Nejste přihlášen/a.
Před Vánocemi došlo ke konečném uspořádání vysílacích podmínek DVB-T2 na vysílači Jeseník - Praděd. Po novém naladění TV jdou všechny dostupné stanice v plné kvalitě, jen všechny TV Prima jsou rušeny průjezdem aut a to velmi často až po výpadek signálu (černá obrazovka). TV přijímač je zapojen na anténu Tesla TE-345 přes set-top box pomocí svodu o délce asi 3 m přes rám dřevěného okna. Místnost se nachází ve druhém patře nad silnicí. Vzdálenost vysílače asi 35 km východně. Je faktem, že se jedná o údolí mezi kopci bez přímé viditelnosti a podle signální mapy docela problémový prostor. Ovšem žádný problém s jinými stanicemi, pouze TV Prima (všechny). Když se uklidní provoz na silnici, tak i Primy jedou OK, jinak reagují alespoň rozpadem obrazu na 80% vozidel, při průjezdu více vozidel za sebou černou obrazovkou. Vzhledem k poloze u státní silnice 11 nejdou stanice mimo noční dobu sledovat. Na zkoušku jsme připojili jinou (modernější) TV se zabudovaným dekodérem T2 bez set-top boxu a výsledek stejný. Nemá někdo nějakou radu na co se zaměřit? Zkoušeli jsme bez účinku i koaxiál s koncovými feritovými kroužky. Těším na jakoukoliv radu a předem moc děkuji. Petrik
Měl jste ten zesilovač vmontovaný přímo v anténní krabici nebo vložený až do koaxiálního kabelu?
Pokud byl přímo v krabici, musí se nahradit symetrizačním členem, koax nemůže být zapojen přímo na svorky zářiče-dipólu.
A pokud je koax ještě starý zelený, (nebo bílý pokud je venku), doporučuju ho vyměnit.
Původně byl zesilovač vložený do svodu před před Tv. Anténní krabice je vodotěsně a nerozebíratelně uzavřena a připojení koaxiálu je řešeno vodotěsně zalisovaným F konektorem.V prvním okamžiku jsem dokonce zapřemýšlel zda by nemohl být v přípojné krabici též zesilovač. To jsem vyloučil - původní montáž dělala před asi třemi roky firma a vše fungovalo až do poslední reorganizace na vysílači před Vánocemi. Provedl jsem tedy restart a spustil automatické vyhledávání a uložení stanic. Obraz u většiny byl přesaturovaný a přeostřený, nastavení hodnot na Tv moc nevyřešilo. Po odpojení zesilovače zobrazení 100%. Druhý den mi však majitel volal o problémech s Primou (po naladění předcházející den asi v okamžiku krátké kontroly stanic nejelo žádné auto). Po ověření skutečnosti o špatném příjmu i u ostatních stanic Prima jsem na zkoušku vrátil původní předzesilovač. Došlo pouze k popsanému zhoršení obrazů a problém s rušením stanic Prima se neodstranil. I původní koax byl bílý a ten nyní používaný (od Vánoc nový) též, jen má na obou koncích navíc feromaknetické průchodky a trojí stínění (bez jakékoliv změny na příjmu).
No to je uplně jednoduché!
Přijímáte kanál 28 multiplex 22-- tj.530 Mhz.Ten obsahuje právě vesměs tyto stanice.
S tím kmitočtem máte prostě problémy.Stačilo by třeba někde uříznout shnilý okap a tim
by jste změnil homogenitu pole a šlo by to. Problém je ale najít ten okap.
Jinak musíte manipulovat s anténou.
jestli to dobře chápu tak anténa je připevněna na domě a svodem přes okno...podobné rušení se tu řešilo od trolejbusů, moc možností nemáte. Dát na půdu? Je správně polarizace? Je to holá anténa nebo se zesilovačem?...Je koax dobře zapojen hlavně na straně TV stínění? Sice mne zde asi ukamenují ale zkuste na koax namotat cca 10cm pruh alobalu a posouvat po něm...když začne kostičkovat...
ještě mne napadá pokud máte dostatek koaxu tak ho o 10cm zkrátit a znovu zakončit, mohla by tam hrát roli i jeho vlnová délka...
Předně děkuji a odpovím oběma současně. Já sám měl doma asi 10 roků satelit (zdarma asi 20 programů), potom to prodali Italům a když postupně zvedali na asi 180 měsíčně a jak se zavádělo T2 tak stále přelaďovat tak mi došla trpělivost a objednal O2 TV (ještě se slevou 100 Kč za 2 zařízení) a nemám problém. Ten problém je vlastně u staršího souseda vdovce. On si nechal udělat celou sestavu na začátku přechodu na T2 a byl spokojen až do toho období před Vánocemi, jak jsem uvedl v dotazu. Mě jen překvapuje problém pouze u stanic TV Prima. Myslíte, že Prima by mohla mít jinou orientaci polarizace oproti ostatním stanicím? A pokud ano, znamenalo by to druhou anténu a slučovač? Jinak anténa je bez zesilovače, ale zkoušeli jsme i ten. Byl v původní sestavě, ale nyní byl obraz na zesilovač očividně horší a tak jsme jej odebrali. Dokonce jsme zkoušeli i ten alobal, to však asi mělo smysl v minulosti na nestíněné dvojlince. Nad tím zkracováním jsem uvažoval, ale nechtěl bych začít hned odřezáváním odrušovacích magnetů. Petrik
tak budete se divit, ale ten alobal múže fungovat i na koaxu...když nechcete stříhat, zkuste jinou šňůru. kde stříhat budete moci, možná bude stačit jen vyměnit zajinou, a jestli si myslíte že to tím být nemůže, tak se mýlíte, už se tu tákto vyřešilo několik problémů. Ano zesilovač může být u dostatečného signálu kontraproduktivní a vstupní díl není schopen silný signál zpracovat
jj, také by se mohlo stát že kabel je u antény, o níž nevíme kde je, upadený a drží buď jen stínění nebo jen střední vodič..
To je klasický případ porušení homogenity elektromagnetického pole.
Přijímáte odražené vlnění které muže být depolarizováno nebo odčítáno od sebe.
V tom případě je potřeba změnit umístění anteny nebo změnit směrovost.
Bůh ví co tam na tom vysílači provedli.
V krabici je aperiodický symetrizátor takže kontinuita jde změřit ohmetrem.
Ferity nejsou odrušovací na potlačení povrchových proudů stínění.
Pokud Vám tečou povrchové proudy(špatná asymetrie,nepřizpůsobení) tak Vám nepomůže
ani 20x stíněný kabel.ASi tak.
Nejsem přímo z oboru, jen co doposud život naučil a nyní ostatní pomáhají doplnit. I ty magnety jsem vyčetl na jiných stránkách a tam zase pomohly. Zatím jsem jen stále nepochopil proč to místní rušení (auta pod oknem) vadí jen na všech stanicích Prima. Jinak je mi jasné, že při silnějším signálu či větší vzdálenosti od silnice by se to neřešilo. To už máme i odzkoušené. Na opačném konci stejného domu (dokonce v přízemí u silnice) při stejné sestavě (přenesli jsme problémové zařízení a mají i stejnou anténu) se rušení aut neprojevuje. Z toho místa však asi nebrání signálu protější dům za silnicí. Přemístění antény přes roh domu na to místo by znamenalo nejen asi 25 m přívod, ale i jasný nesouhlas nájemníků. A já musím myslet i na to, že důchodce rád zaplatí, jen by to muselo být funkční, jinak je to v mojí režii. Ale děkuji moc za další podnět. Petrik
tady vstupuje do hry mnoho okolnosti, jedna z nich je i výkon signálu na multiplexu co šíři Příjmů,nemusí byt stejný jako u ostatních musí. Pak stačí mít anténu v slabším poli elmag.vlnění a je hotovo. Další co může hrát roli je možná změna polarizace, jestli je stejná pro DVB-T i pro DVB-T2 netusim. Umístění přijímací antény na štítu nebo na střeše, výška nad plech obou střechou, atd. Pokud mate pokojovou tak se nedivte. Anténa se směřuje ve třech rovinách: nahoru-dolu, dopredu-dozadu, otáčením doleva-doprava. Obvyklá chyba je ze se anténa da tam kde se mi to hodí díky třeba tramum. Tak se nad tím zamyskete. Další závada bývá v samotném kabelu, divili byste se kolik je takových případů. Dale rozbočovače a nakonec citlivost vstupu samotné TV. Pokoukejte také, jestli nemůžete přijímat i jiný vysílač z toho vaseho směru, protože v současném jedno frekvenčním přenosu, kdy všechny vysílače vysílají na stejně frekvenci dany multiplex záleží na tom který signál dorazí dříve a nemusí byt nejsilnější. Jestli taková situace přichází v úvahu ,nasmerujte anténu mírně jinam. No snad se zavádí. Jo a zesilovač dávejte az není z bytí, jinak může prezesilit a zahltit vstup TV.
Poznatky v uvedeném pořadí. Síla elektromagnetického pole vidět není, znamenalo by měřák a pózovat asi v 9 metrech po fasádě budovy. Polarizaci jste sám dříve komentoval, že z jednoho vysílače je pro všechny programy stejná a ostatní stanice jedou OK. Také jsem nikde nečetl o úpravách - před přeladěním vysílače byly v novinách inzeráty telekomunikací s popisem nutných úprav pro uživatele. Šlo v podstatě o schopnost Tv případně set-top boxu přijímat nový TVB-T2 a po jeho spuštění znovu přeladit. Anténa je na držáku přichyceného na hmoždinách do fasády ve výšce asi 9 m. Po přechodné období několik roků nebyl žádný problém. Umísit na střechu - snad jedině na komín a je to zase otázka signálu. Přístup bez nějaké plošiny docela náročný. Nejschůdnější by bylo vyzkoušet předozadní a hornodolní posun a případně vyrobit přechodku konzole, směrové natáčením se provedlo první na maximum podle příjmu stanic Prima. Pokud se hovořilo o půdě, myslíte možnost lepšího signálu pod eternitem? Rozbočovače nejsou (jen konektory v set.top boxu) a zesilovač u Tv byl odstraněn jako první. Ve směru Praděd o ničem moc nevím, myslíte nějaký místní retlanzační v cestě příjmu? Z velkých se kdys v začátcích Tv vysílání přijímal signál Brno-Kojál, je mnohem dál (100-130 km) přímočaře a v pravém úhlu k Pradědu. Asi taková je místní situace. Děkuji za další inspiraci a hezké svátky. Petrik
No moc možnosti mne nenapsda zkusit jiný StB nebo jiný kabel tam bych začal, a ještě bych zkusil ten Konal to země daleko neznamena ze nebude lepší příjem, ta anténa by to mela zvladnout
Jedna věc mi stále není jasná a tak se optám u znalého. To rušení vozidly je dáno odrazem či pohlcením nebo deformací signálu? V dřívějších dobách rušilo u benzináků jiskření od obvodů zapalování, dynam či spínačů. To už je dnes snad minulostí. Faktem je, že čím větší auto (hlavně autobus, nebo několik osobních aut za sebou) tím větší pravděpodobnost výpadku. A pokud jde o nějaký odraz či narušení homogenosti signálního pole, proč jen u stanic jednoho poskytovatele (Prima). Děkuji za upřesnění. Petrik
Podívejte se.Chce to- si něco přečíst na toto téma.Jiskra je zdroj elektromagnetického záření a bohužel
je to právě s tím rušením celkově horší a horší.Dnes vyzařuje parazity všechno.Nejhorší je veřejná síť a
datové ovládání spotřebičů- popř.internet přes síť.To je opravdu hrůza.!
Vám to ruší jenom na 530Mhz .Důvodů muže být hodně.Homogenita vztažená k vlnové délce,parazitní
kmitočty atd. Jinak informace pro Vás: Na těchto kmitočtech dělá rozdíl v polarizaci napěťově 20db.
To je asi 10x utlumení signálu oproti normálu.Co se tam opravdu děje by bylo potřeba změřit spektrálním
analyzátorem.Málo kdo má, ale Ty možnosti.Takže laborovat a laborovat.Nic jiného Vám pravděpodobně
nezbyde.
nevím jestli to tu už bylo co je tam přesně za koax jestli je tam kvalita nebo šmejd, jinak nezbude než pozvat televizáka s měřákem.
to co napíši nyní se nebude asi nikomu líbit ale to neva: Elektromagnetické vlněn se šíří postupnou vlnou. Každá frekvence má svoji vlnovou délku "lambda". a Ta vlnová délka má svoje minima a maxima, viz obr.
Nyní si přestavte, že se vlnová délka frekvence 530MHz pro Primu dostane na vstup TV ve svém minimu, protože kabel je tak dlouhý že se to minimum shodou okolností, trefí do místa konektoru u TV. Otázka je: jaké napětí je na vstupu TV kdž kmitočet právě prochází nulou? No žádný... a to může být ten problém. Proto jsem kdesi navrhoval kabel vyměnit a mít možnost ho zkracovat, tedy né zalité konce ale montovatelné konce. Kabel to nechce ani tak 3x stíněný, ale především venkovní s vnějším průměrem 7mm na to F konektor F 7mm a pozor střed Cu takže nejméně 15,-/m.
A už jsem vyčerpal vědomosti. Jestli se vám to zdá blbost tak dodám: kdysi když se zaváděl 2.program ČT a dělaly se konvertory do TV jsem jeden takový montoval u kolegyně. Nebylo možno to rozchodit i když jsem ten konvertor naladil doma ve svéTV. Drbal jsem se s tím snad půl dne. Pak mne napadl zoufalý pokus a střihl jsem kabel o 10cm a znovu dal koncovku, zapojil , naladil za 5 minut jsem byl pryč...ano pro danou frekvenci byl na kabelu nulový bod signálu...ta délka kabelu se chvala tak jako by byl pro tu frekvenci na konci kabelu zkrat...a to se u VF techniky děje není to žádný blábol..
nejde vložit tak odkaz cs.wikipedia.org/...
No to je opravdu blbost nebo neznalost.Tak to opravdu nefunguje.!
Hele-když stříháš koax a povede se Ti to- tak to je známka špatné symetrizace nebo nepřizpůsobení anteny
k napaječi.Kdyby jsi měnil koax pořád dokola za takzvaně lepší a takzvaně stíněnější ničeho nedosáhneš.
Nedosáhneš proto ,protože Ti tečou povrchové proudy po vnější části koaxu.Tam jsou pak obrovské ztráty
vlivem vyzařování do okolí .
Podivej se-koax je určen k dopravě energie postupnou vlnou ,ale na každé anteně(zářiči)je vlna stojatá
(pokud se nejedná o aperiodický zářič).S tím si musíš poradit jak to převést na postupnou vlnu a dopravit
to koaxem do přijimače.Postupnou vlnou na charakteristické impedanci.Ti měniči koaxů zde si vůbec
nic neuvědomují .Chovají se jako PC-elektikáři.Ztráty vznikají uplně jinde než si myslí.
Problém je také v tom že u takových anten je obtížné zachovat charakteristickou impedanci.( v celém
frakvenčním rozsahu).Tak asi tak.
To jsme mu už poradili ,že musí laborovat nebo si musí zavolat odborníky, kteří to změří.
Vrátil bych se ještě k tomu stříhání koaxu.Napsal jsi že je tam nulové napětí.To bych uvedl na pravou míru.
Je tam takové napětí a takový proud který odpovídá impedanci 75 ohmů.To je sice pěkné ale v každém
bodě koaxu je jiná impedance ( právě proto, že tam je stojaté vlnění na napaječi)No to je špatně,všechno
ostatní vyzařuje.Takhle je to ostatně velmi mizerný a super ztrátový laděný napaječ.(k ničemu).!
Koax pracuje s postupnou vlnou v celém rozsahu délky, se svou charakteristickou impedancí.(když je napasován).Proto
nezáleží na jeho délce připojení. Tak asi tak.
Komu se to bude zdát nesrozumitelné, tak ať mne omluví.
Děkuji za zájem. Ten majitel problému v současné době nějak netlačí. O možnostech jsem jej informoval a mám dojem že si přivykl (ostatní stanice jedou bez problému) a moc se mu nechce experimentovat. Také nějak poslední dobou polehává a počasí tomu také moc nepřeje. Když se na dva dny oteplí, tak jsou zase práce na zahrádkách a to nemluvím o věčném foukání větru. Mne by to samotného zajímalo a přemýšlím (po otevření 10.5. prodejny součástek) koupit kousek koaxu s koncovkami a cvičně přesměrovat na Brno-Kojál. Ale moc tomu nedávám, je to 3x větší vzdálenost. Ještě tu jsou 2 místní převodníky signálu (je to trohu mezi kopci), jen postavení tohoto domu je takové, že možností je více a všechny stojí za nic. Tady každý chytá odjinut (podle polohy domu) a polovina vesnice má satelitní příjem, ten však soused nechce (měsíční poplatky). Ale ani ten satelitní není určen všem, jedna část vesnice je pod lesnatým hřebenem a chybí viditelnost na satelit. Já sám (bydlím asi o 50 m dál) mám kabelovou TV po lince bývalého telefonu společně s internetem a spokojenost, jen to není zadarmo. Pokud se k něčemu dopracujeme, dám sem vědět. Hezký den.
Právě to není jednoduché. Rohový byt ve druhém patře, k oběma stranám přiléhá silnice (dům stojí na rohu křižovatky). Pod přesahující střechou fabion, střecha asi v 11 metrech. V úvahu by přišel jen průchod střechou (ta je ovšem bez průchodu na střechu). To už nelze považovat za jednoduchou maličkost. Petrik
Už samotný princip digitálního signálu vylučuje ,nebo značně omezuje,možnost ovlivnění televizního signálu elektromagnetickým rušením.Obraz je skládán úplně jinak,než kdysi analog.Vliv ovšem může být na napaječ antenního zesilovače.Tam se může namodulovat do signálu rušící jiskření ze zapalování automobilu.Já jsem zastáncem nepoužívání zesilovačů,přesvědčil jsem se mnohokrát,že po odpojení zesilovače,tam,kde se nějaké problémy v příjmu vyskytly,byl signál perfektní.
JABRAKA
jo a hele vysvětli mi jak se ten signál šíří, v jaké podobě? Ono něco tvrdit a nebo dokazovat není totéž, jak se šíří digitál vzduchem? Už se těším na odpověď...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.