Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký foťák vybrat?

Od: zini odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, už několik dní si lámu hlavu nad výběrem fotoaparátu. Chci ho co nejkompaktnější a zároveň aby byl nejlepší a vyrovnal se co nejvíce Nikonu D3500. Takže mám tady pár favoritů: Sony RX100 - I, II, III, ale nevím jestli compact z roku 2012 má cenu. Nebo Panasonic Lumix LX15 (LX10). Nebo Powershot G9X mark II. Nebo bezzrcadlovky FujiFilm X-T100 nebo Olympus OM-D E-M10 Mark II nebo Mark III, samozřejmě bazarové. Fotím rodinu, portréty, jídlo. Chci mít hezký bokeh. Nebo mi doporučíme úplně něco jiného?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm
hodnocení

1x
Moje nedávná investice: d3400 s brašnou, kupónem na čištění 4x500 a trochu příslušenství za 6500,- a sigma 17-50 za 4000,-
Naprostá spokojenost.
doplněno 03.02.21 17:29: Odfoceno původním majitelem 5400 snímků!

zalesak
hodnocení

0x

Prodávají se i na aukru nebo na bazarech... Zvolil bych Olympus, ten mám a doporučuji vám ho :D

hodnocení

0x

Tady třeba RX100 VI z roku 2019... odsud.. S recenzemi v mnohém souhlasím...

doplněno 03.02.21 14:54:

Nebo sedmička...

hodnocení

0x

Z mé zkušenosti. Sepsal jsem mé požadavky:

- nosím brýle, proto s průhledem nebo zrcadlovka, ne displej, z blízka nic nevidím

- displej výklopný na kloubu do všech směrů (focení přes hlavy s nataženýma rukama, nebo od země, abych si nemusel lehnout), pak už musím použít brýle

- možnost videa

- přenos dat WiFi (kromě vytahování karty, či konektování káblem)

- zásadně širokoúhlých objektiv, 80% fotím z blízka v místnosti,

- dálkové ovládání spouště bezdrátové,

... a tak dále. Pak jsem zašel do speciálky (Foto Xkoda v Praze) a nabídli mi podle soupisu.

zini
hodnocení

Ale problém já si vybírám něco do 10 tis., chci aby se ta bezzrcadlovka/kompakt výkonově vyrovnal mé vysněné D3500, ale nemá kompaktní rozměry.

Já jsem nenavrhnul nic konkrétního, jen metodu. Například před 14 roky jsem hledal obdobným způsobem (ještě jsem nepotřeboval brýle) a za 15 tisích prodávaný Casio_Exilim_EX-P505

productz.com/...

jsem koupil na bazaru 5 let starý za 2 tisíce. Jen se nesmí spěchat.

hodnocení

0x

Třeba ti pomůže tohle v orientaci.

praivo*
hodnocení

0x

A co třeba bazarová Sony A6000 (ILCE-6000)? Hledáček má, se setovým objektivem 16-50 není o moc větší než leckterý kompakt a má asi 500 g včetně toho objektivu, takže se v pohodě vejde do větší kapsy. Pár ukázkových fotek najdeš např. zde. A s adaptérem za pár stovek můžeš použít prakticky jakýkoliv objektiv - starších Pentaconů, Heliosů, Vivitarů apod. jsou plné bazary a pokud ti nevadí, že nemají automatické ostření, tak s nimi lze dosáhnout poměrně zajímavých výsledků za málo peněz.

sirokko
hodnocení

0x

Chceš dvě věci, které se vylučují. Buďto kompakt, tak na bokeh zapomeň. V opačném případě se musíš tahat se zrcadlovkou a ideálně pevnými objektivy s co největší dírou a lamelami do kruhu (=velké a těžké). Fyzické a optické parametry mají prostě své hranice.

zini
hodnocení

Má cenu tedy Olympus OM-D E-M10 Mark II s 1,7 17 mm? Nebo už to je přežitek? Nebo bude ten setový stačit 14-42 3,5-5,6? Nebo si mám počkat na nějakou dobrou nabídku Olympus OM-D E-M10 Mark III s tím základním zmíněným 14-42 3,5-5,6 a potom dokoupit pevný světelný? Bude pěkné fotky dělat i ten základní?
sirokko

Připadá mí trošku, že s těmi parodiemi na foťák flamuješ. Ale je to mou "profesionální" deformací zřejmě. Napíšu to jednoduše. Dle tvých požadavků neuvažuj nad ničím, co nemá v názvu Nikon/Canon/DSLR, i kdyby to měl být naprostý low end (skla jsou jiná epizoda). Takže asi tak.

praivo*
Olympus OM-D E-M10 Mark II je "parodie na foťák" a jakýkoliv Nikon/Canon/zrcadlovka je zárukou úspěchu? Na to jsi přišel jak? Měl jsi vůbec někdy v ruce bezzrcadlovku, nebo jenom opakuješ, co ti někdo řekl?
sirokko

Neměl. No tak když vyhodíš ten seťák a dokoupíš objektiv za patnáct tisíc...Porovnávám fotky. Ten setový fotí nic moc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]