Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezpečný nabíjecí proud pro NiMH

Od: jarda93 odpovědí: 6 změna:

Zdravím, chci se zeptat ohledně nabíjení klasických tužkovek, měl jsem "chytrou" nabíječku s volbou nabíjecího proudu, která měla přednastavených 500mA. Protože odešla koupil jsem jinou a nevšiml jsem si už že volbu proudu neumožňuje ale nabíjí podle počtu vložených kusů, v případě jen jedné baterie to je až 3A. Něco jsem googlil ale spíš obecně, na otázku jakým proudem je bezpečné z hlediska životnosti nabíjet jsem odpověď nějak nenašel. Takže mě zajímalo o kolik se snižuje životnost při nabíjení proudy 1000, respektive 2000 a 3000mA, pokud vůbec. Díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nabíjení NiCd a NiMH je problém. Jediným příznakem nabití je to, že se dodávaná elektrická energie začne měnit v teplo. Nebo musíme znát kapacitu, účinnost a změřit si dodaný náboj.

Za dávných časů výrobci levných nabíječek věc řešili metodou "náboje". Článek vybili do definovaně vybitého stavu a potom nabíjeli konstantním proudem po dobu vypočtenou z kapacity. Proto taky šířili blábol o nutnosti vybíjet před nabíjením (tím taky důkladně snižovali životnost a zvyšovali prodeje článků).

Dnešní běžné "chytré" nabíječky to dělají jinak. Používají metodu "delta peak". Spočívá v tom, že nabitý článek se zahřeje a jak už je u elektrolytů zvykem - se zvýšením teploty roste vodivost. Tedy pokud nabíjím článek konstantním proudem a ten se náhle ohřeje, dojde k poklesu vnitřního odporu článku a nabíječka to vyhodnotí jako stav "nabito". Ovšem má to drobnou vadu. Pro spolehlivé rozpoznání tohoto poklesu je potřeba, aby se článek ohřál dost a dost rychle. Proto tyto nabíječky nabíjejí rychle, velkým proudem. A vydávají to za výhodu. Ovšem rozžhavení článku mu značně ubírá na životnosti.

Poctivá nabíječka měří teplotu článku. A obávám se, že takovou u nás nekoupíte.

pepa*

Neplkej bludy, metoda "až se ohřeje tak vypni" je prasárna na starých hooodně levných nabíječkách!

Základní princip Pro NiCd je pokles napětí v koncové fázi, umí to kdejaký brouk ... u NiMH je to krapet horší, tam není výrazný pokles, tam se detekuje konec nárůstu. Max proud by měl být daný výrobcem akumulátorů, šunky do 0,1C, staré "ostré" max 3C, u nejtvrdších až 5C, ...

Jenže ten pokles napětí je způsoben pouze tím ohřevem.

hodnocení

0x

Záleží na konstrukci baterie, některým rychlonabíjení vadí, jiným ne. Většinou je to uvedeno v charakteristice baterie. Pro ten účel jsou nejlepší nabíječky s automatickou detekcí a regulací nabíjení. Sama vyhodnotí co je třeba a podle toho pak nabíjí a po nabití proces ukončí.

doplněno 10.02.21 13:36:

Jen doplním, klasická baterie je alkalická, nebo obyčejná, doufám, že se bavíme o nabíjecích článcích. V opačném případě může dojít k výbuchu.

111®
hodnocení

0x

klasická tužkovka se nabíjí 0,1 x kapacita, takže 2000mAh se nabíjí 200mA. Nabíjet ji třeba 1A jí jde o život...pokud nemá výslovně uvedeno Rychlonabíjení, nebo nabíjecí proud jiný...

doplněno 10.02.21 13:39:

to co popisuješ nebo považuješ za chytrou nabíječku asi moc chytrá nebude...co je to za typ ať se podíváme...

111®
hodnocení

0x

ale jo dá se koupi SHARK, má teplotní čidlo které můžeš nebo nemusíš použít.., mám ji od modelářů, je pravda že stála kolem 3tis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]