Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat ohledně nabíjení klasických tužkovek, měl jsem "chytrou" nabíječku s volbou nabíjecího proudu, která měla přednastavených 500mA. Protože odešla koupil jsem jinou a nevšiml jsem si už že volbu proudu neumožňuje ale nabíjí podle počtu vložených kusů, v případě jen jedné baterie to je až 3A. Něco jsem googlil ale spíš obecně, na otázku jakým proudem je bezpečné z hlediska životnosti nabíjet jsem odpověď nějak nenašel. Takže mě zajímalo o kolik se snižuje životnost při nabíjení proudy 1000, respektive 2000 a 3000mA, pokud vůbec. Díky.
Nabíjení NiCd a NiMH je problém. Jediným příznakem nabití je to, že se dodávaná elektrická energie začne měnit v teplo. Nebo musíme znát kapacitu, účinnost a změřit si dodaný náboj.
Za dávných časů výrobci levných nabíječek věc řešili metodou "náboje". Článek vybili do definovaně vybitého stavu a potom nabíjeli konstantním proudem po dobu vypočtenou z kapacity. Proto taky šířili blábol o nutnosti vybíjet před nabíjením (tím taky důkladně snižovali životnost a zvyšovali prodeje článků).
Dnešní běžné "chytré" nabíječky to dělají jinak. Používají metodu "delta peak". Spočívá v tom, že nabitý článek se zahřeje a jak už je u elektrolytů zvykem - se zvýšením teploty roste vodivost. Tedy pokud nabíjím článek konstantním proudem a ten se náhle ohřeje, dojde k poklesu vnitřního odporu článku a nabíječka to vyhodnotí jako stav "nabito". Ovšem má to drobnou vadu. Pro spolehlivé rozpoznání tohoto poklesu je potřeba, aby se článek ohřál dost a dost rychle. Proto tyto nabíječky nabíjejí rychle, velkým proudem. A vydávají to za výhodu. Ovšem rozžhavení článku mu značně ubírá na životnosti.
Poctivá nabíječka měří teplotu článku. A obávám se, že takovou u nás nekoupíte.
Neplkej bludy, metoda "až se ohřeje tak vypni" je prasárna na starých hooodně levných nabíječkách!
Základní princip Pro NiCd je pokles napětí v koncové fázi, umí to kdejaký brouk ... u NiMH je to krapet horší, tam není výrazný pokles, tam se detekuje konec nárůstu. Max proud by měl být daný výrobcem akumulátorů, šunky do 0,1C, staré "ostré" max 3C, u nejtvrdších až 5C, ...
Záleží na konstrukci baterie, některým rychlonabíjení vadí, jiným ne. Většinou je to uvedeno v charakteristice baterie. Pro ten účel jsou nejlepší nabíječky s automatickou detekcí a regulací nabíjení. Sama vyhodnotí co je třeba a podle toho pak nabíjí a po nabití proces ukončí.
Jen doplním, klasická baterie je alkalická, nebo obyčejná, doufám, že se bavíme o nabíjecích článcích. V opačném případě může dojít k výbuchu.
klasická tužkovka se nabíjí 0,1 x kapacita, takže 2000mAh se nabíjí 200mA. Nabíjet ji třeba 1A jí jde o život...pokud nemá výslovně uvedeno Rychlonabíjení, nebo nabíjecí proud jiný...
to co popisuješ nebo považuješ za chytrou nabíječku asi moc chytrá nebude...co je to za typ ať se podíváme...
ale jo dá se koupi SHARK, má teplotní čidlo které můžeš nebo nemusíš použít.., mám ji od modelářů, je pravda že stála kolem 3tis.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.