Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zrovna vybírám nový vysavač na Alze a docela mě udivilo, že Alza, ani většina jiných obchodů neuvádí žádné informace o výrobku z energetického štítku. Ti důslednější uvedou maximálně energetickou třídu (která je mi absolutně ukradená), ale informace o účinnosti vysavače na různých površích nelze dohledat dokonce ani na stránkách výrobce.
Vím, že je štítek součástí balení, v kamenných prodejnách je často nalepen na spotřebiči (což je teď jedno), ale není to trochu kontraproduktivní se tyto informace dozvědět až po rozbalení výrobku?
Nemají být náhodou tyto informace transparentní všem spotřebitelům bez vyžádání?
Zkoušel jsem také najít celkovou databázi produktů s energetickým štítkem EPREL, ale nezdá se, že bych tam měl přístup.
Uvítám jakékoli informace o tom, jak to vlastně funguje. Předem díky.
Taky jsem si to myslel, ale vysavačů se tohle netýká. Je zajímavé, že u velkých spotřebičů jako pračky a myčky ty štítky mají.
No a jsme doma
Které z nových štítků budou zavedeny v roce 2021?
Nové štítky budou zaváděny od března 2021 pro následujících pět skupin produktů:
Domácí chladničky a mrazáky
Pračky a kombinované pračky se sušičkami
Myčky nádobí
Televizory a elektronické displeje
Světelné zdroje (od září 2021)
U dalších skupin produktů, například klimatizací, bubnových sušiček, vysavačů, ohřívačů vody apod., budou nové štítky zavedeny až poté, kdy vstoupí v platnost příslušný právní předpis. Předpokládá se, že nové štítky se pro tyto skupiny produktů začnou používat od roku 2022.
Zajímá mě to, protože vysavač, který je můj favorit, má příkon pouze 450W. Přesto o něm všude píšou, že má velmi výkonný motor (nějaký Effitech podle firemního označení). Nechci vyhodit 3000 Kč jen tak do luftu nebo to jezdit vracet a vybírat něco jiného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.