Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, sestavil jsem si regulovatelný zdroj na 0-30V a 0-3A. Do obvodu jsem přidal navíc stabilizátor na 12V pro regulátor otáček na větrák. Vše funguje ale stabilizátor 7812 (v obvodu IO3) se strašně zahřívá. Nevíte čím by to mohlo být? Děkuji.
Schéma přikládám
Velmi proste : na vstupe je okolo 33V, na vystupe 12V. Ventilator berie povedzme 100 mA. Na teplo sa premeni (33 - 12) * 0.1 = 2.1W, co j ena puzdro TO220 bez chladica vela.
Riesenie :
- chladit 7812
- vymenit 7812 za "step down regulator" modul spinaneho zdroja od aliho
- dat tam 24V ventilator
- pouzit pomocne vinutie na trafe alebo separatny zdroj s 12V vystupom
Muselo by sa zrazit napajanie 555 na 15V a menej, znesie len 16V. Ked neviete zohnat narychlo ten znizujuci spinany zdroj, tak potom sa da rozlozit vykonova strata takto : prvy stupen 7824, za nim 7812, takto bude kazdy zatazeny zhruba polovicou vykonu ako samotna 7812 teraz.
to bude asi trochu problém, není nějaké řešení, u kterého by se nemusela přidávat žádná součástka? plošný spoj už mám hotový a druhý už nemám možnost udělat.
Tak potom poriadne velky chladic na 7812.
Druha moznost je napajat z 7812 len ten 555 (ma maly odber, nebude to hriat) a pre ventilator dat dalsi stabilizator. Tam by dokonca slo pouzit 7824 a vymenit ventilator za 24V, kedze 555 spina NPN do bazy.
Profi riesenie je ale spinany zdroj, nehreje to. 7812 sa neosadi a vyvedu sa kabliky pre spinany zdroj. Dokonca by slo dat svorkovnicu s odstupom pinov 2.54 mm a vyzeralo by to dobre.
Pozor na maximální doporučené vstupní napětí 35V, už jste docela blízko hranice snesitelnosti.
Co se týče ohřívání, stejně tak vám jistě topí koncový tranzistor 2N3055 a proto je na chladiči. Takže asi máte chladič i na 7812, aby srážený výkon uchladil. Žádný plíšek, prostě kus chladiče.
Při zátěži právě topi 2N3055 takže ventilátor chci nasměřovat na něj. Na obou mám chladiče ale na 7812 nestačí.
... a právě proto, že koncové tranzistory těchto zdrojů topí, tak se zdroje mechanicky konstruovaly tak, že většinou zadní čelo zdroje bylo celé z profilového (černěného) chladiče a na něj se izolovaně umísťovaly výkonové prvky. Ve Vašem případě tedy jak 2N3055 tak i 7812 a popřípadě i to budící BD-čko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.