Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodlužka trvale v zásuvce

Od: julie* odpovědí: 41 změna:
Dobrý den,
Předně se stydím za absenci bazálních znalostí o elektrice a elektronice, ale mám trochu obavy. Za gaučem mám zásuvku a potřebuji ji využívat, ale hodilo by se mi to následujícím způsobem... A sice že tam zapojím prodlužku a občas třebas na notebook nebo nabíjení telefonu ji vyšoupnu zpoza gauče ven. Je to obyč. prodlužka bez vypínače, byla by prostě trvale zapojená... Pokud jí neprochází proud, neměla by představovat riziko, že ne?
Děkuju.

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Ne, nebude problem. Problem by byl, kdyby nejaky sikula sflikoval, spatne zapojil a pouzival na topeni primotopem. Origo prodluzovak pouzivany na nabijeni elektroniky bude ok.

111®
hodnocení

2x

k riziku stačí že je připojena na napětí...obzvláště jestli je to nějakej činskej šmejd..

hodnocení

2x

Správně by to být nemělo, ale pokud je prodlužovačka kvalitní (pozor na čínské šmejdy, které často neodpovídají předpisům i když mají homologační značku) a nebudete na ní mít trvale připojené třeba topení, nic nehrozí. Mám takhle za skříní bez problémů připojenou prodlužovačku už nějakých dobrých 20 let.

krab
hodnocení

1x

Pokud tu prodluzku nikde neskripnes - kabel je bez poskozeni - nemuze se stat nic.

To je důležitá podmínka nikoli dostačující.
Například u známého byla prodlužka pro ledničku v komoře rozkousaná od myší.

hodnocení

1x

Odpovídám tazatelce pouze a jedině na jí položenou otázku, bez reakce na ostaní ( mnohdy více-méně nesouvicející) příspěvky a diskuzi.

Pokud jde o připojování pomocí u nás "oficiálně" zakoupené prodlužovací šňůry, v renomovaném obchodě (laicky řečeno) a při zapojování na ni dále uvedených spotřebičů (NB, nabíječka mobilu a případně další drobnější spotřebiče s menším příkonem, nebo třeba i pro zapojení vysavače, po dobu kdy se jím vysává), může hrozit nebezpečí pouze v případě možnosti, nebo provedeném mechanickém poškození, buďto vlastní šňůry, případně vidlice v zásuvce za gaučem a této zásuvky. Nebo dále i nalití nějaké tekutiny do koncových zásuvek na vlastní prodlužce, nebo poškození koncových zásuvek na této prodlužce. Pokud bude toto zajištěno a vyloučeno, pak je její trvalé připojení a použití absolutně bez nebezpečí. Ovšem upozorňuji na to, že toto mechanické poškození mohou způsobit případně zvířata (nejčastěji psi-štěňata), nebo třeba "hyperaktivní" a vynalézavé děti. Takže na to pozor! A občas je potřeba zkontrolovat stav připojení vidlice prodlužovací šňůry do té zásuvky za gaučem, která není běžně viditelná a kdy může dojít i případným tahem za šňůru, k jejímu poškození a poškození připojení. A pak je zde tedy největší potenciální bod nebezpečí "zahoření"- přechodový odpor a vyhřátí spoje zásuvka-prodlužka, od nějž by pak mohl ten gauč požár rozšířit.

pepa*
hodnocení

0x

Pokud to není šmejd, riziko je minimální, jen správně nesmí viset za kabel, a na zemi taky není optimální,... třeba bacha při zalívání kytek,...

hodnocení

0x

Riziko představuje většina nekvalitních prodlužek. Vyjímku snad mají výrobky EMOS s CE.

Pamatuj, že i tyto prodlužovačky jsou stavěny do max 10A.

Tedy si spočítej P = U x I tedy 230V x 10A je 2300W

Nesmíš tam celkem zapojit spotřebiče o příkonu 2300W. Spíš počítej z bezpečnosti polovinu (někde za gaučem v prachu to není ideální nikdy).

Dejme tomu nepřekroč 1000W a bude bezpečná.

Tedy zapojuj jen nabíječky na mobily a notebooky, nějakou lampičku a třeba rádio.

Nezapojuj tam vysavač, přímotop, ventilátor, klimatizaci, pračku,atd...

Ty nekvalitní prodlužovačku rozehřejí a prodlužovačka může vzplanout a způsobí požár.

Udržuj ji v čistém prostředí. Hodně lidí jí má ušpiněnou od všeho možného a v prachu. pak to hoří.

joudic*
tohle me vzdycky rozesmeje, pac 90% domacnosti ma z prodluzek misty celou novou elektroinstalaci

Taky pouze tyto domácnosti hoří na elektrice. Tomu se smějeme my na školeních *smich*.

A ve zprávách řeknou že příčina požáru byla na elektroinstalaci nikoli na spotřebičích.

Mně se ta spousta blbostí tady napsaných moc líbí. Ušpiněná prodlužka /od čeho?/ hoří, prodlužka na zemi...hoří /proč by?/ apod. Kabel vysavače zapojený do zásuvky, je to totéž, taky leží na zemi a nehoří. Navíc, jak dlouho jede vysavač? 5 minut, 10 minut? To se nic nepřehřeje. Takže, hlouposti. Důležité je jen to, aby prodlužka byla kvalitní a nepoddimenzovaná = měla dostatečný průřez vodičů, pro jistotu aspoň 3x1,5 mm2, raději ale 3x2,5 mm2 ... ne pouze 0,75 mm2! A...prodlužka bez zatížení byť trvale zapojená v zásuvce sama od sebe hořet nezačne, nemá důvod! Ostatně, pisatel zmiňuje jen používání pro noťas, nabíječku apod. = minimální, nepatrné zatížení.

13.02.21 12:26

Jaku, koukni se někde na prodlužku v kuchyni. Zažloutlá a špinavá od mastnoty a prachu není ojedinělost, ale pravidlo mnoha domácností.

gumidku, asi máš pravdu...ale JÁ doma bordel nemám a pokud bych ji potřeboval, umím si ji vyrobit.

To jsme dva. Ale vem si, kolik lidí má spojeno, že voda a elektrika nejdou do sebe, tak se o prodlužku nestarají a ani ji neumyjí třeba prachovkou namočenou v okeně. Pochopitelně vytaženou ze zásuvky, aby nebyla pod proudem. Pak jsou i blbci, kteří to umejou v myčce na nádobí nebo ponoří do vody atd...

Ale to je obecný problém nevzdělanosti na zš.

Když jsem dělal elektrikáře a servisoval jsem kotle, tak takových případů bylo mraky za ten den.

hodnocení

0x

Mám to taky takto cca 20 let a zatím vše ok

sykorka*
hodnocení

0x

já mám takhle za gaučem prodlužku s vypínačem, když chci použít, zapnu

ivanh*

No, jestli je ten vypínač na straně zásuvek, tedy na konci (což předpokládám), tak zase až tak nezbytný není - stejnou roli vykoná prosté vytažení spotřebičů ze zásuvek, což by se ostatně mělo dělat vždy, pokud není třeba připojené zařízení napájet trvale.

Větší smysl má odpojeovat celou prodlužku, což je ovšem v podobných případech poněkud složitější (instalovat dálkově spínanou zásuvku).

hodnocení

0x

Jenom v naší republice odhaduji, že bude nejméně 5 milionů prodlužek v zásuvce trvale...

Používej prodlužovačky v souladu s návodem!

Není až tak moc nekvalitních prodlužovaček, jak spíš špatné používání... Hlavně přetěžování! Málokdo umí počítat a asi i přemýšlet a nacpe do toho snad všechno co jde...

" Není až tak moc nekvalitních prodlužovaček",

Já mám teda jiné zkušenosti. Je jich víc, než je zdrávo a na pohled to na nich nepoznáte. A přetížit prodlužovačku, na které je sice napsáno 10 A, ale dva vodiče (třetí jaksi chybí) v ní nemají snad ani 0,5 mm2 není vůbec problém. Hlavně, že je na ní značka "CE"*zed*

CE - "Čína export" , čo máte proti značke?

Záleží C E nebo CE :-D

Vlado - Proti značce C E nemám nic, ale proti nebezpečným šuntům, které se sem pod téměř stejnou znčkou oficiálně dovážejí toho mám dost. A normální smrtelník vůbec netuší, že ty velmi podobné značky existují dvě a jedna z nich může být smrtelně nebezpečná.

111®
hodnocení

0x

já pokud si už nějakou koupím, většinou si je vyrobím, tak je kuchnu a prozkoumám, jinak jim nevěřím..

anonymni357
hodnocení

0x

Jezis,tady je chytrolinu,a,ani jeden neumi cist.Tazatel se ptal jestli je problem ze je v zasuvcePRAZDNA prodluzka,kterou obcas pouzije.Jeden ji dokonce navrhuje"kuchnout",coz vetsinou vubec nejde,jeste,ze nekucha cinsky telefon za 20 000!

Ve vetsine odpovedi mi chybi ,ze prodluzka ZPUSOBUJE ZEMETRESENI,to malokdo vi a kdyz lezi na zemi ,obcas se to stane.

Prodluzovaci kabel bez pripojeneho spotrebice zadne nebezpeci nepredstavuje,abych take odpovedel na otazku!

111®

omyl, norma žíká že smí být připojena k zásunvce po dobu NEZBYTNĚ NUTNOU=tedy jen když je připojen spotřebič pro provoz. Jakmile je provoz ukončen, třeba konec praní, má se prodlužka odpojit...a být bez napětí...

anonymni357

Pokud takova norma existuje o cemz pochybuji,vymysleli ji jen proto,aby zhotovitele vymamili co nejvice penez ze zakazniku ve svuj prospech.Podobne jako pred casem kominici,cistici sestkrat rocne kominy.To je organizovana zlodejna.Ja bych napriklad potreboval mit na nekolika mistech v baraku i vice nez deset zasuvek u sebe,uz jen proto,ze nektere spotrebice LPvyzaduji trvale pripojeni!Pokud by mel byt prodluzovak vzdy odpojen,proc nemusi,nebo nemuze byt odpojen satelitni prijimac,ktery je ticickrat nebezpecnejsi nez prodluzovak,protoze jsou pripojene fungujici obvody!?To jsou vsechno pitomosti.Ano nebezpeci je vzdy a vsude.Take mi muze spadnout na hlavu meteorit.Vzhledem k tomu,ze miliony lidi maji vsechno doma zapojeno v zasuvkach a nikdo nic nevytahuje,JE POCET POZARU,na ktere tady vsichni ti geniove poukazuji ZANEDBATELNY!Ano je treba myslet a nedelat pitomosti.

Mimochodem,ja jsem nepsal o zadne hloupe norme o prodluzovacich,napsal jsem,ze PRODLUZOVAK V ZASUVCE BEZ PRIPOJENEHO SPOTREBICE NENI NEBEZPECNY!

ALE MUZETE O NEJ ZAKOPNOUT,TO ANO!

111®

možná jsem usnul na vavřínech, ale za mlada to tak bylo, potřebuješ prát a nění zásuvka v dohledu? Použiješ pohyblivé prodlouření na doby praní a pa to prodloužení odpojíš a schováš na příště: Smyslem pohyblivého prodloužení je dočasná náhrada pěvné zásuvky na stěně, takže by se v nejbližší době měla zásuvka pro pračku udělat: jak to chodí v praxi právě řešíme. Může být na trvalo?

111 ne, nemůže. U spotřebičů s vysokým příkonem a prodlužovačkách válených po zemi v bordelu a špíně (v koupelně voda a vlhko - snadno do prodlužky nateče voda) se velice snadno stane úraz nebo požár. Ale většinou vypadne RCD.

Drobné spotřebiče (prodlužka za TV na DVD, STB, SAT,atd... se neřeší).

Anonymni357 nejsi v tom bazenku? :-D

Řeším co je správné a bezpečné nebo jak se to neřeší a běžně dělá v praxi?

Prodlužka trvale v zásuvce
111®

tak to je fakt hus*haha*

To není "hnus", to je snad špatný vtip?*zed**vtip*

to musí být fotomontáž, nebo je to z ciziny.

Jako nefotil jsem to já. Tahle fotka běžně koluje pro zábavu na školeních :-D.

Ale nedivil bych se tomu, že je to zkutečné. Už jsem viděl dva příotopy 2x 2000W v prodlužce 10A.

anonymni357

To je prave ono,vy kluci elektrikarsky,kdyz vidite bazenek,vypne vam ten mozek.Ja bych tam tedy pro jistotu take nelezl.

Ale,vite proc mohou ptaci sedet na drate?Nebo,ze se bezne pracuje pod napetim?

El.proud,aby ublizil,musi prochazet,proudit,telem.Kdyz na ten obrazek bazenku koukam,nejak marne premyslim kudy ,kam a proc by ta smrtelne nebezpecna eletrika prochazela temi lidmi .

Takze jako priklad a pokus o zesmesneni je to pitomost!

V podstatě máš sice pravdu, ALE když by se dostala fáze, tedy napětí do vody, bazén je plastový a izolačně tento potenciál odděluje od terénu, tak potom (pokud z něj nevyskočíš a pochybuji že by to někdo dokázal) zkus vylézt tak, aby jsi nespojil svým tělem potenciál vody v bazénu (230 V) a potenciál terénu (N). A máte to velebnosti. A vvvo tttom to je.

Taky jsem viděl hodně dravců (ptáků) pod dráty.

to je na některých sloupech, které nejsou upravené a pták se "dotkne" dvou drátů.

anonymni357

Bohumile,rozumim,bylo by to pripad od pripadu,take jsem psal,ze bych tam nelezl.

Ale mohu namitnout,ze proud pujde cestou nejmensiho odporu,voda ma odpor,zalezelo by ne vzdallenostech,vlastne by se napeti delilo mezi dve vzdalenosti,to je slozite a jndividualni.

Ja,kdyz jsem v mladi ohrival vodu dvema ziletkami ponorenymi v misce ,vyndaval jsem parky holou rukou,proud sel kratsi cestou a take jsem stal na izolantu.Pozdeji jsme ohrivali vodu predem,protoze znecistena vyhazovala jistic,pochopitelne!

Nezpochybnuji nebezpeci urazu el.proudem,ale predstava nekterych,ze se v prazdnem prodluzovaku nejak ztopori ty mosazne plisky,vzajemne se spoji a zapali barak hranici s idiocii.Zdravim.

anonymni357

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 16. 02. 2021 13:25:04
Prosím, nenapadejte poradce. Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]