Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzátor v zářivce

Od: raval* odpovědí: 7 změna:
Na zářivkovém svítidle (zářivka 18 W) nad zrcadlem v koupelně mi shořel kondenzátor, Viz fota v příloze.Jsou na něm parametry: 0,047 mF250 VACMůžete mi prosím doporučit, čím bych ho mohl nahradit?doplněno 08.02.21 13:54: Děkuji za odpovědi. Psal jsem "mikroF" (symbol mikro jsem si zkopíroval z Wordu) ale po uložení se změnilo na "mF" tedy nesprávně miliF ...platí "mikroF"
Kondenzátor v zářivce
Kondenzátor v zářivce #2
Kondenzátor v zářivce #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

To je kompenzacny / odrusovaci kondenzator, funguje to aj bez neho, ale je lepsie, mat ho tam.

Objednate : 47 nF = 0.047 uF to je kapacita

potom napatie 275V AC (prevadzkove striedave), vas bol na 250V, to je dnes malo, lebo 230V +- 10 % tolerancie moze byt az 253V

Na vasom mieste sa ale zbavim celej muzealnej lampy s tlmivkou a ziarivkou a dam tam daco ledkove.

raval*
hodnocení

Tak takový už neseženu...výborný vyhledávací web je hledejsoucastky.cz/...

Nakonec jsem psal do GES a poradili mi ges.cz/...

Děkuji Všem za rady.

kadylo
hodnocení

2x

Pánové přede mnou kecají:

tento kondenzátor je pouze "odrušovací" ! Pro vlastní funkci zářivky nemá vůbec žádný vliv. Být svítidlo moje, ihned ho odstraním a jiný tam nedávám - jedině kdyby rozsvědcování zářivky nepříjemně rušilo poslech radia či tv.

Kompenzační kondenzátor má zcela jiný účel a má podstatně větší kapacitu. Kompenzovat takto malé svítidlo by nemělo žádný význam.

Hogh

hodnocení

0x

Bude to fungovat i bez něj, jen bude mít svítidlo horší účiník. Pokud jich takhle "nezrušíte" několik, neviděl bych v tom problém. Na faktuře za elektřinu se to nijak neprojeví, protože domácnosti platí pouze za činný výkon, který tento kondenzátor nijak neovlivní.

Doporučuji obnovit. Kondenzátor má i odrušovací funkci při zapnutí (náraz proudu v domácí síti 230V při zapnutí) a zarušení dalších radio-signálů (bezdrátové zvonky, telefony, rádio ...). Ale určitě ihned odpojit, potom nahradit, nemusí být přesná hodnota kapacity. V odborných elektro-instalačních prodejnách už poradí.

Samozřejmě je lepší ho tam mít, s tím naprosto souhlasím.

pepa*

Takhle malej je jen odrušovací, účiník to v podstatě téměř nevylepší, pro tenhle výkon by pro kompenzaci musel být cca o dva řády větší... krom toho, když se podívám na "model" ... v době kdy byl vyrioben se účiník nehonil... a tady nemá co rušit, krom startéru...zahodit a nevěnovat tomu ani korunu.

Jinak pro mikro, se používá "u" (např uF) - to vzniklo ještě na mechanických psacích strojích, kde se tomu přimaloval jen ocásek, ale pak se to ujalo i bez ocásku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]