Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Eko ventil problém s vypoštěním pračky

Od: fi odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, mám takový problém s pračkou. Neustále se vypouští voda s pračky a nemůže se napustit. Odpadní hadici mám správně uchycenou nahoře za pračkou jak má být. V odpadní hadici je podtlak který vysává vodu s pračky. Když rozpojím odpadní hadici sliším jak se vyrovná podtlak, tak to chvíli funguje, ale ne na dlouho. Když dám odpadní hadici volně do vany vše funguje normálně. Odpadní hadici mám jinak zapojenou do odbočky za sifonem pod vanou a mezi odbočkou a hadicí je pračkový mechanický sifon s pružinou a kuličkou. Vše čtyři roky normálně funovalo. Mám těď necelý rok novou pračku a posledních čtrnáct dní mám tyto problémy. Objednal jsem si opraváře pračky a ten říkal, že by mohl být problém s eko ventilem, který kdyby vyřadil, tak by se problém vyřešit, ale nechce to udělat v pračce, která je v záruce. Odpady jsou čisté a průchozí. Poradíte mi prosím vás někdo jestli neexistuje nějaký přivzdušňovací ventil, který by ten problém vyřešil? Nejlépe kdyby mohl být připojen na odpadní hadici.Bydlím v paneláku, mohl by být problém ve stoupačkách s přivzdušněním na střeše? Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

monk
hodnocení

4x

Máte vadný eko ventil v pračce.

Eco ventil uzavírá spodní odtok z prací vany do čerpadla a výtlačných hadic.Pračky s ECO programy

mají ještě jedno cirkulační čerpadlo které nasává spodek vany a tlačí prací směs nahoru na sprchování

prádla.To znamená, že se šetří směs aby neunikala přepadem nebo při jakémkoli zapnutí čerpadla.

To je dané programem.Pokud eco ventil netěsní tak prací směs uniká mimo prací vanu a v souvislosti

s programem to dělá takovéhle věci.Čím složitější tím poruchovější.Takže záruční oprava.

fiilliip*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Zajímavé je ale, že když mám odpadní hadici volně do vany, tak vše funguje normálně. Našel jsem, že existuje přivzdušňovací ventil aby tam nevznikal podtlak. Když to takhle vyřeším, bude to nějaký problém? Mám takový pocit, že když by se ten eko ventil vyměnil, tak třeba za rok to začne zlobit zas. Chtěl bych to mít vyřešený na pořád.
fiilliip*
hodnocení

Ještě dodávám obrázky přvdušňovacívh ventilů na odpadní hadici.
Eko ventil problém s vypoštěním pračky
Eko ventil problém s vypoštěním pračky #2

monk
hodnocení

2x

Pravděpodobně to tím na nějaký čas vyřešíte.Celý ten problém je v té zpětné klapce(kulička).

Pokud ji tam nebudete mít tak to bude fungovat asi normálně.Spousta praček tu zpětnou klapku

má již v sobě.Že by se to plnilo z odpadu.To už by Vám teklo z WC.Takže jde jenom o zápach který by

mohl unikat.Právě ten podtlak vytváří ta zpětná klapka a ovlivňůje ECO ventil( který je načnutý.)

Proto Vám to teče volně z hadice.Zase platí ,že čím složitější tím poruchovější.

monk
hodnocení

2x

Těžko říct.Možná že ano a je to jenom ucpané.To by musel člověk rozebrat.Každopádně vodu z pračky tlačí

čerpadlo odpadu a ne podtlak jak si myslíte.Ten vzniká právě v hadici po uzavření zpětné klapky odpadu.

To druhé čerpadlo na to nemá vliv ,To je jenom cirkulační pro prací vanu.Myslim si, že tam ale odvzdušnění nebude.

Taky proč.Že.

Všichni to strčí do koupací vany nebo trubky odpadu(Třeba s flexibilním sifonem) a basta.Funguje to.Asi tak.

fiilliip*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď. Vím, že už asi otravuju, ale chtěl bych to ještě lépe pochopit. Chápu že ten eko ventil zadržuje vodu ve vaně a nějaké oběhové čerpadlo přečerpává vodu v pračce. Má ten eko ventil svoje přivzdušňění, např nějakou hadičku, která se může zanést?

fiilliip*
hodnocení

Moc děkuji za reakce a váš čas, je vidět, že pračkám rozumíte. To já chápu že kdybych to připojil třeba na sifon od umyvadla, tak by bylo po starostech. Pračku mám v předsíni, nikam jinam se nevešla. Dříve to měli rodiče řešený, tak že z předsíně přes stěnu do koupelny měli odpadovou hadici volně do vany. Když mě byt předali, tak jsem předělával koupelnu, měnil vanu a při té příležitosti mě napadlo, že zapojím pračku pod vanou, aby hadice nebyla vidět. Tam mi instalatér pomohl udělat odbočku pro odpad na pračku. Předělat komplet odpat na pračku by bylo dost nákladné a hadice jen tak do vany mi přijde nekomfortní. Jak je ta vana zazděná, tak tím malým montážním okýnkem toho moc neudělám.Tak se snažím najít levné řešení. Asi toto zapojení není pro moderní pračku s eko ventilem ideální.Aspoň by to mohlo být varování pro lidi co si chtějí dělat nový odpad pro pračku,aby si to udělali pořádně.
Eko ventil problém s vypoštěním pračky #3
Eko ventil problém s vypoštěním pračky #4
Eko ventil problém s vypoštěním pračky #5

Hadicu demontujte, vyčistite a napojte ju na umývadlový sifon, aby bola napojená vyššie ako hladina vody v práčke. To bude asi najjednoduchšie. Hadicu máte do odpadu napojenú príliš nízko a darmo ju máte za práčkou zdvihnutú. Ak sa napúšťanie spustí príliš skoro, v odpadnej hadici zostane v ten okamih stále dostatok vody na to, aby sa jej odtok systémom spojených nádob neprerušil. Stáva sa to aj bez ekoventilov, ak je napr. napojovaná hadica - síce zdvihnutá priamo za práčkou - hodená na zem a vyteká voľne do podlahovej vpuste. Stačí, aby bola trochu pripchatá a voda z nej vytekala pomalšie. U Vás to bude pravdepodobne brzdiť gulička v tom pračkovom sifóne, ktorý ani nemáte zorientovaný v správnej polohe. Gulička môže byť znečistená a netesná. Po vypnutí čerpadla ju síce zatlačí pružinka, ale stále pomaly prepúšťa. Dostatočne pomaly na to, aby začala vyťahovať aj napúšťanú vodu.

fiilliip*
hodnocení

Děkuji,já si také myslím, že je to stejný efekt jako když vypouštíte akvárko. Máte pravdu, že ten sifon s kuličkou je blbě natočený. Záhada je, že to čtyři roky fungovalo. Ale je možný že bude ta hadice přicpaná.
monk

Autor příspěvku nechápe že při napouštění je ekoventil uzavřen a voda mimo prací vanu nikam

neteče!Podtlak vznikne pomalým unikáním vody přes kuličku ( vlastní gravitací).To má za následek

ovlivňování eko ventilu.Eco ventil se programově otvírá pouze když běží čerpadlo.Co k tomu víc dodat.

To nejsou spojené nádoby.

monk
hodnocení

0x

Rozumím.No to je ale se vším-nastanou neočekávané problémy s kterými člověk nepočítá.

To je prostě pravidlo.Tak laborujte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]