 V a dá se to tak běžně zapojit. Jen pozor na dodržení polarity (+ jednoho panelu spojit s - druhého panelu, z volných svorek odebíráte proud).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.