Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Síla a kvalita signálu ze satelitu

Od: udo144® odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

vysvětlil by někdo příčinu rozdílu v síle a kvalitě signálu mezi družicemi a i jednotlivými programy jedné družice za nepříznivých podmínek?

Včera bylo tak nepříznivé počasí (velká oblačnost a husté sněžení), že téměř všechny programy na Astra3 přestaly hrát úplně a zbytek se nedal sledovat pro špatný signál (indikátor kvality signálu mezi 0-10%). Naproti tomu Astra1 za stejných podmínek: síla signálu 90-100% a kvalita vesměs 100% !

- Čím to je?

- Je nutno nějak seřídit parabolu když za normálních podmínek je síla signálu u většiny programů Astra3 cca 90% a kvalita nejhůř cca 50% (např.st. Barandov) a nejlíp i přes 95% (např.st. MTV) a u Astra1 je většinou obojí nad 90%?

Díky za případné objasnění.

P.S. mám konvertor duální monoblok tzn. seřízení jedné družice ovlivní i tu druhou

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

Na tom skoro není co vysvětlovat...signál co dopadá na parabolu je tak slabý že stačí opravdu husté mraky aby byl degradován k nepoužitelnosti. Samozřejmě že svoji úlohu hraje i frekvence. Tohle se projevuje především v případech:
malá parabola, nepřesné nasměrování.
Proto jsou profi paraboly tak veliké a dokonce jsou i vyhřívané.
Už si přesně nepamatuji co dopadne na parabolu ale tuším že je to nějakých -110dBm což odpovídá cca 0,1pikoWatu
a parabola tohle koncentruje na přijímač..

hodnocení

0x
Jestli máš takové rozdíly v kvalitě signálu tak je na vině špatné nastavení paraboly. Při sledování dvou družic není jedno LNB přesně v ohnisku paraboly. Nastavuje se tzv. šilhání to znamená že ani jedno lnb není v ohnisku a každé je mírně mimo. Bohužel dneska se často používá místo dvou lnb jedno dvojité a tam stačí malá úchylka a už to blbne. Navíc se pro astry doporučuje parabola 80cm ale nejvíc se montují šedesátky. Pak stačí hustá oblačnost a signál jde do kopru. S devadesátkou anténou se mi stalo maximálně 2x do roka že by mi signál vypadl a to za tím ještě nebyla oblačnost ale naopak to že slunce stálo přesně v zákrytu za satelitem. A to jsem měl digi, které bylo slabým signálem známé protože se snažilo vždycky na satelit narvat co nejvíc programů na úkor kvality.

hodnocení

0x

Kvalita:

- signál může být silný, ale zarušený (silně) např, jinými vysílač, nebo průmyslovými stroji ...

- signál může být silný, ale časově se může měnit vlivem slunečních poruch, změnami v atmosféře, po dešti zmokne okolí (vysoké stromy) a podružnými odrazy jej znekvalitní a tak dále.

Zkratka atmosféra je nehomogenní prostředí měnící se s časem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]