Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Mám kotel Junkers CERASTAR ZR 18-3 AE a potřebuju poradít jak a co se musí vše udělat když chci dopustít vodu do kotle. Vým jen že se musí ke kotli zapojit hadice přes kterou tu vodu dopustím. Předem děkuji za odpověď.
Popis vývodů kotle. Prostřední je přívod zemního plynu nebo PB (propanbutan, pokud je na to přestavěn).
Zcela krajní jsou okruh radiátorů vytápění domu. Máte tam i takové kalhotky co by rozdělení na dva okruhy. Předpokládám, že je to možnost vytápění či nevytápění horního patra nebo pouze patra či přízémí nebo pouze přízemí.
Jako dobré, ale nikdy se nesmí oba kohouty uzavřít. Třeba v létě. Pokud by kotel byl nastaven na zimní režim II, tak by se snažil natápět radiátory. Pokud mu zavřete oba kohouty, tak se může zničit a nebo se roztrhne, protože vařící natopená voda nemá kam proudit a ochlazovat se v radiátorech bytů (vy jí to neumožníte zavřením ventilů).
Takže možnosti pouze! Oba otevřené. Otevřen Pravý a Levý zavřen. Otevřen Levý a Pravý zavřen. Nikdy oba nezavírat.
U podlahy je ventil pro plnění vody do okruhu radiátorů a zároveň pro vypouštění vody. Je potřeba odšroubovat víčko a připojit hadici a tu druhým koncem na plnění vodou. Ideálně druhý konec na roháček pračky. Jste v koupelně?
Zavřete kohout pračce a odpojíte hadici se studenou vodou od ní. Tu hadici použijete a napojíte na spodní ventil topení. Před odvíčkováním musí být pochopitelně uzavřen, jinak vyletí voda. Pustíte roháček vody do hadice od pračky a dole opatrně otevíráte ventil do radiátorů (ten na zemi - musíte na něj nasadit páčku madla pro otevření).
Sledujete přitom manometr kotle a přestanete plnit při 1.6barech (mezi 1 a 2 jsou 1,5 barů).
Zavřete ventily na obou stranách hadice a hadici vrátíte pračce.
Vrátíte krycí víčko a sundáte páčku spodnímu ventilu na podlaze, aby to bylo tak, jak je to teď na fotkách.
Je naplněno.
Vyfoťte ještě spodní část kotle (spodní dno, zda tam není kohout dopouštění.
Né všechny Junkersy ho mají. Takto může vypadat:
Děkujeme a jsme s mámou vděčni Vám všem,kdo nám odpovídáte,náš problém je,že nemáme za kým ,kam ke komu s tímto problémem jít,na koho se obrátit,.Opravdu se nalézáme v koupelně,a opravdu dle mámy se tenkrát ten kotel konstruoval,že by mohl vytopit a topit i v patře nad námi/my jsme v přízemí a nad námi je půda,kde by mohl být ještě další větší byt.Proto už tenkrát ti chlapi přemýšleli dopředu,.A ty trubky,šroubení a ty ventily co jsou POD kotlem,otec vůbec nepoužívalJen tu u země na dopuštění toho kotle.Protože si tam máma připadala jako v kotelně,tak má ty trubky jakoby zahaleny do "okrasného" hadru ,aby ty trubky nebyly vidět a aby se na ně taky neprášilo.Naproti je pak WC,pračka,umyvadlo.A také Vám rovněž děkujeme,hlavně já/jak už jsem zde zmínil,otec mne to nenaučil a ani mámě neřek/v případě,kdyby se s ním něco stalo/,.jak se ta voda dopouští,Už tedy víme na tom kotli,na co který knoflík je,Ale pořád nerozumíme a hlavně nevíme,hlavně já,abych tu vodu tam mohl konečně dopustit,Zda ten pravý knoflík(co se přepíná na léto a zimu a naopak¨),Zda ho otec vypínal na jedničku nebo na nulu,nebo zda s ním nemanipuloval vůbec--to je věc,kterou bychom NUTNĚ potřebovali vědět,máma si myslí,že něco musel vypínat,protože ten kotel,když to tam dopouštěl,tak nehučel,opravdu nevíme jak to dělal?Nebo,že by se to dopouštělo při té dvojce?To se nám zdá býti kravina,Tak jak?,na co to přepnout na tom kotli,abych to mohl dopustit?A když bych to přepnul/-uvidím co poradíte,tak jak dlouho počkat,aby šlo dopustit?Otec,říká máma,že asi něco přepnul a dopouštěl hned a taky od pračky/že se musela odšroubovat hadice k pračce-/,Takže Vás snažně prosíme i máma jak to máme udělat,přece ten kotel nemůže "jet",když by se dopouštělo,se nám nezdá,abychom něco nepokazili-o to nám jde.Ještě jednou Vás moc a moc prosíme o radu,DĚKUJEME!/kotel je starý asi víc jak 30 let/.Máma se bojí abychom nebyli bez tepla a tepllé vody.
Dej na nulu, aby kotel vypnul. Zhasne plamen, zastaví čerpadlo a vypne displej.
Doba po kterou si budeš připravovat hadici a připojovat na ventily je dostatečná k odstavení před plněním kotle pro dopuštění.
Akorát ten kohoutek u země pak otočit o 90 stupňů, aby tam mohla voda.
Jak je na videu hrouda7 youtube. Stačí otočit malinko, aby voda od pračky šla pomalu a stíhal si hlídat budík a rostoucí tlak vody.
Co k tomu napsat - připojit hadici ke kotli,druhý konec k vodě. Otevřít ventily,dopustit vodu na požadovaný tlak,zavřít,odvzdušnit,zkontrolovat tlak,znovu dotlakovat,uklidit. Více,pokud tu dáte fotky,jak to tam vypadá...
Není potřeba dopouštět. Tlak 1,1 bar je ideální.
Jinak na první fotce je vstup.
Napojit hadici a otevřít ventil, aby tam mohla voda dovnitř.
Použij třeba hadici od pračky.
Dej fotku trubek pod kotlem a jak vedou.
Vodaři odborníci tam dělají přípravu, aby se nešaškovalo s hadicema. Stačí pak otočit správným ventilem a dopustit tlak (vodu).
Starý způsob z hadicí
Pan,Gumidek,dík za odpověd,a o to se nám s mámou jedná/totiž nám náhle odešel otec,a ten si toto vždy dělal sám,nikdy ho nenapadlo mne toto naučit a my ted nevíme jak to dělal,a bojíme se,hlavně máma i když já taky abychom ten kotel nerozbili,nebo nezničili tím,že jsme něco udělali špatně,máma je nemocná a když bychom si ten kotel rozbili tak jsme bez teplé vody a tepla!To tady je!Proto Vás prosíme o radu-zda ten kotel vypnout či ne?Na třetím obrázku se tady manipuluje jen s pravým knoflíkem-ten je ted na 2/to je na teplo i vodu teplou/a na léto se přepíná na 1,kde je jen teplá voda/ale i v létě otec,když bylo potřeba vodu dopouštěl/,nám se ted tedy jedná zda kotel vypnout tedy na nulu-úplně,nebo nechat na jedničku,to je myslím si dost důležité!Otec měl většinou tu ručičku-tak v půlce-mezi jedničkou a dvojkou,pak ten kotel fungoval celkem dobře.Prosíme Vás /toto většinou dělají muži/ Vás,co tomu rozumnějí-Pomozte nám,díky.
Kluci vodaři na poradně poradí, jaká páčka je potřeba na ten ventil u země. Fotku mají.
Já bych to řešil jehoi výměnou. Stejně bude zarostlý, jak je zelený od oxidací saponátů na podlaze při úklidu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.