Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused a elektřina

Od: nic odpovědí: 14 změna:

Zdravím, přistěhoval se k nám do paneláku nový soused a hned tam dělal různé rekonstrukce. Jedna mě ale trochu zaujala.

Jak víte tak v paneláku jsou společné budky kde se ovládá elektřina na každém patře, ale náš soused se rozhodl že se mu to nelíbí tak si tam nainstaloval obří bednu kde má vše jen svoje. Nechci znít jak debil kterýmu se nic nelíbí ale jen mě zajímá jestli tohle vůbec může v paneláku udělat?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danecek*
hodnocení

11x

Napadá mě jen jedno vysvětlení. Chtěl 3f připojení (např pro el sporák) a distributor mu pro nedostatek místa ve stávajícím rozvaděči osadit větší elměr nepovolil. Soused problém vyřešil osazením už normovaného rozvaděče vedle. Rozhodně to tam nemá proto, že se mu to líbí, a i blábol Jabraky je docela úlet.

jabraka*
hodnocení

4x

Pokud to naintaloval v bytě,pak jej omezuje jen revize soustavy..Pokud to má samodomo,je to zcela dobře napadnutelné z hlediska požární ochrany.Instalace podobného rozvaděče na společných prostorách je absurdní,tam to určitě nikdo nepovolí a je to příčinou trastní odpovědnosti-V domě musí zasáhnout samospráva,

JABRAKA

nic
hodnocení

Děkuji, právě ten soused to dal hned vedle našeho bytu

hodnocení

3x
Nechcete nám to vyfotit? Pro zajímavost. A určitě by se pak i lépe odpovídalo. V každém případě si myslím, že sám od sebe nemůže zasahovat do společné instalace.
nic
hodnocení

Ten šedý box
Soused a elektřina
petrovic

Klasicky elektromerovy rozvadec. Toto si soused urcite nevymyslel sam. Totu, nebo jine krabice si primo diktuje distributor. Me, kvuli navyseni prikonu u garaze a zmeny z 1 faze na 3 faze distributor nadiktoval presne podobnou skrin. Proste nova skrin, novy elektromer a novy privodni kabel ( rozumej odbocka k elektromeru) vse na naklady vlastnika.

Tohle vidím taky na naprosto legitimní řešení. Sám na svoje triko by to tam určitě nedával, má to schválené. Asi opravdu přechod na tři fáze.

Určitě to nedělal sám.

danecek*

Určitě to dělal sám, resp pomocí elektrikáře, kterého si najal sám. Ale měl zavolat nějakého šikovnějšího, ten by vybral hezčí, obdélníkovou skříňku, vhodnou na zavěšení (např shop.elektrosms.cz/... ) , tahle je přece určená na zazdění do zdi. Dyť je to škaredé jak tchýně po ránu.

petrovic

Jo, skarede to je. To je konec koncu na pohledu kazdeho cloveka ze. 100 lidi 100 chuti. Ale v zasade nic proti norme. Otazka znela, jestli to je legal. A to je.

hodnocení

0x
V těch starých skříních jsou jednorázové elektroměry a třífázové tam nevlezou. Pokud tam má ještě nějaké HDO, tak se to musí řešit jinak. Je ale fakt, že si to mohl nechat dát nad své dveře.
doplněno 14.03.21 09:12: Jinak pokud je u vás v domě kabelovka upc a seběhnete dvě tři patra nahoru nebo dolů, najdete tam ještě větší skříně.

krtek6
hodnocení

0x

tak to, že mu to nadiktoval distributor je jedna věc...to, že to udělal elektrikář, který má na to oprávnění je druhá...ale ta hlavní věc co tu nikdo neřeší je ta, že na to musí mít povolení všech vlastníků domu, protože zasahuje do společných částí domu! Takže se mu může stát, že jakmile nědo z domu řekne, že to tam nechce, tak má smolíka a musí to zdělat

petrovic

Tim bych si nebyl tak uplne jisty. Kdyz se zavadel internet v panelakovych domech, vsiml jste si nekdy, ze sice mensi, ale podobne skrine montuji poskytovatele internetu na spolecne chodby hned vedle tech plechovych skrini? V tech jejich skrinich byvaji routery, switche a napajeci zdroje. Nepamatuji si pripad, kdy by museli vsichni davat souhlas, ze tam poskytovatel muze nabouchat tu skrin. A kdybych prisel, ze se mi to tam nelibi a nesouhlasim s tim, co by se asi stalo?

krtek6

Pokud se něco dělá hromadně v celém baráku, tak je logické, že to nějakým primárním souhlasem bylo schváleno. Ale není možné, pokud existuje nějaké SVJ nebo Družstvo si jen tak svévolně něco instalovat do společných částí...to je právě ten kámen úrazu, že tohle neví drtivá většina lidí. Elektroměr na chodbě je sice v osobním vlastnictví, ale zeď, škatula a ostatní jsou v podílovém. Já když chtěl měnit přívodní kabel do bytu ze sklepa do 3.NP, tak jsem taky musel mít povolení. Výhodou bylo, že jsem to dělal v době kdy se rekonstruovala celá elektrika v baráku ve společnných prostorech, takže jsem akorát nechal přihodit novej tlustější kabel do drážky co udělali řemeslníci.

A jak jsem psal..kdyby se našel někdo komu to vadí, musel by to uvést do původního stavu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]