Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr metalhalogenidové výbojky

Od: svetelnik odpovědí: 7 změna:

Zdravím, potřeboval bych vyměnit 400w výbojku. Naposledy jsem kupoval Osram powerstar hqi-t, ale teď za ní chtěji 1200 a to mi přijde dost (naposled stála pod litr), napadlo mě, že bych koupil hqi-bt je tam nějakej podstatnej rozdíl? Chápu, že bt je o 12mm delší, je tluštší, kvůli tomu bobku a svítí trochu jinak v průběhu života (to jsem se dočetl na eshopu). Spíš mě zajímá, jestli do halogenidovýho světla na 400w můžu dát jakoukoliv halogenidovou 400w výbojku...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tady máte pod limitem...nebo zde s životností 16 000hodin...a tady si můžete oba typy porovnat, jsou tam trochu rozdíly, třeba svítivost, životnost v hodinách,...atd...porovnejte sám. Nahradit můžete kus za kus, elektricky tomu nic nebrání

svetelnik
hodnocení

díky za jasnou odpověď!

hodnocení

0x

Co takhle ten neekonomický krám vyhodit a místo toho dát LED svítidlo, které bude levnější a bude i levněji svítit. Např. něco takového.

Hmmm, 42000 vs 2400 lm. To nejsou moc porovnatelné zdroje, navíc ta výbojka má i vyšší účinnost (105 lm/w výbojka vs 80 lm/w LED) ;)
S tímto by se to porovnat už dalo. Ale ta cena? To se s životností 30 tisíc hodin nevyplatí. ledakce.cz/...

mikihans® - to byl jen příklad, že jsou dnes levnější svítidla z hlediska provozu. Vybral jsem to namátkou, také jsem uvedl že Například.

Moc levnějších na provoz než ta výbojka není, a pokud ano, tak se mu nevyplatí, protože ekvivalent má 5x vyšší pořizovací cenu oproti nové výbojce, pro kterou už svítidlo má. Takže se investice nevrátí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]